Betrokken vaderschap: vader knuffelt met zijn dochter

Een kindje krijg je samen. In Nederland zorgen ouders steeds vaker samen voor hun baby. Vaders zorgen meer en moeders gaan vaker werken. Heel positief, want betrokken vaderschap kent veel voordelen voor je kindje, je partner en voor jezelf!

Wat is betrokken vaderschap?

Betrokken vaderschap houdt in dat je als vader veel tijd met je kindje doorbrengt. Je krijgt veel mee van de groei en ontwikkeling van je baby. Je speelt een grote rol bij de verzorging en opvoeding van je kleine.

Betrokken vaderschap begint al vóór de geboorte van je kindje. Ben je al tijdens de zwangerschap betrokken bij het kindje in de buik van je partner? En ondersteun jij je zwangere partner vanaf het begin? Dan helpt dit om een goede band met je baby te krijgen. Ook groei je daardoor makkelijker in je rol als vader.


Betrokken bij je baby vanaf het begin?

Dankzij een nieuwe wet kan je als vader langer vrij krijgen na de geboorte van je baby. Zo begin je met een voorsprong in het krijgen van een band. Plan je verlof slim in, zodat je er met volle teugen van kan genieten.

Plan hier

Vaderschap en verlof

Sinds dit jaar is het vaderschapsverlof in Nederland uitgebreid. Je krijgt nu vijf weken betaald verlof. Deze kan je opnemen in de eerste zes maanden na de geboorte.

De meerderheid van de Nederlanders vindt dat partners zorgtaken gelijk moeten verdelen. Toch doet maar 20% dit. En tweederde van de Nederlandse vaders wil graag meer tijd met hun pasgeboren kind doorbrengen. Gelukkig kan dat met de uitbreiding van het verlof.

Waarom is betrokken vaderschap zo belangrijk?

Als beide ouders betrokken zijn bij de zorg en opvoeding van kinderen, heeft dit voordelen voor de toekomst. Als ouder heb je allebei je eigen talenten en positieve eigenschappen. Daardoor kunnen jullie je kindje op verschillende manieren helpen bij de ontwikkeling.

Een gezin kan op verschillende manieren bestaan. Bijvoorbeeld een gezin met een vader en een moeder, twee vaders, twee moeders of een alleenstaande ouder. Betrokken vaderschap heeft veel voordelen, net zoals betrokkenheid van een partner of andere volwassene in het leven van je kind. Groeit een kind op zonder vaderfiguur? Dan hoeft dit niet te betekenen dat hij minder gelukkig is of minder gezond opgroeit.

11 voordelen van betrokken vaderschap

Hoe meer je als partner betrokken bent bij de opvoeding, hoe meer voordeel je kleine heeft van jouw eigenschappen als ouder. Betrokken vaderschap heeft dus veel voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

1. Het is goed voor de ontwikkeling van je kindje

Als je vanaf de geboorte sterk betrokken bent als papa, help jij je kindje bij zijn ontwikkeling. Het helpt je kleine om socialer te worden en bij de voorbereiding op de basisschool. Brengt je kindje veel tijd met papa door? Dan kan dit zorgen voor een gezond wedstrijdgevoel, zonder dat daar agressie bij komt kijken.

2. Een gezonde en succesvolle toekomst voor je kleine

Met een betrokken vader heeft je kindje op latere leeftijd minder kans op negatieve gevoelens zoals depressie, angst en onzekerheid. Ook dagen papa’s hun kind vaak uit en kunnen ze helpen bij het ontdekken van de wereld buitenshuis. Daarmee moedig je zelfstandigheid, een nieuwsgierige houding, zelfvertrouwen en dapperheid aan. Ook neemt de kans op crimineel gedrag bij jongens af als papa’s zorgende rol groter is.

3. Je geeft een goed voorbeeld

Ben jij net zo betrokken bij de verzorging en opvoeding van je kinderen als je partner? Dan geef jij je kinderen de boodschap mee dat meisjes en jongens gelijk zijn. Zo leert je kindje niet de traditionele rolpatronen aan die wij nog vaak kennen. Je kleine zal zich daardoor vrijer voelen in zijn beroepskeuze. Ook vergroot het de kans dat jongens later meer bijdragen aan het huishouden.

4. Een sterke band met je kind

Moeders kunnen al tijdens de zwangerschap een hechte band met hun kindje ontwikkelen. Ook borstvoeding geven en gelijk na de geboorte veel tijd doorbrengen met de baby helpt hierbij. Ben je als vader betrokken en breng je evenveel tijd met je kinderen door als mama? Dan heb je net zo’n grote kans op een goede band met je kind als zij. Dat is fijn voor jou en voor je kleine. Niet alleen nu, maar ook later in zijn leven.

Betrokken vaderschap: veel knuffelen versterkt de band
Wist je dat vaak knuffelen met je baby jullie band versterkt? Dit komt doordat je hierbij het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt. Dit hormoon maken ook vaders aan.

5. Een betere gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat betrokken vaders lichamelijk en geestelijk gezonder zijn dan andere vaders. Door veel tijd door te brengen met je kinderen leef je langer en gezonder. Veel papa’s vinden een belangrijke rol spelen in het leven van hun kind een van de grootste bronnen van geluk.

6. Minder huiselijk geweld

Zijn jij en je partner allebei evenveel betrokken bij de zorg en opvoeding van jullie kind? Dan is de kans op huiselijk geweld en kindermishandeling in jullie huishouden kleiner. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in Noorwegen.

7. Een gelijke verdeling van werk en zorg

Betrokken papa’s besteden meer tijd aan hun baby en het huishouden. De rolverdeling wordt zo minder traditioneel en de taken zijn gelijk verdeeld. Hiermee neem je werk over van je vrouw. Dit zorgt ervoor dat je vrouw meer aandacht kan besteden aan haar carrière. Zo kunnen jullie allebei werken aan een mooie loopbaan. Daarnaast is het fijn voor jou, want jullie houden energie over en hebben meer tijd voor elkaar.

Betrokken vaderschap: vader houdt dochter liefdevol in armen

8. Gezond werken voor iedereen

Als jij en je partner ongeveer evenveel werken, zorgt dat voor een betere verdeling tussen werk en privé. Je voelt je gezonder en gelukkiger in je werk. Hierdoor kan je jouw werk beter doen en is ziekmelden minder vaak nodig. Ook fijn voor je werkgever én de economie.

9. Een betere (seksuele) relatie met je partner

Je zou het misschien niet verwachten, maar betrokken vaderschap verbetert de seksuele relatie met je partner. Met een gelijke verdeling van zorgtaken voelen jullie je meer verbonden met elkaar. Ook houden jullie waarschijnlijk meer energie over voor wat plezier tussen de lakens.

10. Een gelijke rol in ouderschap

Hard werkende papa’s kunnen zich weleens de assistent van mama voelen als het om de verzorging en opvoeding van de kinderen gaat. Zij besteedt de meeste tijd hieraan, dus ‘ze zal het wel beter weten’. Door verlof op te nemen als de mama weer aan het werk is, verdwijnt dit verschil. Dan zorg je alleen voor je baby en spelen jullie dezelfde rol in het zorgen voor jullie kindje.

11. Een betere samenleving

Eigenlijk heeft iedereen voordeel van een eerlijke verdeling van zorg en werk tussen mannen en vrouwen. Het zorgt voor eerlijke carrièrekansen, economische groei, een diepe band met je kind, betere relaties en een goede gezondheid. De hele samenleving wordt mooier van betrokken vaderschap!

Meer weten over hoe vaderschap er in Nederland voor staat? Bekijk het in de State of the Dutch fathers.