Veters strikken: het eerste diploma voor je peuter
Veters strikken is de eerste vaardigheid waar je kleine een diploma voor kan verdienen. Weet je nog hoe trots jij was toen je het felbegeerde veterstrikdiploma in je handen had? Met deze tips help je je kindje om zelf zijn veters te leren strikken.
Wanneer kan je kind veters leren strikken?
Er bestaat geen ‘juiste leeftijd’ om te leren veters strikken. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Sommige kinderen kunnen het al met 3 jaar, anderen doen er wat langer over. De meeste kinderen kunnen hun eigen veters strikken als ze tussen de 4 en 8 jaar zijn.
Veters strikken is motorisch best een lastig klusje. Omdat kinderschoentjes klein zijn, is het strikken best een priegelwerkje. Kan je kindje al goed knippen, kleine kraaltjes rijgen en netjes binnen de lijntjes kleuren? Dan is de kans groot dat hij ook klaar is om te leren veters strikken.
Sommige basisscholen besteden in groep 1 of 2 aandacht aan veters strikken. Dit geldt echter niet voor alle scholen. Het is dus slim om zelf met je kindje aan het oefenen te slaan, zodat ook jouw kleine zijn veterstrikdiploma kan halen.
Methodes om te leren veters strikken
Veters strikken kan op veel verschillende manieren. Twee methodes worden het vaakst gebruikt, waarschijnlijk pas jij zelf één van deze technieken nog steeds toe. Het is dan ook het makkelijkst om je eigen methode aan je kleine te leren.
Methode 1: de klassieke knoop
Deze methode is het populairst en gaat als volgt:
- Neem veter A in je ene hand, en veter B in je andere.
- Leg een knoop door veter A en B te kruisen en trek de veters aan.
- Maak een lus met veter A.
- Draai veter B rondom de lus.
- Haal veter B onder dit nieuwe lusje door en maak hiermee een tweede lus.
- Trek de lusjes strak.
Methode 2: konijnenoortjes
Een andere methode, die kinderen vaak makkelijker vinden, is de ‘konijnenoortjes methode’. Deze methode heet zo omdat er een verhaaltje aan vast zit. Twee konijntjes houden zoveel van elkaar, dat ze elkaar een knuffel willen geven. De methode werkt als volgt:
- Neem veter A in je ene hand, en veter B in je andere.
- Leg een knoop door de veters te kruisen en aan te trekken.
- Maak van beide veters een lus. Dit zijn de konijnenoortjes.
- Kruis de twee lusjes. De konijntjes hebben elkaar nu gezien.
- Leg een knoop door een lusje rond het andere te draaien en er onderdoor te halen. Dit is de knuffel tussen de konijntjes.
- Trek de lusjes strak.
Tussenmethode
Als beide methodes erg lastig zijn voor je kindje, kan dat ervoor zorgen dat zijn zelfvertrouwen minder wordt. Om de moed erin te houden, kan je je kleine deze tussenmethode leren:
- Neem veter A in je ene hand, en veter B in je andere.
- Leg een knoop door veter A en B te kruisen.
- Maak nog een knoop, maar trek deze nog niet helemaal strak. Er ontstaat nu een rond lusje in het midden van de schoen.
- Steek de eindjes van de veters kruislings door het rondje. Er ontstaan nu twee lusjes.
- Trek de lusjes strak.
Stappenplan veters strikken
Wil je peuter gaan beginnen met veters strikken? Dan kan je dit stappenplan aanhouden.
- Kies de juiste methode. Waarschijnlijk is dat de techniek die jij zelf gebruikt. Maar je kan ook kijken naar de persoonlijkheid van je kleine. Als jouw kleine dromer beter leert door middel van een verhaaltje, werkt de methode van de konijnenoortjes misschien het beste, ook al gebruik jij die zelf niet.
- Bereid je peuter voor. Lees een verhaaltje voor over veters strikken of laat alvast het veterstrikdiploma zien dat hij kan verdienen. Zo weet je kleine waar hij het voor doet.
- Doe het voor. Laat een paar keer zien hoe jij zelf je veters strikt. Vertel bij elke handeling wat je doet en ga niet te snel, anders ziet het er te ingewikkeld uit.
- Laat je kleine oefenen met jouw schoen. De schoentjes van je kindje zijn klein, waardoor het veters strikken ook lastiger is. Laat hem daarom eerst oefenen op een grotere schoen, zoals die van jou of van je partner.
- Oefenen op de eigen schoentjes. Zodra het goed gaat met de grotere schoen, kan je kindje proberen om zijn eigen veters eens vast te maken.
- Het veterstrikdiploma. Lukt het je kleine een paar keer achter elkaar om zijn eigen veters te strikken? Dan heeft hij het diploma dubbel en dwars verdiend. Je kan zelf een certificaat in elkaar knutselen, of er eentje van internet halen. Maak er een mooie ceremonie van, want zelf veters kunnen strikken is een echte mijlpaal in het leven van je kindje.
Tips
Zoals met alle nieuwe dingen die je kindje aanleert, kan het even duren voor hij deze vaardigheid onder de knie heeft. Wees geduldig en blijf positief, zo houdt je kleine plezier in het leren en groeit zijn zelfvertrouwen. Je kan de volgende tips gebruiken:
- Ga achter je kind zitten. Als je voordoet hoe het moet, ga dan achter je kindje zitten. Je kleine ziet het dan op dezelfde manier als wanneer hij het zelf zou doen. Ga je voor hem zitten, dan ziet hij het in spiegelbeeld.
- Oefen zoals de praktijk eruit ziet. Ga dus zitten of zet één voet op de trap. Zorg dat je voorbeeld zoveel mogelijk lijkt op hoe het er in de praktijk uitziet voor je kindje.
- Wees enthousiast. Moedig je kleine veterstrikker aan als hij aan het oefenen is. Laat merken dat je trots bent, zo blijft het leuk. Alle begin is moeilijk, dus prijs de moeite die je kindje doet en niet het resultaat.
- Laat vriendjes of broertjes en zusjes helpen. Hebben jullie een buurmeisje dat al supergoed veters kan strikken? Vraag haar eens om het voor te doen. Misschien heeft zij wel een handig trucje, waardoor het voor jouw kleine ook ineens lukt.
Auteur Fabienne Janssen Lok
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app