Zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandelingen, wat wordt vergoed

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. Een vruchtbaarheidsbehandeling kan hierbij helpen. Deze behandelingen zijn duur. Het is daarom goed om te weten welke behandelingen worden vergoed door je zorgverzekering en onder welke voorwaarden.

De beste zorgverzekering als je een kinderwens hebt

Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering als je een kinderwens hebt. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Hoop je in 2020 zwanger te worden? Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ sluiten met 5% korting op je basispakket. Het aanvullende pakket Aanvullend ZorgZeker 2 heeft een uitstekende vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een zeer scherpe premie en met 15% korting.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je normaal gesproken terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
VGZ Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Volledige vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€357,84)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Volledige vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
6 uur nazorg moeder en pasgeborene (onder voorwaarden)
9 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime keuze zorgaanbieders. Voor €8 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Vergoeding vruchtbaarheidsbehandelingen basisverzekering

Je basisverzekering vergoedt een (deel) van je vruchtbaarheidsbehandeling. Hier heb je een schriftelijke verwijzing van een medisch specialist voor nodig. Voordat je met een behandeling begint, is het verstandig om de voorwaarden van jouw verzekering goed te bekijken of contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

De volgende vruchtbaarheidsbehandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering:

Ovulatie-inductie

Ovulatie-inductie is een behandeling met hormonen waarmee de eisprong wordt opgewekt. Deze behandeling wordt volledig vergoed voor vrouwen tot de leeftijd van 43 jaar. Wel betaal je nog het eigen risico.

IUI en kunstmatige inseminatie

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een vorm van kunstmatige inseminatie (KI). Hierbij wordt het zaad in de baarmoeder gebracht. Zowel IUI als kunstmatige inseminatie worden door de basisverzekering volledig vergoed voor vrouwen tot de leeftijd van 43 jaar. Je hebt hiervoor wel een verwijzing nodig van een arts of medisch specialist. De kosten van een eventuele spermadonor worden niet vergoed. Dit kost ongeveer €100 per poging. Daarnaast betaal je nog het eigen risico.

IVF of ICSI

IVF (in vitro fertilisatie) en ICSI (intracytoplasmatische sperma-injectie) zijn vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst. De eerste drie IVF- of ICSI-behandelingen (inclusief MESA, PESA of TESE) worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel nog je eigen risico.

Voorwaarden IVF en ICSI

Voor een volledige vergoeding van IVF of ICSI gelden de volgende voorwaarden:

Per doorgaande zwangerschap

Je krijgt drie behandelingen per ‘doorgaande zwangerschap’ vergoed. Onder een doorgaande zwangerschap valt een zwangerschap van minstens twaalf weken vanaf het moment van terugplaatsen van het embryo. De telling geldt dus niet per jaar of per verzekeraar, maar per doorgaande zwangerschap.

De telling gaat pas in nadat er een gerijpte eicel is afgenomen, de punctie. Als de behandeling voortijdig wordt afgebroken, telt deze wel mee bij het aantal behandelingen. Na een doorgaande zwangerschap begint de telling opnieuw.

Leeftijdsgrens

De behandeling wordt alleen vergoed als je jonger bent dan 43 jaar. Tot je 38e worden de eerste twee pogingen alleen vergoed als er per poging maximaal één embryo wordt teruggeplaatst.
Het terugplaatsen van een ingevroren embryo, een cryo-behandeling, wordt ook vergoed na de leeftijd van 43 jaar.

Hierbij geldt dat het embryo moet zijn ingevroren toen je nog 42 jaar of jonger was. Dit wordt gezien als onderdeel van de IVF-behandeling waarin het embryo is ontstaan.

Ziekenhuis met vergunning voor IVF/ICSI

De behandeling wordt alleen vergoed als deze plaatsvindt in een IVF-centrum met een vergunning voor IVF/ICSI. Bij de volgende ziekenhuizen en klinieken kan je op dit moment terecht voor een IVF- of ICSI-behandeling:

 • Amsterdam – Amsterdam UMC, VU Medisch Centrum
 • Elsendorp – Nij Geertgen
 • Groningen – Universitair Medisch Centrum Groningen
 • Hengelo – Fertiliteitskliniek Twente
 • Leiden – Leids Universitair Medisch Centrum
 • Leiderdorp – VivaNeo Medisch Centrum Kinderwens
 • Maastricht – Maastricht UMC+
 • Nijmegen – Radboud UMC
 • Rotterdam – Erasmus MC
 • Tilburg – Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
 • Utrecht – UMC Utrecht
 • Voorburg – Reinier de Graaf, Diaconessenhuis
 • Wolvega – Nij Barrahûs
 • Zwolle – Isala

Kijk vooraf altijd goed of de door jou gekozen kliniek een afspraak heeft met je zorgverzekeraar. Als dit niet zo is, bestaat de kans dat je zorgverzekering de behandeling niet (volledig) vergoedt. Wil je de behandeling in het buitenland doen? Neem dan eerst contact op met je zorgverzekeraar.

Eiceldonatie

Bij eiceldonatie wordt een bevruchte eicel van een donor in de baarmoeder van de wensmoeder geplaatst. Dit wordt meestal gedaan met behulp van IVF of ICSI. Eiceldonatie wordt voor jou als wensmoeder vergoed door je basisverzekering. Geef bij het aanmelden van de behandeling duidelijk aan dat het om IVF gaat. Niet alle verzekeraars kennen de term eiceldonatie, waardoor dit kan leiden tot verwarring. Voor de eiceldonor worden de kosten helaas niet vergoed.

Als je een eicel uit de eicelbank gebruikt, moet je hiervoor extra betalen. Dit kost ongeveer €4.800 en wordt niet vergoed door je basiszorgverzekering. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

Eigen risico vruchtbaarheidsbehandelingen

De basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. Dit betekent dat je de eerste zorgkosten tot het bedrag van je eigen risico zelf betaalt. Het wettelijk eigen risico in 2020 is €385.

Bijna alle onderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen moet je declareren op de zorgverzekering van de vrouw. Het eigen risico wordt dus bij haar in rekening gebracht. Uitzonderingen hierop zijn het zaadonderzoek en een MESA-, PESA- of TESE-behandeling. Deze vallen onder het eigen risico van de man.

Is de kans groot dat je kiest voor een vruchtbaarheidsbehandeling? Houd hier dan rekening mee bij de keuze voor de hoogte van je eigen risico. Zeker voor de vrouw kan het verstandig zijn om het eigen risico niet te verhogen.

Vrije zorgkeuze

Je hebt niet bij alle zorgverzekeraars een volledig vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je niet zelf kan kiezen in welk ziekenhuis of bij welke kliniek je behandeld wil worden. Zeker bij een budgetpolis is je keuzevrijheid beperkt. Heeft jouw verzekeraar geen afspraak met een zorgverlener? Dan wordt de behandeling niet volledig vergoed. Meestal vergoedt de verzekeraar dan slechts tot 75% van de kosten.

Kijk voor een vruchtbaarheidshandeling daarom altijd goed of jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de vruchtbaarheidskliniek waar je de behandeling wil laten uitvoeren. Als dit niet zo is, kan je zorgverzekeraar een deel van de rekening bij jou leggen. Dit kan bij een vruchtbaarheidsbehandeling al snel een hoog bedrag worden.

Aanvullende verzekeringen en vruchtbaarheidsbehandelingen

Bovenop je basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Bij enkele aanvullende pakketten zijn extra dekkingen opgenomen met betrekking tot vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kan denken aan de kosten van het invriezen van sperma en een vergoeding voor het lidmaatschap van een patiëntenvereniging.

Ook zijn er enkele aanvullende verzekeringen die meer dan drie IVF-behandelingen vergoeden. In 2020 biedt van de grote verzekeraars alleen ONVZ een volledige vergoeding voor een vierde IVF-poging.

Tips zorgverzekering en vruchtbaarheidsbehandeling

De volgende tips kunnen je helpen bij het kiezen van een zorgverzekering:

 • Vergelijk zorgverzekeringen. Vergelijk zorgverzekeringen als je een kinderwens hebt of verwacht dat je een vruchtbaarheidsbehandeling moet ondergaan. Hiermee kan je honderden euro’s per jaar besparen. Vergelijken kan bijvoorbeeld bij Independer.
 • Houd het eigen risico voor de vrouw laag. Houd met name het eigen risico voor de zorgverzekering van de vrouw zo laag mogelijk als je mogelijk een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Bij de meeste vruchtbaarheidsbehandelingen wordt het eigen risico bij de vrouw gedeclareerd.
 • Bekijk je vrije zorgkeus. Kijk van tevoren of je zorgverzekeraar een afspraak heeft met het ziekenhuis of de kliniek waar je de behandeling wil laten uitvoeren. Als je zorgverzekeraar geen afspraken heeft, wordt de behandeling niet (volledig) vergoed.
 • Andere zorgverzekering dan partner. Je hoeft als stel niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten. Jij kan kiezen voor een aanvullende verzekering met zoveel mogelijk dekkingen met betrekking tot vruchtbaarheidsbehandelingen, terwijl je partner alleen een basisverzekering kan nemen.

Alvast weten welke kosten je zorgverzekering rondom je zwangerschap vergoedt? Lees dan meer over je zorgverzekering en zwangerschap.