4 maanden zwanger

Vader op komst: tweede trimester en dé naam

De ontwikkeling van je baby bij 4 maanden zwanger

Het tweede trimester is aangebroken! Het begin van het tweede trimester is voor aanstaande ouders vaak een van de fijnste periodes van de zwangerschap. De kwalen nemen doorgaans af en het grote nieuws gaat de wereld in.

Je baby is zo groot als een..

8 cm 45gram
  • zo groot als een softbal
  • zo zwaar als een pak zakdoekjes
  • kan vruchtwater slikken

Je vrouw is nu..

Uitgerekende datum is rond 28 april
  • 98 tot 132 dagen zwanger
  • in haar vierde maand
  • in het tweede trimester

Jij in maand 4 van de zwangerschap

Welkom in het tweede trimester! Je bent constant in een hoerastemming, omdat je steeds vrienden en familieleden mag inlichten dat er een baby onderweg is. Denk erover na met wie je het nieuws als eerste deelt. En vraag vooral of zij het nog even voor zich houden. Het zou jammer zijn als je het aan je ouders wil vertellen, maar je te laat bent omdat je schoonouders hun mond niet konden houden. Bedenk ook hoe je het blijde nieuws gaat vertellen. Een mooi moment om je creativiteit te testen.

Geheim of niet, denk vast na over babynamen. Was je er nog niet aan begonnen, dan leent deze maand zich uitstekend voor het bedenken van jongens- en meisjesnamen. Niet alle namen die jij mooi vindt, vindt je partner ook mooi. En andersom. Begin met het maken van lijsten en bespreek het met elkaar. Denk daarbij ook na over welke achternaam jullie kind krijgt. De tijden dat een kind altijd de achternaam van de vader krijgt zijn voorbij. Er is deze dagen wat te kiezen. Kijk ook hoe de voornaam met de achternaam klinkt. Je zal niet de eerste zijn die zijn kind een vreselijke combinatie van namen meegeeft voor de rest van zijn leven… Tip: de babynamen-tool van 24Baby. Hier vind je meteen de herkomst, betekenis en populariteit van namen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Zij in maand 4 van de zwangerschap

Vaak plassen tijdens maand 4 van de zwangerschap

Je geliefde bevindt zich aan het begin van haar tweede trimester en dat merk je. Hoewel het bij iedereen anders gaat, heeft ze het tweede trimester doorgaans meer energie en is ze een stuk minder moe. Ze heeft minder last van stemmingswisselingen en meer zin in seks. Ook worden de lichamelijke zwangerschapsverschijnselen duidelijker. De borsten groeien en de contouren van een zwangerschapsbuikje worden zichtbaar.

Het kan allemaal niet beter, denk je waarschijnlijk. En toch staan er in de 4e maand weer allerlei nieuwe zwangerschapskwalen op de rol. Omdat de baarmoeder groeit, is er minder ruimte voor de blaas. Dat betekent: nog vaker naar de wc. Ook andere organen worden steeds meer aan de kant geduwd. Dit kan leiden tot blaasontsteking, obstipatie en aambeien. En om daar nog een schepje bovenop te doen, zijn er nog steeds die hormonen.

Man knuffelt zijn pasgeboren baby

Heb jij alles al geregeld voor de komst van je baby?

In samenwerking met Rijksoverheid

Bereid je goed voor met het persoonlijk overzicht van de Rijksoverheid. Vul de vragen in en weet wat jij moet regelen als je een kind krijgt. En waar je recht op hebt tijdens de zwangerschap en het verlof.

Vul hier in

Je baby in maand 4 van de zwangerschap

Hoewel je vrouw blijft worstelen met zwangerschapskwalen, heeft de foetus van dit alles geen last. Hij groeit als kool. In het begin van maand 4 is hij zo groot als een citroen (ongeveer 8 cm); aan het eind van de maand heeft hij de grootte van een paprika (13,5 cm). Deze maand krijgt de foetus een perzikachtige vacht (lanugo) en ontstaat een vettige substantie op zijn huid, vernix. Deze laag houdt je kind warm en beschermt de tere huid tegen de blootstelling aan vruchtwater.

In dat vruchtwater heeft je baby alle ruimte en daar maakt hij gebruik van. Bewoog hij in maand 3 nog wat schokkerig, in de 4e maand draait hij rondjes en beweegt hij veel met zijn armen en benen. Je aanstaande kind traint hard en zijn vet- en spierweefsel groeien snel. Komende maand beginnen ook haar, wimpers en wenkbrauwen te groeien.

To do bij 4 maanden zwanger

Babynamen kiezen in maand 4

De kans is groot dat Plan Geheimhouding de 4e maand beëindigd is. Er zijn enkele zaken handig om in deze fase over na te denken.

Erkennen

Als je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, moet je je kind erkennen bij het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Bij de erkenning geef je meteen aan welke achternaam je kind zal krijgen: die van jou of die van de moeder.

Oriënteren op kinderopvang

Bij je vrouw is nog amper te zien dat ze een kind draagt, maar jullie kunnen deze maand al kinderdagverblijven bezoeken. Hoewel er veel kinderdagverblijven bestaan in Nederland, kunnen de wachtlijsten lang zijn. Zeker in grotere steden. Het kan geen kwaad je nu al bij een of meerdere kinderdagverblijven in te schrijven.

‘Pretecho’/Geslacht checken (indien gewenst)

Kan je niet wachten om het geslacht van je kind te weten? Vanaf de 16de week kan je een pretecho laten maken. Kosten: ca. 100 euro. Het is mogelijk dat de baby er niet helemaal lekker bij ligt, waardoor je alsnog niet ziet of het een jongen dan wel een meisje wordt. Weet je wel wat het wordt? Dan is het helemaal aan jullie om te bepalen om dat te delen of niet.

Vakantie plannen

Het is best lekker om nog even met z’n tweeën op vakantie te gaan voordat de baby er over een maand of vijf is. In het tweede trimester heeft je geliefde doorgaans het minste last van zwangerschapskwalen en heeft ze de meeste energie. Plan een week weg voor over een maand of twee en geniet nog even van de rust en van elkaar.

Bekijk ook eens de checklist ‘regelen in het tweede trimester’>>

Illustratie bij ’to do’ afkomstig van Studio Garcia.

Willem Bisseling
Dit artikel is geschreven door Willem Bisseling. Willem is literair agent, schrijver en vader van Bente. Hij schreef hét boek voor (aanstaande) vaders: Vader op komst .
Volgende maand

5 maanden zwanger

Vader op komst: halverwege en de 20-wekenecho

Naar 5 maanden zwanger