Vrouw spuit Pregnyl in lichaam

Pregnyl is een medicijn dat je kan gebruiken als je problemen hebt rondom zwanger worden. Het kan je vruchtbaarheid verbeteren en gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Waaruit bestaat Pregnyl, hoe gebruik je het en wat kan je van dit medicijn verwachten?

Wat is Pregnyl?

Pregnyl is een medicijn dat gebruikt wordt door vrouwen en mannen met vruchtbaarheidsproblemen. De werkende stof in Pregnyl is hCG. Dit hormoon maakt het lichaam zelf aan. Dit gebeurt vooral tijdens de zwangerschap. Bij vrouwen zorgt hCG voor een eisprong en een goede start van de zwangerschap. Bij mannen zorgt het ervoor dat de zaadcellen goed rijpen.

Maakt je lichaam niet genoeg hCG aan? Dan kan het gebruik van Pregnyl helpen bij zwanger worden. Ook wordt het medicijn gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen, als voorbereiding op een eicelpunctie. Het hormoon hCG zorgt er dan voor dat de eicellen klaar zijn om opgezogen te worden.

Download onze app

#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp

Hoe wordt Pregnyl gemaakt?

Pregnyl wordt gemaakt van het zwangerschapshormoon hCG. Dit hormoon is vooral in je lichaam aanwezig tijdens de zwangerschap. Om Pregnyl te kunnen maken, is dan ook de hulp van zwangere vrouwen nodig.

Moeders voor Moeders verzamelt de urine van vrouwen die 6 weken tot 16 weken in verwachting zijn. Uit deze urine wordt het hormoon hCG gehaald. Hiervan wordt in een laboratorium Pregnyl gemaakt.

Wanneer gebruik je het?

Pregnyl kan door vrouwen, mannen en jongens gebruikt worden. Dit zijn redenen om het medicijn te gebruiken:

 • Bij vrouwen. Je kan Pregnyl gebruiken als je eiblaasjes niet rijpen, als je eisprong uitblijft of als de fase na je eisprong kort is. Deze fase is belangrijk voor een goede voorbereiding op je zwangerschap. Ook kan Pregnyl gebruikt worden als voorbereiding op een punctie.
 • Bij mannen. Bij sommige mannen maakt het lichaam niet genoeg zaadcellen aan, of is de kwaliteit van het sperma minder goed. Pregnyl kan er dan voor zorgen dat je meer zaadcellen aanmaakt en de kwaliteit ervan verbeteren.
 • Bij jongens. Komt de puberteit bij een jongen niet vanzelf op gang? Of dalen de ballen niet in de balzak? Dan kan Pregnyl helpen bij het op gang komen van de puberteit of het indalen van de zaadballen.

Hoe werkt Pregnyl?

Wanneer je Pregnyl gebruikt, wordt de hoeveelheid hCG in je bloed hoger. Welke gevolgen dit heeft, is bij vrouwen en mannen verschillend.

Bij vrouwen

Om zwanger te kunnen worden, heb je als vrouw een rijpe eicel nodig. Het ‘springen’ van eicellen gebeurt door het luteïniserend hormoon (LH). Maakt je lichaam dit hormoon zelf niet genoeg aan? Dan kan Pregnyl helpen. Het hormoon hCG kan namelijk net als het LH de eisprong in gang zetten.

36 tot 40 uur nadat je het medicijn hebt ingespoten, kan je de eisprong verwachten. Om de kans op een zwangerschap groter te maken, kan je het beste vrijen op de avond dat je Pregnyl spuit en de avond erna. Gebruik je het medicijn als voorbereiding op een punctie? Dan vindt deze ongeveer 40 uur na het spuiten plaats.

Bij mannen

Wanneer je als man Pregnyl gebruikt, zorgt hCG ervoor dat je lichaam meer testosteron aanmaakt. Dit hormoon helpt je lichaam bij het aanmaken en rijpen van nieuwe zaadcellen.

Wanneer mag je dit medicijn niet gebruiken?

Soms is het gebruik van Pregnyl niet veilig. In deze gevallen kan je het medicijn beter niet gebruiken:

 • Je bent allergisch voor een van de stoffen in het medicijn. In de bijsluiter kan je zien om welke stoffen het gaat.
 • In een van je geslachtsorganen heb je een gezwel (bij vrouwen bijvoorbeeld een borsttumor, of een teelbaltumor bij mannen).
 • Ook bij een hersentumor mag het middel niet gebruikt worden.
 • Je geslachtsklieren (eierstokken of testikels) werken niet.
 • Als vrouw is een zwangerschap onmogelijk door een misvorming van je baarmoeder of eierstokken.
 • Je hebt last van hevige of onregelmatige vaginale bloedingen, zonder dat hier een oorzaak voor gevonden is.
 • Je hebt cysten op je eierstok of vergrote eierstokken, waar PCOS niet de oorzaak van is.

Let op: Soms wordt gedacht dat Pregnyl kan helpen om af te vallen. Dit is niet zo. Gebruik het medicijn dus niet om deze reden en gebruik het alleen in overleg met een arts.

Hoe gebruik je Pregnyl?

Het medicijn zit als poeder in een flesje. Voordat je het kan gebruiken, moet je het eerst oplossen in een vloeistof. Deze zit in een apart flesje. Het mengsel zuig je op met een naald. Daarna spuit je het medicijn in je lichaam. Dit mag je zelf doen, of bijvoorbeeld je partner laten doen. Meestal is je onderbuik hier de beste plaats voor. Hoe het inspuiten van Pregnyl precies gaat en waarop je moet letten, lees je in deze folder.

Hoelang gebruik je het?

Als vrouw gebruik je Pregnyl meestal maar één keer. Je spuit het in om je eisprong op te wekken. Soms spuit je ook na je eisprong nog een paar keer Pregnyl. Het helpt je baarmoeder dan om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. Hoe vaak je het medicijn gebruikt, bespreek je met je fertiliteitsarts.

Als man gebruik je dit medicijn voor een langere periode. Je spuit twee tot drie keer per week Pregnyl en doet dit ongeveer 3 maanden. Je lichaam doet er namelijk zo’n 2,5 maand over om sperma aan te maken. Pas na 3 maanden kan je dus een verbetering van de kwaliteit van je zaadcellen verwachten.

Kosten en bewaren van Pregnyl

De eigen bijdrage die je voor Pregnyl betaalt, hangt af van de dosis die je krijgt. Voor een lage dosis (1500) betaal je per spuit gemiddeld €4,14 zelf bij. Voor een hoge dosis (5000) is dit gemiddeld €15,84 per spuit. Je krijgt het medicijn niet vergoed door je zorgverzekering.

Pregnyl moet bewaard worden in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8 °C. Doe dit in de verpakking waarin je het medicijn meegekregen hebt. Zo is het goed beschermd tegen licht.

Heb je het poeder en de vloeistof met elkaar gemengd? Dan mag je het mengsel nog maximaal 24 uur in de koelkast bewaren. Als het een uur buiten de koelkast heeft gestaan, kan je het niet meer gebruiken. Het kan dan minder goed werken.

Mogelijke bijwerkingen

Zoals ieder medicijn kan ook Pregnyl voor bijwerkingen zorgen. Bij 1 tot 10 procent van de vrouwen ontstaan klachten die lijken op zwangerschapskwaaltjes. Denk aan pijnlijke borsten, misselijkheid en een opgezet gevoel. Heb jij hier last van? Bedenk dan dat deze klachten niet hoeven te betekenen dat je zwanger bent. Zo kan je valse hoop voorkomen.

Dit zijn de belangrijkste bijwerkingen die verder bij vrouwen kunnen ontstaan:

 • Zwanger worden van een meerling. Als je dit medicijn gebruikt, is de kans wat groter dat er meerdere eicellen tegelijk rijpen. Bij 10 tot 30 procent van de vrouwen zorgt dit voor een meerlingzwangerschap.
 • Overreactie van de eierstokken. Door Pregnyl kunnen je eierstokken te hard gaan werken. Je ontwikkelt dan te veel eicellen. Dit komt bij 1 tot 10 procent voor en noem je OHSS. Heb je na je eisprong hevige buikpijn, kom je plots meer dan 2 kg aan of kan je niet plassen? Neem dan contact op met je arts. Dit kan wijzen op OHSS.
 • Pijn en huiduitslag. Minder dan 1 procent van de vrouwen krijgt pijn op de plek waar de prik is gezet, of huiduitslag door overgevoeligheid voor het medicijn.
 • Trombose. Als je Pregnyl gebruikt, heb je een iets grotere kans om trombose te ontwikkelen. Dit gebeurt bij minder dan 1 procent van de vrouwen. Je kan dit merken aan pijn of een zwaar gevoel in je been of arm, zwelling of verkleuring van de huid en kortademigheid. Heb je hier last van? Neem dan meteen contact op met je huisarts.

Minder dan 1 procent van de mannen krijgt last van de volgende klachten:

 • Pijn op de plek van prikken
 • Huiduitslag
 • Borstvorming
 • Vocht vasthouden

Meer informatie

Een compleet overzicht van de bijwerkingen die kunnen ontstaan vind je in de bijsluiter van dit medicijn. Gebruik je Pregnyl en heb je last van bijwerkingen? Dan kan je deze melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Ook is het goed om bij bijwerkingen met je arts te overleggen. Als het nodig is, kan deze de behandeling (tijdelijk) stoppen.

Veelgestelde vragen