Vrouw tijdens ivf behandeling met vergoeding vanuit basisverzekering

Kan een bevruchting niet op de natuurlijke manier plaatsvinden? Dan kan je proberen of dit via een IUI-, ICSI- of IVF-behandeling wel lukt. Wat zijn de kosten van zo’n behandeling? En kan je een IUI-, ICSI of IVF vergoeding krijgen uit je basisverzekering?

Kosten ICSI- en IVF-behandeling

IVF en ICSI zijn vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij een bevruchte eicel in de baarmoeder wordt geplaatst. De kosten van een IVF-behandeling liggen rond de €1.500 tot €2.000. Een ICSI-behandeling kost nog een paar honderd euro meer. Bij dit bedrag komen nog de kosten van de hormonen die je moet gebruiken. Hoe hoog de kosten van hormonen precies zijn, is erg verschillend. Dit kan oplopen tot een paar duizend euro.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

ICSI en IVF vergoeding

Je krijgt per ‘doorgaande zwangerschap’ de eerste drie vruchtbaarheidsbehandelingen vergoed vanuit je basisverzekering. Een doorgaande zwangerschap is een zwangerschap van minstens twaalf weken vanaf het moment van terugplaatsing. Een ICSI- of IVF-behandeling telt pas mee als poging als er met succes eitjes weggehaald zijn.

Het is belangrijk om vooraf te kijken of het door jou gekozen ziekenhuis een IVF/ICSI vergunning heeft. Alleen dan krijg je de behandeling vergoed. Lees hier welke ziekenhuizen dat zijn. Let er ook op dat je zorgverzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis. Als dit niet zo is, betaal je mogelijk een deel van de kosten zelf. Wil je in het buitenland behandeld worden? Neem dan eerst contact op met je zorgverzekeraar voor de mogelijkheden.

Aan de ICSI en IVF vergoeding zijn een paar voorwaarden rondom je leeftijd verbonden. Welke dit zijn, zie je in de tabel hieronder.

Leeftijd Vergoeding
T/m 37 jaar Je krijgt drie puncties vergoed. Bij de eerste twee pogingen wordt één embryo teruggeplaatst, bij de derde poging twee embryo’s.
38 t/m 42 jaar Je krijgt drie puncties vergoed. Vanaf 38 jaar mag je er bij iedere poging voor kiezen om twee embryo’s terug te laten plaatsen.
Vanaf 43 jaar Geen vergoeding vanuit de basisverzekering.
ICSI en IVF vergoeding per leeftijdsgroep

Eigen risico

Je basisverzekering heeft een verplicht eigen risico. In 2022 is het wettelijk eigen risico €385. Maak je zorgkosten? Dan betaal je de eerste €385 zelf. De kosten die je verder maakt worden vergoed. Meestal wordt een vruchtbaarheidsbehandeling vergoed door de zorgverzekering van de vrouw. Het eigen risico van deze behandeling moet dan dus door de vrouw betaald worden.

Je kan meer eigen risico betalen in ruil voor korting op je premie. Weet je al dat je voor een vruchtbaarheidsbehandeling gaat kiezen? Dan weet je dat je meer zorgkosten gaat krijgen. Je kan je eigen risico dan beter niet hoger zetten.

IVF en aanvullende verzekering

Je kan bovenop je basisverzekering een aanvullende verzekering afsluiten. Sommige aanvullende pakketten vergoeden extra kosten rondom vruchtbaarheidsbehandelingen. Denk aan de kosten van sperma invriezen of een vergoeding voor lidmaatschap van een patiëntenvereniging.

Wil je meer dan drie ICSI- of IVF-behandelingen vergoed krijgen? Dan zijn er een paar aanvullende verzekeringen die dit aanbieden. Van de grote verzekeraars krijg je alleen bij ONVZ een vierde poging helemaal vergoed.

Kosten IUI en vergoeding

Bij IUI wordt met een spuitje zaad in je baarmoeder ingebracht. De zaadcellen hoeven dan een kortere weg af te leggen, wat de kans op een zwangerschap kan vergroten. Je krijgt de kosten van een IUI-behandeling vergoed vanuit je basisverzekering. Wel betaal je je eigen risico. Om de behandeling vergoed te kunnen krijgen, zijn er een paar voorwaarden:

  • Je bent niet ouder dan 42 jaar oud.
  • Een arts heeft vastgesteld dat je geschikt bent voor deze behandeling.
  • Een arts kijkt hoeveel behandelingen je nodig hebt. Dit aantal wordt vergoed.
  • Voor sommige medicijnen kan een eigen bijdrage gelden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app