Stel met kinderwens denkt na over zorgverzekering

Als je een kinderwens hebt, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Een zwangerschap brengt extra zorgkosten met zich mee. Ook als zwanger worden niet vanzelf gaat en je een vruchtbaarheidsbehandeling moet ondergaan, zijn hier zorgkosten aan verbonden.

Een aantal zorgkosten rondom een kinderwens en zwangerschap worden vergoed door de basisverzekering. Voor sommige kosten kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren.

De beste zorgverzekering als je een kinderwens hebt

Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering als je een kinderwens hebt. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Hoop je in 2020 zwanger te worden? Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ sluiten met 5% korting. Het aanvullende pakket ZorgZeker 2 heeft een uitstekende vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een zeer scherpe premie en met 15% korting.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
VGZ Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Volledige vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€357,84)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Volledige vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
6 uur nazorg moeder en pasgeborene (onder voorwaarden)
9 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime keuze zorgaanbieders. Voor €8 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Zorgkosten als je zwanger wil worden

Als je zwanger probeert te worden, is het verstandig om gezond te leven. Zo kunnen roken, alcohol en onder- en overgewicht kunnen je vruchtbaarheid verminderen. Als je dit wilt aanpakken, kan je voordat je zwanger bent al extra zorgkosten maken.

Stoppen-met-rokenprogramma

Zowel voor jou als je partner is het verstandig om te stoppen met roken als je een kinderwens hebt. De basisverzekering vergoedt eenmaal per jaar een stoppen-met-rokenprogramma. Als het programma onderdeel is van huisartsenzorg of verloskundige zorg, hoef je geen eigen risico te betalen.

Dieetadvies

Een gezond gewicht en een gezonde leefstijl hebben een positief effect op de vruchtbaarheid. Bij onder- of overgewicht of een ongezonde leefstijl kan het verstandig zijn om je eetgewoontes aan te passen.

Ieder kalenderjaar worden de eerste drie uur dieetadvies vergoed door je basisverzekering als je bent doorverwezen door je huisarts of een medisch specialist. Je betaalt hierbij wel het eigen risico. Het is mogelijk om extra consulten aanvullend te verzekeren.

Je zorgverzekering als je zwanger wordt

Je basisverzekering dekt de belangrijkste kosten van je zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld de consulten bij de verloskundige, de termijnecho, 20-wekenecho, de bevalling en de kraamzorg. Voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en kraamzorg geldt een eigen bijdrage.

Naast de basisverzekering kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hierbij is het verstandig om rekening te houden met de zorgkosten die je rondom je zwangerschap verwacht. Op welke kosten en dekkingen je kan letten, vind je bij je zorgverzekering en zwangerschap >>

Je zorgverzekering als zwanger worden niet lukt

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. Om deze reden kan je bij een onvervulde kinderwens kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Je basisverzekering vergoedt onder andere:

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding voor IVF of ICSI, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je als vrouw niet ouder dan 42 jaar zijn. Ook is er een schriftelijke verwijzing nodig van een medisch specialist. Lees hierover meer in het artikel zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen.

De eerste drie vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed door je basisverzekering. Wil je komend jaar een vierde behandeling doen, dan kost dit bij een volledige behandeling IVF ongeveer €2.100. Bij ICSI liggen de kosten rond de €2.500 (2020). Er zijn slechts een paar aanvullende verzekeringen die een vierde behandeling vergoeden, waaronder Topfit en Superfit van ONVZ. Hier zitten wel een aantal voorwaarden aan vast. Zoek dit dus goed uit.

Eigen risico

Voor vruchtbaarheidsbehandelingen betaal je een eigen risico. Deze behandelingen zijn duur. Daarom is het niet verstandig om je eigen risico niet te verhogen als je komend jaar verwacht een vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan.

Vrije zorgkeuze

Kijk voor een vruchtbaarheidshandeling altijd goed of jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek waar je de behandeling wilt laten uitvoeren. Als dit niet het geval is, vergoed je verzekeraar mogelijk niet alle kosten van de behandeling.