Baby 12 maanden oud

Gefeliciteerd, je baby is 1 jaar!

Baby van 12 maanden oud viert eerste verjaardag

Als je baby 12 maanden oud is, is hij ook... 1 jaar! Gefeliciteerd! Zijn eerste verjaardag vraagt in ieder geval om een terugblik op het afgelopen jaar. Want wat is je baby flink gegroeid. Niet alleen in lengte en gewicht, maar ook in zijn denken en doen. Als je baby een jaar oud is, heeft hij leren kruipen, zitten, staan, brabbelen en misschien zelfs wel leren lopen en praten.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…er iedere dag wereldwijd zo’n 360.000 baby’s geboren worden? Dit zijn 15.000 baby’s per uur, 250 per minuut en ongeveer 4 baby’s per seconde.

Ontwikkeling baby 12 maanden

Baby van 12 maanden oud zegt bewust mama en kijkt moeder liefdevol aan

Hieperdepiep, hoera! Je baby is 12 maanden oud, tijd voor een feestje! Rond zijn eerste verjaardag geeft je baby jou één van de mooiste cadeautjes die je ooit zal krijgen: hij noemt je écht Mama/Papa. Waarschijnlijk zei je kleine al een tijdje ‘mamama’ en/of ‘papapa’, maar koppelde dit nog niet bewust aan jou. Hij besefte nog niet wat deze woordjes eigenlijk betekenen. Vanaf nu is hij ervan bewust dat jij zíjn mama of papa bent, en dat laat hij je dag en nacht weten. Zodra je kleine wakker is, roept hij je omdat hij je zo mist. Mama! Papa! Ik ben wakker en wil lekker met je knuffelen. Kom je me uit mijn bedje halen? Je hart smelt zodra je kindje je bij je nieuwe voornaam noemt. Het is nu officieel en je kan er echt niet meer omheen: je bent Mama of Papa!

Heb jij enig idee hoeveel luiers jouw baby al heeft verbruikt? Het zal je misschien verrassen, maar rond je baby’s eerste verjaardag, heeft hij al bijna 2.000 luiers aangehad. Tot de tijd dat je baby zindelijk is, kan dit nog oplopen tot ruim 5.000 (!) luiers. Een Pampers aanbieding is dus altijd welkom. Wist je dat je baby vanaf 12 maanden anders gaat plassen? Voorheen plaste je baby automatisch als hij een volle blaas had, maar nu plast hij bewuster.

Als je baby 12 maanden oud is, kan hij helemaal met jullie gezin mee eten. Een gezond voedingspatroon voor je baby bestaat uit de drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Het is beter voor je kleine, maar ook voor jezelf, als het eten niet te vet is. Zout, vette sausjes en andere (pittige) specerijen kan je ook beter nog niet toevoegen aan de maaltijd van je baby. Je baby mag na zijn eerste verjaardag ook koemelk drinken. Opvolgmelk of borstvoeding is dan niet meer ‘noodzakelijk’. Toch raadt de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) aan om borstvoeding te blijven geven tot het tweede levensjaar van je kindje.

Jouw leven met een baby van 12 maanden oud

Jong gezin viert de eerste verjaardag van hun baby

Wauw, je baby is alweer 1 jaar. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat je zwanger was, en toch kan je je geen leven meer voorstellen (en willen!) zonder je kleine. Je baby’s eerste verjaardag is een goed excuus voor een feestje. Je baby is nog te klein om iets van zijn eerste verjaardag te snappen, toch vinden veel ouders het leuk om deze mijlpaal te vieren. Maar hoe vier je de verjaardag van je baby?

Krijgt je baby een smash cake? Of misschien wel een loopfietsje? Vier je het klein of komt de hele familie en vriendenkring langs? Als je het groot wil aanpakken, moet je er rekening mee houden dat het voor zowel jou als je baby een vermoeiende dag wordt. Onthoud dat wanneer mensen vragen of ze je kunnen helpen, ze dit ook echt menen. Maak gebruik van deze extra handen, zodat jij ook ontspannen kan genieten van je baby’s eerste verjaardag. Je baby wordt tenslotte maar één keer 1!

Kindje speelt in de speeltuin

De leukste kleding voor je kindje

Groeit jouw kleine ook zo hard? De eerste verjaardag van je kind is een mooi moment om zijn garderobe weer eens te updaten. Eenvoudig online.

Bekijk webshops

Doen met je baby van 12 maanden oud

Foto-album van baby van 12 maanden oud

Je baby is alweer 1 jaar! Wat is het allemaal snel gegaan, hé? Om niets te vergeten heb je het afgelopen jaar waarschijnlijk wel honderden foto’s gemaakt. Nu is een mooi moment om eens de tijd te nemen om alle foto’s vanaf zijn geboorte te bekijken, te sorteren en er een mooi fotoboek van te maken. Het is leuk om de mooiste foto’s groot uit te printen en aan de muur te hangen. Of maak een prikbordmuur en prik hier de leukste mijlpalen en herinneringen op van het afgelopen jaar. Ben jij een echte (digitale) scrapbooker? Dan was je misschien allang met een prachtig album begonnen. Zo niet: maak hier dan gerust eens tijd voor vrij. Wie weet ontdek je wel een nieuwe hobby.

Meer spelletjes voor je baby van 12 maanden >>

Volgende maand

Baby 13 maanden oud

Groeispurt van het brein: jouw kleine Einstein

Baby 13 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app