Vrouw krijg prenatale screening en hoeft geen eigen risico te betalen

Veel zorg die je tijdens je zwangerschap gebruikt, wordt vergoed door je zorgverzekering. Je hoeft er dus niet zelf voor te betalen. Wel geldt er een wettelijk eigen risico. In 2022 is dit 385 euro. Gelukkig vormen sommige behandelingen en onderzoeken een uitzondering. Hoe zit het met het eigen risico tijdens je zwangerschap?

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een wettelijk vastgesteld bedrag dat je zelf moet betalen voor je zorgkosten. In 2022 is dit bedrag €385. Maak je gebruik van zorg? Dan betaal je dit eerst zelf, tot je eigen risico is verbruikt. Daarna vergoedt je zorgverzekering de kosten waarvoor je dekking hebt.

Voor sommige behandelingen hoef je geen eigen risico te betalen. Je krijgt deze direct vergoed van je verzekeraar. Voor kosten die je aanvullende verzekering vergoedt hoef je nooit eigen risico te betalen.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet een ‘beste’ zorgverzekering als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Ben je zwanger en ga je bevallen in 2022? Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ afsluiten met 5% korting. Het aanvullende pakket ZorgZeker 2 heeft een goede vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een erg scherpe premie en met 15% korting.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
UC Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Complete vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€450,28)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Complete vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
12 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
€500 voor een EHBO- of reanimatiecursus
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime Keuze zorgaanbieders. Voor €9,26 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Eigen risico verhogen als je zwanger bent

Je mag ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. In ruil daarvoor krijg je korting op je zorgpremie. Ben je zwanger? Dan is het meestal niet verstandig om dit te doen. Je gaat namelijk meer zorgkosten maken. Je bent dan goedkoper uit als je de normale premie betaalt en je eigen risico op het wettelijke bedrag laat staan.

Welke zorg is uitgezonderd van het eigen risico?

Tijdens je zwangerschap hoef je niet voor alle onderzoeken en behandelingen eigen risico te betalen. Hieronder vind je een overzicht van alle zorg die is uitgezonderd. Dit wordt dus direct vergoed door je zorgverzekering.

  • Verloskundige zorg. De begeleiding van je verloskundige wordt vergoed door de basisverzekering. Je betaalt hiervoor geen eigen risico. Dit geldt ook als je begeleid wordt door een gynaecoloog en je hier verloskundige zorg van krijgt.
  • Echo’s. Tijdens je zwangerschap krijg je verschillende echo’s om de groei en ontwikkeling van je kindje te controleren. Alle noodzakelijke echo’s krijg je vergoed. Je hoeft hiervoor geen eigen risico te betalen. Lees meer over de vergoeding van echo-onderzoek >>
  • GUO. Bij een GUO kan een echo-specialist kijken of je baby een lichamelijke afwijking heeft. Deze wordt volledig vergoed, en er geldt geen eigen risico.
  • Bevallen. Voor de kosten van je bevalling hoef je geen eigen risico te betalen. Dit geldt als je thuis bevalt, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. Ook voor pijnbestrijding tijdens de bevalling hoef je geen eigen risico in te leggen.
  • Kraamzorg. Voor je kraamzorg hoef je geen eigen risico te betalen. Let op: er geldt wel een eigen bijdrage. Hiervoor kan je je aanvullend laten verzekeren.
  • Huisarts. Ga je vaker naar de huisarts nu je zwanger bent? Ook hiervoor krijg je een volledige vergoeding vanuit je zorgverzekering. Het eigen risico geldt hier niet.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app