3 maanden zwanger

Vader op komst: onderzoeken en een foetus

De ontwikkeling van je baby bij 3 maanden zwanger

De laatste maand van het eerste trimester is aangebroken, een spannende maand. Als je partner 3 maanden zwanger is, staan er belangrijke onderzoeken op de planning en je aanstaande baby bereikt een nieuw stadium. Vanaf 11 weken is het niet langer een embryo, maar een foetus.

Je baby is zo groot als een..

2 cm 4 gram
  • zo groot als een stuiterbal
  • zo zwaar als een dropje
  • de handjes raken elkaar

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 28 mei
  • 70 tot 97 dagen zwanger
  • in haar derde maand
  • in het eerste trimester

Jij in maand 3 van de zwangerschap

Maand 3 van de zwangerschap is een drukke maand. In deze maand wordt de termijnecho gemaakt (tussen de 8 en 12 weken). Hierbij wordt je baby in spe bekeken. Het is jouw eerste kennismaking met iets dat steeds meer de vorm krijgt van een mens. De foetus wordt voor het eerst gemeten. Aan de hand van die meting wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Deze kan afwijken van de door jullie eerder vastgestelde datum!

Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen om de Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT) te laten uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek dat tussen de 10 en 13 weken wordt gedaan bij de zwangere vrouw. Veel aanstaande ouders vinden het een prettig idee dat de gezondheid van de foetus in kaart wordt gebracht. Het zijn spannende testen voor jullie. Het is verstandig vooraf met elkaar te overleggen wat jullie willen doen als er ernstige afwijkingen worden gevonden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Zij in maand 3 van de zwangerschap

Termijnecho in maand 3 van de zwangerschap

Het einde van het eerste trimester is in zicht en dat is vaak een zegen. Na maand 3 is het over het algemeen gedaan met de ergste vermoeidheid en de misselijkheid. Maar voordat het zover is, bereiken de kwalen hun hoogtepunt. Hoewel de foetus nog piepklein is, groeit de baarmoeder van je geliefde als kool en dat geeft druk op andere organen. Hierdoor kan je vrouw deze maand duizeligheid en obstipatie aan haar lijstje kwalen toevoegen.

Daarnaast is er een behoorlijke kans dat ze vocht vasthoudt en dat ze een stuk minder lekker in haar vel zit. Tel daar de hormonen bij op en het is prijsschieten. Jij bent er om haar te ondersteunen en de kwalen niet als ‘gezeur’ af te doen. Help haar waar nodig en weet dat er volgende maand een nieuwe periode begint.

Zo kan jij je geboorteverlof inzetten

Wist je dat je als partner sinds 1 juli 2020 extra lang verlof kan opnemen? Met de berekentool weet je precies hoe je dit geboorteverlof handig kan indelen.

Plan direct

Je baby in maand 3 van de zwangerschap

Vanaf nu wordt het embryo een foetus genoemd. Had de foetus aan het eind van de 2e maand nog het formaat van een framboos, aan het eind van maand 3 is hij zeven keer zo groot en heeft hij het formaat van een perzik. In de 3e maand wordt kraakbeen en bot gevormd en verschijnen vingernagels en haar.

Het hart heeft inmiddels vier kamers en de belangrijkste organen werken. De basis van je baby is af! Aan het eind van deze maand functioneren de nieren. De foetus slikt vruchtwater in en plast het weer uit. Ook de geslachtsorganen ontwikkelen zich en zijn vanaf deze maand te onderscheiden als mannelijk of vrouwelijk. Met behulp van de nub-theorie kan in sommige gevallen het geslacht al voorspeld worden.

To do bij 3 maanden zwanger

De termijnecho in maand 3 van de zwangerschap

Er is behoorlijk wat te doen in maand 3. Daarnaast zijn er een paar praktische zaken waar je alvast aan kan denken.

Check haar zorgverzekering

Veel van de algemene (en medische) zaken die onder het kopje ‘zwangerschap’ vallen, zitten in het basispakket van de zorgverzekering. Het kan voor je geliefde raadzaam zijn om een aanvullend pakket te nemen of te veranderen van zorgverzekeraar, mocht dit nog kunnen. Je weet immers nooit hoe de zwangerschap, bevalling en kraamtijd verlopen. Soms kan dit behoorlijk wat geld schelen.

Werknaam bedenken

Het kan handig zijn een zogenaamde ‘werknaam’ te verzinnen. Een naam die je de foetus nu geeft, maar die uiteindelijk niet de echte naam wordt. Een werknaam kan je prima communiceren aan vrienden en familie. Je hoeft dan niet bang te zijn straks per ongeluk een keer de echte naam te noemen.

Kraamzorg regelen

Iedereen die een kind krijgt in Nederland heeft recht op kraamzorg. Kijk in deze maand alvast welk kraamzorgbureau je voorkeur heeft en regel dat met de zorgverzekering. Er is een wettelijk minimum aantal uren en een maximum. Check met de verzekering van je partner waar zij recht op heeft.

Zwangerschap doorgeven aan werkgever

De meeste vrouwen wachten tot ze 12 weken zwanger zijn, voordat ze het nieuws met hun werkgever delen. Vanaf het moment dat je partner het verteld heeft, kan ze een beroep doen op de wettelijke rechten die gelden tijdens de zwangerschap. Haar werkgever heeft daarnaast voldoende tijd om het zwangerschapsverlof netjes te regelen.

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .
Volgende maand

4 maanden zwanger

Vader op komst: tweede trimester en dé naam

Naar 4 maanden zwanger