baby draagt wasbare luier of wegwerpluier

Met een baby zijn luiers in de eerste jaren een grote kostenpost. Een keuze voor wegwerpluiers of wasbare luiers heeft hier invloed op. Benieuwd naar de verschillen tussen beide luiers? Dit zijn de voor- en nadelen van wasbare luiers en wegwerpluiers op een rij.

Voor- en nadelen voor je baby

Welke luiers zijn comfortabeler voor je kindje? En welke dragen eraan bij dat hij snel zindelijk wordt?

Absorptie

Wasbare luiers absorberen iets minder goed dan wegwerpluiers. Ze voelen natter aan dan een wegwerpluier doordat deze luiers stoffen bevatten die de urine van je baby omzetten in een gel-achtig goedje. Dat de luier nat aanvoelt, betekent niet dat de wasbare luier een slechte absorptie heeft. Wasbare luiers kunnen namelijk veel vocht opnemen. Door een inlegger (of ‘booster’) te gebruiken, kan je de absorptie eventueel vergroten.


In samenwerking met Billenboetiek

Wasbare luiers: wat heb je precies nodig?

Ben je benieuwd naar wasbare luiers maar weet je niet waar je moet beginnen? Bekijk dan de voordeelpakketten van Billenboetiek en stel je vragen tijdens hun handige online infosessies. Zo ontdek je wat je precies nodig hebt en hoe je wasbare luiers het beste gebruikt.

Bekijk hier

Zindelijkheid

Het gebruik van wasbare luiers kan ervoor zorgen dat je baby sneller zindelijk wordt. Het is (nog) niet wetenschappelijk bewezen, maar over het algemeen lijken kinderen die een wasbare luier dragen zich er sneller van bewust dat ze hebben geplast doordat de luier nat aanvoelt. Bij een goede wegwerpluier hoeft je kleine daar helemaal niks van te merken, waardoor de eigen motivatie om zindelijk te worden minder kan zijn.

Geïrriteerde billetjes

In wegwerpluiers zitten chemische stoffen die vocht omzetten in gel. Gevoelige babybilletjes kunnen hierdoor geïrriteerd raken of luieruitslag krijgen. Wasbare luiers zijn daarom over het algemeen vriendelijker en natuurlijker voor babybilletjes dan wegwerpluiers.

Voor- en nadelen voor jou

De belangrijkste reden dat veel ouders kiezen voor wegwerpluiers is het gemak. Toch worden ook wasbare luiers steeds eenvoudiger in het gebruik. Er zijn nog meer aspecten die voor jou het verschil kunnen maken.

Aantal wasbeurten

Wegwerpluiers gooi je na gebruik weg. Ze zorgen niet voor extra wasbeurten. Als het om wasbare luiers gaat, zijn de meeste ouders bang voor stapels vieze luiers en extra was-sessies. Deels klopt dit, ze zorgen voor extra was in je machine en aan de waslijn.

Maar, de extra hoeveelheid was is te overzien. Je kan de luiers met ander wasgoed wassen. Naar schatting heb je de eerste twee maanden drie extra wasbeurten per week en daarna twee extra wasbeurten per week.

Lekgevaar

Welk type luier het beste beschermt tegen lekken? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wegwerpluiers hebben anti-lekrandjes die je naar buiten vouwt. Wasbare luiers sluiten vaak beter aan op het lijf van je baby door het elastiek en de drukknoopjes of klittenband.

Hierdoor kan je minder last hebben van heftige explosieluiers die tot aan de nek van je baby komen. Welke luier beter werkt om lekgevaar te voorkomen, is vooral afhankelijk van je kindje en jouw voorkeur.

Gemak en hygiëne

Wegwerpluiers zijn eenvoudig in gebruik: na het verschonen gooi je ze weg. Vooral handig bij flinke poepluiers. Bij wasbare luiers komen er iets meer handelingen bij kijken. Toch zijn de huidige wasbare luiers ook gebruiksvriendelijk. En met een los inlegvel kan je de ontlasting opvangen en weggooien. Daarmee kan je zelfs de meest vieze luiers goed aanpakken.

Aanschaf

Wasbare luiers hebben een groot praktisch voordeel. Je hoeft ze maar één keer aan te schaffen waarna je ze altijd in huis hebt! Zeulen met pakken luiers bij de boodschappen is dus verleden tijd. Aan de andere kant kan je wegwerpluiers eenvoudig online bestellen en thuis laten bezorgen.

Voor- en nadelen voor je portemonnee

Qua kosten zijn er grote verschillen tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Welke luier is op de lange termijn voordeliger?

Kostenbesparing

Kostenbesparing is één van de belangrijkste redenen waarom ouders wasbare luiers verkiezen boven wegwerpluiers. Je kan hiermee zo’n €500 besparen, afhankelijk van hoeveel luiers je koopt, welk merk je voorkeur heeft en hoe vaak je je kindje verschoont.

Soort luier Kosten (minimaal-maximaal)
Wasbare luier €830 (€490 – €1.190)
Wegwerpluier €1.310 (€680 – €1.940)
Kosten op basis van een gemiddelde luierperiode van 3 jaar en 2 maandenMilieu Centraal

Startinvestering

Wasbare luiers vragen een grotere startinvestering dan wegwerpluiers. Dit kan je tegen staan. Maar, hierna heb je weinig tot geen kosten meer. Ze variëren erg in prijs, afhankelijk van het merk en type wasbare luier. Hier komen eventueel nog de kosten voor inleggers bij.

Maandelijkse kosten

Als je niet op de aanbiedingen let, of je kindje het liefst relatief dure Pampers aantrekt, ben je met wegwerpluiers zo’n €50 per maand aan luiers kwijt. Uitgaande van de gemiddelde luierperiode van 3 jaar en 2 maanden, zit je zo al gauw op €1.900.

Gelukkig zijn er veel luieraanbiedingen waardoor je geld kan besparen. Als je altijd luiers in de aanbieding koopt of voor een huismerk gaat, moet je rekening houden met ongeveer €30 euro per maand.

Met wasbare luiers heb je na aanschaf geen kosten meer, behalve als je inlegvellen wilt gebruiken. Voor een rol met 100 vellen ben je een paar euro kwijt. Je gebruikt één vel per luier, waarmee je een tot twee rollen per maand verbruikt.

Hergebruik

Wegwerpluiers kan je niet hergebruiken. Als je wasbare luiers na de luiertijd nog schoon en goed zijn, kan je ze voor een eventueel broertje of zusje opnieuw gebruiken. Om kosten te besparen, kan je zoeken naar tweedehands wasbare luiers (let wel op de kwaliteit), of na de luierperiode zelf je luiers verkopen. Hierdoor kan je makkelijk nog eens honderden euro’s besparen.

Voor- en nadelen voor het milieu

Wegwerpluiers zorgen voor bergen afval, wasbare luiers voor meer energieverbruik door extra wasbeurten. Toch zijn wasbare luiers beter voor het milieu. Voor veel mensen is dit een belangrijke reden om te kiezen voor deze variant. Hoeveel scheelt het?

Wassen en drogen

Met wasbare luiers verbruik je door het wassen meer energie dan met wegwerpluiers. Wegwerpluiers hoef je immers niet te wassen. Toch komen wasbare luiers op dit vlak beter uit de bus. Zelfs als je op 60 graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen nog steeds anderhalf keer lager bij wasbare luiers dan bij wegwerpluiers.

Afval

Het grootste nadeel van wegwerpluiers op het gebied van het milieu, is de enorme berg afval die ze veroorzaken. Als je uitgaat van gemiddeld vijf luiers per dag gedurende de luiertijd, produceert je kindje 22 kilo luierafval per maand. Dit zorgt in totaal in Nederland voor 114 miljoen kilo luierafval per jaar.

Bovendien zijn de absorptiematerialen die in wegwerpluiers verwerkt zitten moeilijk afbreekbaar. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes in Nederland die luiers apart inzamelen, waardoor ze beter gerecycled kunnen worden.

Wist je dat…?

…het tot wel 500 jaar duurt voordat luierafval afgebroken wordt in de natuur?

Katoenproductie

Zowel wasbare als wegwerpluiers zijn gemaakt van katoen, maar de productie is anders. De reguliere katoenproductie bij het maken van wasbare luiers kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Toch is dit minder schadelijk dan de chemicaliën die komen kijken bij de productie van wegwerpluiers. Ook is het eenmalig: de luier wordt hergebruikt. Je kan ook luiers en inlegvellen kiezen die gemaakt zijn van biologisch katoen. Deze herken je aan keurmerken zoals EKO en GOTS. Voor het milieu is dit de beste keuze.

Papier, plastic en synthetische materialen

Wegwerpluiers bevatten, naast katoen, papier, plastic en synthetische materialen. Dit maakt het produceren en weggooien van wegwerpluiers belastend voor het milieu. Wasbare luiers bevatten dit soort materialen niet. Wel is het zo dat tegenwoordig steeds meer wegwerpluiers een milieukeurmerk hebben (zoals OEKO-TEX). Deze zijn in productie minder schadelijk voor het milieu.