Baby 1 maand oud

Het begin van de ontdekkingstocht

Baby-nena-louisa-is-1-maand-oud-en-toont-haar-eerste-glimlach

Je kan het bijna niet geloven, maar je baby is al 1 maand oud! Jullie beginnen steeds meer aan elkaar te wennen en krijgen langzaam een ritme in jullie dag. Als je baby 1 maand oud is, begint hij aan zijn ontdekkingstocht: hij ontdekt zijn eigen stem, bestudeert zijn eigen handjes en trakteert jou op zijn allereerste échte glimlach. Dat maakt die slapeloze nachten meer dan goed!

Mijlpalen baby

  • Glimlachen als hij iets leuk vindt
  • Zichzelf troosten door te duimen
  • Verschillende babyklanken produceren
  • Zijn handjes af en toe openen

Wist je dat...

…je baarmoeder tijdens de zwangerschap wel 500 keer groter was? Gelukkig is deze inmiddels weer gekrompen tot het formaat van voor je zwangerschap.

Ontwikkeling baby 1 maand

Baby 1 maand oud lacht naar moeder

Je baby is alweer 4 weken bij je! De tijd is voorbijgevlogen… Hij is nog steeds een lekker slaapkoppie en heeft tot nu toe in totaal al zo’n 476 uur geslapen. Stukje bij beetje past hij zijn slaapritme aan, maar het duurt nog wel even voordat hij, en dus jij, een hele nacht doorslaapt.

Als je baby 1 maand oud is, begint hij aan zijn grote ontdekkingstocht. Communiceerde hij eerst nog voornamelijk door te huilen, vanaf deze maand gaat hij ook andere geluidjes inzetten om jouw aandacht te trekken. Ook ontdekt hij zijn eigen handjes en laat hij zijn eerste échte glimlach aan je zien. Een moment waar jij al weken op wacht en waar jij geen genoeg van kan krijgen. Jij bent verliefd..!

Waar je baby niet zo om kan lachen, en jij trouwens ook niet, zijn alle babykwaaltjes waar hij last van heeft. Zo kan hij tijdens en/of na de voeding last krijgen van reflux en darmkrampjes. Gelukkig zijn de meeste kwaaltjes niet ernstig, maar veroorzaken wel veel onrust en pijn bij je kleine.

Als klap op de vuurpijl krijgt hij aan het eind van deze maand zijn eerste vaccinatie: de DKTP-inenting. Een moment waar jij waarschijnlijk ook flink tegenop ziet: je kleine huilt hartverscheurende na zijn prik en dat breekt je hart. Het is overigens niet verplicht je baby te laten vaccineren. In dit achtergrondartikel leggen we 8 belangrijke vragen over het inenten van je baby voor aan vier verschillende experts.

Jouw leven met een baby van 1 maand oud

Baby-1-maand-oud-en-kraamvisite-

Je baby is 1 maand oud en dat mag gevierd worden! Je vrienden en familie willen die kleine vast graag bewonderen. Maak wel duidelijke afspraken met je kraamvisite en geef jouw grenzen aan. Het welzijn van jou en je baby zijn nu het belangrijkste. Laat ze als ‘hint’ weten wat ze wel en niet moeten doen als ze op kraamvisite zijn. Geen zin in iedere dag groepjes mensen over de vloer? Dan is een babyborrel misschien iets voor jou: alle visite in één keer.

Ondanks dat je baby nog veel slaapt als hij 1 maand oud is, is jouw slaap en rust waarschijnlijk ver te zoeken. De zorg voor je baby, de gebroken nachten, de stress en de dagelijkse bezigheden: het kost veel energie… Probeer toch voldoende rust te creëren, vraag hulp, kruip onder de dekens als je kleine slaapt en doe iets waar jij van opknapt: mama-me time!

Voel jij je aan het eind van de maand nog steeds somber? Dan heb je misschien te maken met een postnatale depressie. Schaam je hier niet voor, je bent zeker niet de enige! Probeer het met iemand te bespreken en ga even langs de huisarts. Je hoeft niet alles alleen te doen. Hou vol!

Hoe is het trouwens verder met het herstel van je bevalling? Als je nog vragen of klachten hebt, kan je deze maand bij je verloskundige terecht voor een nacontrole. Sommige vrouwen kunnen niet wachten, maar de meesten moeten er nog niet aan denken: seks. Wacht in ieder geval tot je niet meer vloeit en eventuele wonden helemaal genezen zijn. Denk ook alvast na over geschikte anticonceptie. Je kan namelijk snel weer vruchtbaar zijn na de bevalling! Ben je lichamelijk weer opgeknapt? Dan kan je 6 weken na de bevalling rustig beginnen met het opbouwen van je conditie.

Baby van 1 maand oud ligt op bed in een romper

Babykleding

Je baby groeit als kool en binnen de kortste keren past hij de kleinste maatjes niet meer. Een mooi excuus om nog meer schattige kleertjes te shoppen! Bekijk ons overzicht met de leukste webshops met babykleding.

Bekijk babykleding

Doen met je baby van 1 maand oud

Baby-1-maand-oud-maandelijkse-foto

Jouw baby is de allermooiste ter wereld en je wilt niets van hem missen. Met een ‘x maanden oud’-fotoserie kan je de ontwikkeling van je kindje op een leuke manier vastleggen: fotografeer je baby iedere maand op dezelfde plek, in een soortgelijke omgeving, of met een aantal dezelfde elementen, bijvoorbeeld een grote knuffel. Plaats de foto’s vervolgens in een overzicht. Zo zie je precies hoe je baby’tje iedere maand groeit en krijg je een dierbare reeks foto’s van je kleine. Op internet zijn hier veel leuke, creatieve en inspirerende voorbeelden van te vinden.

Meer spelletjes voor je baby van 1 maand >>

Volgende maand

Baby 2 maanden oud

Hoi mam! Wat ben je mooi!

Baby 2 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app