Zwanger worden tips: de 10 beste adviezen
Wanneer je een kinderwens hebt, wil je de kans op een zwangerschap en een gezond kind zo groot mogelijk maken. Hoe bereid je je voor op de komst van een kindje? Deze tips kunnen je hierbij helpen.
Onze top 10 zwanger worden tips
Tip 1: Slik foliumzuur
Een belangrijke tip als je zwanger wil worden is het slikken van foliumzuur. Je wordt er misschien niet sneller zwanger van, maar voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind is het erg belangrijk. Begin meteen als je probeert zwanger te worden met het slikken van foliumzuur. Ben je zwanger? Dan krijgt het embryo in je buik gelijk de extra stoffen die het nodig heeft.
Ook geeft de Gezondheidsraad zwangere vrouwen het advies om voor de zekerheid 10 mcg extra vitamine D te slikken. Dit maakt de kans kleiner dat je een kindje met een te laag geboortegewicht krijgt.
Tip 2: Eet gezond en afwisselend en zorg voor een gezond gewicht
Door gezond en afwisselend te eten, maak je de kans dat je zwanger wordt groter. Wanneer je zwanger bent, krijgt je baby zo gelijk de goede voedingsstoffen binnen. Gebruik in ieder geval geen drugs, rook niet en drink geen alcohol. Wees ook voorzichtig met het gebruik van medicijnen. Lees alles over de juiste voeding als je zwanger wil worden.
Probeer daarnaast je BMI tussen de 20 en 25 te houden. Overgewicht kan de kans op een gezonde zwangerschap kleiner maken. Als je wil afvallen om zwanger te worden, is de tip om dit vóór de zwangerschap te doen. Wil je toch op een gezonde manier gewicht kwijtraken tijdens je zwangerschap? Lees dan meer over afvallen tijdens de zwangerschap.
Download onze app
#1 Kinderwens- en zwangerschapsapp
Tip 3: Probeer goed in je vel te zitten
Naast goede voeding is het belangrijk dat je goed in je vel zit. Een stevige relatie en weinig stress maken de kans op gezond zwanger worden groter. Heb je hier wat hulp bij nodig? Je huisarts kan je in contact brengen met de juiste hulpverlener.
Tip 4: Sport, maar overdrijf niet
Lichaamsbeweging is goed voor je en heeft verschillende positieve gevolgen. Het is goed voor je gezondheid en vergroot zo je kans om zwanger te worden. Maar te veel sporten kan slecht zijn voor je vruchtbaarheid. Als je zwanger wil worden, is de tip daarom om het niet te overdrijven.
Tip 5: Bereid je voor op de komst van een baby
Een baby zorgt voor grote veranderingen in je leven. Het is daarom slim om van tevoren na te denken over je woonsituatie en je werk. Hoe ga je dat combineren met het ouderschap? En weet jij welke kosten je kan verwachten als je een kind krijgt? Een goede voorbereiding op je zwangerschap zorgt voor een prettige start voor je kindje en jou.
Tip 6: Ken je vruchtbare dagen
Iedere cyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Deze dagen liggen vlak voor en tijdens de dag van je eisprong.
Met een ovulatietest kan je erachter komen wanneer je eisprong is. Heb je een regelmatige cyclus? Dan kan je kan deze informatie gebruiken om vanaf drie dagen voor je eisprong seks te hebben. Zo verhoog je met deze tip de kans om zwanger te worden.
Tip 7: Wanhoop niet te snel
De meeste stellen lukt het niet om binnen drie maanden zwanger te worden, ondanks de tips die ze in hun achterhoofd houden. Zelfs na een jaar is het een op de tien gezonde, jonge stellen niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel en lees alles over de kans om zwanger te worden.
Tip 8: Verhoog de zaadkwaliteit
Het kan goed voorkomen dat de man wel vruchtbaar is, maar de kwaliteit van zijn sperma niet goed is. Een tip om zwanger te worden is daarom het verbeteren van de kwaliteit van het zaad.
Tip 9: Verhoog de kans op een succesvolle eisprong
Voor een bevruchting is een eisprong nodig. Om deze te krijgen, is het belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt. Lees alles over het verhogen van de vruchtbaarheid van de vrouw.
Tip 10: Neem contact op met je huisarts als het na een jaar nog niet is gelukt
Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar is. Is het na een jaar nog niet gelukt om zwanger te worden, ondanks de tips hierboven? Dan is het slim om een afspraak te maken met je huisarts. Lees alles over verminderde vruchtbaarheid man en verminderde vruchtbaarheid vrouw.