Jouw verwachte ovulatiedatum en vruchtbare dagen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
There was a problem calculating your ovulation period. Please try again on the previous page.
Let op: We kunnen je ovulatie niet exact bepalen, maar geven een schatting op basis van gemiddelden. Lees hieronder hoe dat zit.
Verwachte ovulatiedatum
Meest vruchtbare dagen
Vruchtbare periode
Betrouwbare uitslag zwangerschapstest
Uitgerekende datum bij zwangerschap

Toekomstige ovulatiedata en vruchtbare dagen

Ovulatie Vruchtbare dagen

Als je zwanger probeert te worden, is het belangrijk om te vrijen tijdens je vruchtbare dagen. De data hierboven geven een schatting wanneer deze dagen zijn. Je precieze ovulatiedatum en vruchtbare dagen kunnen hiervan verschillen. Waarom is dit zo en hoe kan je met meer zekerheid vaststellen wanneer je vruchtbaar bent? Je leest het hieronder.

Wanneer is je vruchtbare periode?

Iedere menstruatiecyclus maakt je lichaam zich klaar voor een mogelijke zwangerschap. Tijdens deze cyclus komt een rijpe eicel vrij. Dit heet de eisprong of ovulatie. De rijpe eicel kan bevrucht worden door een spermacel. Het zaad van de man kan ongeveer drie dagen blijven leven in je lichaam.

Je bent de eerste uren na je ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna wordt de kans op bevruchting snel kleiner. Meer dan een dag na je eisprong is de kans op een zwangerschap bijna nul. Wil je weten wanneer je vruchtbare dagen zijn? Dan is het dus belangrijk om te weten wanneer je ovulatie is.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Jouw verwachte ovulatiedatum

De eisprong is meestal 14 dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Jouw verwachte ovulatiedatum is met deze informatie berekend. Bij een regelmatige cyclus klopt dit vaak, maar het is geen zekerheid. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is dit nog minder betrouwbaar. Gebruik de uitkomst van deze tool daarom alleen om een idee te krijgen van jouw mogelijke ovulatiedatum en vruchtbare dagen.

De ovulatie en vruchtbare dagen bij een gemiddelde cyclus
De ovulatie en vruchtbare dagen bij een gemiddelde cyclus van 28 dagen

Vruchtbare dagen berekenen

Als je weet wanneer je eisprong is, weet je ook wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je meest vruchtbare dagen zijn de dag van de ovulatie en de twee dagen ervoor. Ook drie tot vijf dagen voor de dag van je ovulatie ben je vruchtbaar. Dit komt doordat je bevrucht kan worden door zaad wat in die dagen in je vagina is gekomen. De kans op een bevruchting is dan wel kleiner. De dag na je ovulatie is er nog een heel kleine kans dat je zwanger wordt.

Dag ten opzichte van de ovulatie Vruchtbaarheidsmeter
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie Hoog vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie Hoog vruchtbaar
Dag van de ovulatie Hoog vruchtbaar
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting
Vruchtbare dagen rondom de ovulatie

Voor de bevruchting zijn een eicel en zaadcel nodig. De vruchtbare dagen hangen dan ook af van de kwaliteit van het sperma en de eicel. Wanneer en hoeveel dagen jullie vruchtbaar zijn, hangt af van nog een aantal factoren. Voorbeelden hiervan zijn jullie leeftijd, gewicht en hoe gezond jullie leven.

Vruchtbaarheid man

Gemiddeld blijft het zaad van een man ongeveer drie dagen in leven in de baarmoeder. Per man kan dit flink verschillen. Soms blijft het zaad vijf dagen leven, maar langer dan dat gebeurt bijna nooit. Het is ook mogelijk dat het zaad minder sterk is en nog geen twee dagen in leven blijft.

Ook de bewegelijkheid van het zaad speelt een rol bij de vruchtbaarheid. Het bepaalt hoelang het zaad erover doet om bij de eicel te komen. Meestal doet een zaadcel hier 12 tot 24 uur over. Hoe sneller een zaadcel zich beweegt, hoe groter de kans op een bevruchting. Lees meer over hoe je de kwaliteit van het zaad beter kan maken.

Vruchtbaarheid vrouw

De eicel van de vrouw is de eerste uren na de ovulatie het meest vruchtbaar. Daarna neemt de vruchtbaarheid snel af. Hoelang de eicel precies vruchtbaar is, hangt af van de kwaliteit van de rijpe eicel. De kans dat de bevruchting meer dan een dag na de eisprong nog gebeurt, is bijna nul.

De factoren hierboven zorgen ervoor dat je het meest vruchtbaar bent als je vrijt in de periode tussen drie dagen voor de eisprong tot de dag van de eisprong zelf. Wanneer het de eicel en zaadcel lukt om samen te smelten, is er sprake van bevruchting.

Zwanger worden zonder ovulatie te berekenen

Probeer je zwanger te worden, maar wil je niet bijhouden wanneer je vruchtbare dagen zijn? Dan maak je de kans op een zwangerschap groter door iedere twee tot drie dagen te vrijen. Hierdoor is de kans groot dat je minimaal twee keer seks hebt tijdens je vruchtbare dagen en één keer tijdens je meest vruchtbare periode. Je hoeft niet elke dag te vrijen rond je eisprong. Voor de zaadkwaliteit kan het juist beter zijn om dit niet te doen.

Tips bij ovulatie berekenen

De berekening van je verwachte ovulatie geeft een goede inschatting. Toch is niet met zekerheid te zeggen of de berekening klopt. De menstruatiecyclus en het moment van de eisprong verschillen per vrouw. Zeker bij een onregelmatige cyclus kunnen deze verschillen van de berekening.

Gebruik de verwachte ovulatiedatum uit deze berekening daarom alleen om te bepalen wanneer je eisprong ongeveer zal plaatsvinden. De volgende tips kunnen je verder helpen bij het vaststellen van je vruchtbare dagen:

  • Gebruik een ovulatietest. De uitslag van een ovulatietest wordt ongeveer twee dagen voor je ovulatie positief. Je twee meest vruchtbare dagen zijn dan begonnen.
  • Houd je lichaam in de gaten. Er zijn meerdere symptomen die wijzen op een eisprong. Zo is het slijm uit je baarmoederhals tijdens je eisprong anders, verandert de stand van je baarmoedermond en stijgt je lichaamstemperatuur een beetje. Lees meer over de verschillende ovulatiesymptomen.
  • Neem zo nodig contact op met je huisarts. Duurt je cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 36 dagen, of word je helemaal niet ongesteld? Dan kost het mogelijk meer moeite om zwanger te raken. Je huisarts kan je tips geven en je begeleiden bij je kinderwens.

Poll

Gebruik jij ovulatietesten?