Regel tijdig de zorgverzekering van je baby

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, ook voor je baby. Je betaalt voor je kind geen premie. Wel moet je hem binnen vier maanden na de geboorte aanmelden bij een zorgverzekeraar. Als je baby te laat wordt ingeschreven, moet je zelf de gemaakte zorgkosten betalen.

De beste zorgverzekering als je een baby hebt

Voor je baby geldt dat bijna alle zorgkosten onder de basisverzekering vallen. Voor jou zijn er wel extra zorgkosten rond de bevalling en het herstel van je zwangerschap. Helaas is er niet een ‘beste’ zorgverzekering. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan onder andere via Independer.

Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ sluiten met 5% korting op je basispakket. Het aanvullende pakket Aanvullend ZorgZeker 2 heeft een uitstekende vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de bevalling en vlak na de bevalling.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je normaal gesproken terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
VGZ Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Volledige vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€357,84)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Volledige vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
6 uur nazorg moeder en pasgeborene (onder voorwaarden)
9 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime keuze zorgaanbieders. Voor €8 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Je baby aanmelden bij je zorgverzekering

Je kind aanmelden bij je zorgverzekering is meestal eenvoudig te doen. Doorgaans kan je dit telefonisch of via de website van je zorgverzekeraar doen. Houd tijdens het bijschrijven van je baby de gegevens van je kind en polis bij de hand, deze heb je nodig. Let na het bijschrijven van je baby goed op of je een polisblad voor je baby ontvangt.

Dezelfde zorgverzekering als jij

Je kan zelf beslissen of je baby wordt bijgeschreven bij jouw zorgverzekering of bij die van je partner. Het is verstandig om je kind aan te melden bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Je baby krijgt namelijk dezelfde zorgverzekering als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Hij heeft dus alleen een aanvullende verzekering als jij die ook hebt. Ook voor de aanvullende verzekering betaal je voor je baby geen premie. Hetzelfde geldt voor vrije zorgkeuze.

Basisverzekering voor je kind

Een basisverzekering vergoedt de meest voorkomende zorgkosten. Hierbij kan je denken aan geneeskundige zorg door huisartsen en medisch specialisten, de hielprik en de kosten voor het consultatiebureau.

Voor je kind is de basisverzekering uitgebreider dan voor jou. De basisverzekering van je kind vergoedt de volgende dingen, terwijl dit bij jou niet het geval is:

 • Tandheelkundige hulp. De meeste tandheelkundige hulp wordt voor je kind gedekt. Bijvoorbeeld periodieke controles, het verwijderen van tandsteen, verdovingen en het vullen van gaatjes.
 • Fysiotherapie. De eerste 18 behandelingen voor fysiotherapie per jaar. Dit kan nodig zijn als de ontwikkeling van je baby achterloopt.

Eigen risico baby

Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico. De zorgkosten van je baby vallen dus niet onder het eigen risico.

Vrije zorgkeuze baby

Niet bij alle zorgverzekeringen heb je een volledig vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je niet bij iedere zorgverzekeraar zelf kan kiezen waar of door wie je behandeld wil worden. Zeker bij een budgetpolis is je keuzevrijheid beperkt. Als jouw verzekeraar geen afspraak heeft met een zorgverlener, dan wordt de behandeling niet helemaal vergoed. Meestal vergoedt de verzekeraar dan slechts tot 75% van de kosten.

Je baby heeft dezelfde keuzevrijheid als de ouder bij wie hij staat bijgeschreven.

Aanvullende zorgverzekering voor je kind

Het is verstandig om je kind bij te schrijven bij de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering. Je kind kan namelijk ook gebruik maken van de extra dekkingen uit dat aanvullende zorgpakket. Denk aan kosten voor alternatieve geneeswijze (zoals homeopathie en acupunctuur) of medische hulp in het buitenland boven het maximaal in Nederland geldende tarief (dit is onder andere het geval in Amerika en Zwitserland).

Voor eventuele andere kinderen of als je baby ouder wordt, kunnen onder andere de volgende extra dekkingen ook interessant zijn:

 • Orthodontie. Bijvoorbeeld de kosten voor kronen, bruggen en een beugel.
 • Brillen en lenzen. De basisverzekering heeft hier maar een beperkte dekking voor.

Jouw zorgkosten rond de bevalling en daarna

Rond de bevalling en het eerste jaar na je bevalling zijn er een aantal kosten die niet worden gedekt in de basisverzekering, maar die je wel (deels) aanvullend kan verzekeren:

 • Kraamzorg. De eigen bijdrage voor de kraamzorg van €4,50 per uur (2020).
 • Ziekenhuisbevalling. De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak, meestal rond de €357,84.
 • Fysiotherapie. Als je bijvoorbeeld last hebt van bekkeninstabiliteit. Fysiotherapie voor zwangerschapsincontinentie wordt wel deels vanuit de basisverzekering vergoed.
 • Lactatiekundige zorg. Hieronder valt ook een borstvoedingscursus en vaak een vergoeding voor het huren of kopen van een kolfapparaat.
 • Herstel na bevalling. Een programma om weer fit te worden na een zwangerschap

Speciale aanvullende verzekeringen voor gezinnen

Veel zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan die speciaal gericht zijn op gezinnen. In deze pakketten worden zorgkosten gedekt die vaker voorkomen bij (jonge) gezinnen, waaronder de kosten rond de zwangerschap en geboorte.

Dit betekent niet dat een ‘gezinsverzekering’ altijd de beste oplossing is. Er kunnen namelijk dekkingen bij zitten die jij niet nodig hebt, maar waar je wel premie voor betaalt. Een gezinsverzekering betekent ook niet dat jij en je partner dezelfde verzekering moeten kiezen. In veel gevallen is dit zelfs niet verstandig. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Zoek dit dus altijd goed uit.

Tips voor zorgverzekering baby

Onderstaande tips zijn handig bij het kiezen van een zorgverzekering voor je baby.

 • Meld je baby binnen 4 maanden aan. Als je dit later doet, betaal je zelf de gemaakte zorgkosten.
 • Schrijf je baby in bij de meest uitgebreide zorgverzekering. Je baby krijgt namelijk dezelfde vergoedingen als de ouder bij wie hij wordt bijgeschreven. Houd hierbij ook rekening met vrije zorgkeuze.
 • Houd bij het kiezen rekening met je eigen wensen. Een gezinsverzekering is bijvoorbeeld niet altijd voordeliger. Het ligt eraan welke zorg je nodig hebt.
 • Andere zorgverzekering dan partner. Je partner hoeft niet dezelfde zorgverzekering af te sluiten als jij. Zo kan je partner alleen een basisverzekering nemen, maar kan jij ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren met zoveel mogelijk dekkingen rondom de zwangerschap.
 • Vergelijk zorgverzekeringen. Het vergelijken van zorgverzekeringen kan honderden euro’s schelen per jaar. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.

Zorgverzekering tijdens je zwangerschap

Ben je zwanger van een volgend kind of wil je binnenkort weer zwanger worden? Bekijk dan alles over je zorgverzekering en zwangerschap.