Baby 4 maanden oud

Taalgenie, schaterlach en carpaccio

Baby-van-4-maanden-lacht-hardop

Wauw, je baby is alweer 4 maanden oud. Het lijkt wel gisteren dat jij van hem beviel! Je baby gaat steeds meer brabbelen en kraait het uit van plezier. Zijn harde schaterlach doet jou smelten. Hij gebruikt zijn mond trouwens niet alleen om te praten: hij stopt er ook maar al te graag zijn eigen voeten in. Heeft jouw baby eigenlijk een broertje of zusje? Alle kindjes reageren anders op de komst van een babybroertje of -zusje, maar ze hebben wel allemaal hetzelfde nodig: aandacht. Heel veel aandacht.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…de hersenen van je baby het eerste jaar gemiddeld 1 gram per dag groeien? Als dit je hele leven zo door zou gaan, zouden je hersenen op je 18e al zo’n 7 kilo wegen! Maar goed dat je hersenen op den duur volgroeid zijn…

Ontwikkeling baby 4 maanden

Baby van 4 maanden oud moet hardop lachen

De afgelopen maanden was het gebrabbel van je kleine nog voorzichtig en zacht, maar vanaf nu kraait hij het uit van plezier en experimenteert volop met toonhoogtes én volume. Reageer veel op zijn gekir en doe hem lekker na. Zo leert je baby hoe belangrijk taal is. Daarnaast is het ook nog eens goed voor zijn zelfvertrouwen. Niet alleen zijn babypraat wordt luider. Je kan vanaf nu ook een lekkere schaterlach voorbij horen komen. Speel verschillende spelletjes om te ontdekken wat jouw kleine doet omrollen van het lachen. Let wel op dat je niet te lang doorgaat: lachen is gezond, maar ook erg vermoeiend.

Kwijlt jouw baby nog steeds zo en knauwt hij op alles wat los en vast zit? Grote kans dat hij last heeft van zijn eerste tandjes. Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat ze écht doorkomen, maar hij kan ze nu al voelen. Als je borstvoeding geeft, kan dat soms wat ‘ongemakkelijke momentjes’ opleveren. Jouw tepels zijn erg gevoelig voor die scherpe tandjes… Als je baby op je tepel bijt, haal hem dan voorzichtig even van je borst. Wacht een klein kwartier en probeer het voeden dan nog eens. Zo leert je kindje dat hij niet op je tepels mag bijten.

Je baby is flink gegroeid als hij 4 maanden oud is. Zijn gewicht is verdubbeld ten opzichte van zijn geboorte en zijn lengte is zeker niet achtergebleven. Maatje 50/56 behoort nu officieel tot de verleden tijd. Ondanks dat jij je baby zo lang mogelijk klein wilt houden, vind jij het misschien helemaal niet erg.

Jouw leven met een baby van 4 maanden oud

Moeder met 4 maanden oude baby en peuterkindje op bed

Tijdens je zwangerschap moest je flink letten op wat je allemaal binnenkreeg, maar die periode is gelukkig voorbij. Welk product miste jij het meest? Uit onderzoek van 24Baby.nl blijkt dat de meeste zwangere vrouwen rauwe vleeswaren missen. Denk aan carpaccio, filet americain en rosbief. Je kan het allemaal weer zorgeloos eten. Als je borstvoeding geeft, kan je sommige producten beter nog met mate eten of drinken. Alle voedingsstoffen die jij binnenkrijgt komen in de moedermelk terecht. De concentratie is wel sterk verdund, dus hoef je niet meer zo streng te zijn voor jezelf.

Hoe gaat het eigenlijk met al je post-zwangerschapskwaaltjes? Als je tijdens je zwangerschap last had van lage rugpijn of bekkenpijn, is de kans groot dat deze klachten nog steeds niet over zijn. Ook is het mogelijk dat bekkeninstabiliteit zich pas na de bevalling heeft ontwikkeld. Je huid herstelt zich gelukkig een stuk sneller: de zwangerschapsstreep, het zwangerschapsmasker en de striae vervagen langzaam maar zeker. Helaas verdwijnt striae nooit helemaal. Blijf je huid goed verzorgen en drink veel water.

Heeft jouw kleine eigenlijk een grote broer of zus? Alle kindjes reageren anders op de komst van een broertje of zusje in het gezin. De een is blij, de ander onverschillig, maar wat ook regelmatig voorkomt is jaloezie. En dat is helemaal niet zo gek. Kreeg je andere kindje eerst nog alle aandacht en was hij het middelpunt van jullie leven, ineens moet hij die erepositie delen. En dat is best lastig! Negeer ‘negatief’ gedrag niet en straf het niet af. Erken de veranderde situatie, leg uit dat je begrijpt hoe moeilijk de verandering voor je eerste kindje is, en maak duidelijk dat je nog steeds evenveel van hem houdt.

baby draagt leuke babykleding

De leukste babykleding shop je hier!

Je baby groeit als kool en binnen de kortste keren past hij de kleinste maten niet meer. Een mooi excuus om babykleding te shoppen! Benieuwd naar de leukste webshops met babykleding?

Bekijk hier

Doen met je baby van 4 maanden oud

Baby van 4 maanden oud ligt tussen groente en fruit

Je baby kan goed ruiken en zijn neus is erg gevoelig. Test zijn neus met een geurenparade! Neem je kindje op schoot en schotel hem verschillende ‘geuren’ voor. Bijvoorbeeld een banaan, stukje citroen, stukje sinaasappel en vanille. Laat hem de geuren één voor één ruiken. Voor je kleine is dit een geweldige, nieuwe ervaring en ook jij kan meegenieten. Hij kan een geur namelijk erg grappig vinden en in de lach schieten, ervan schrikken of je met grote, verbaasde ogen aankijken. Vindt hij het vies ruiken? Dan draait hij gewoon zijn hoofd weg. Herhaal de geurenparade over een aantal weken nog eens om te kijken of hij anders op de geuren reageert.

Meer spelletjes voor je baby van 4 maanden >>

Volgende maand

Baby 5 maanden oud

Krachtpatser, doe je mee?

Baby 5 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app