Baby 6 maanden oud

Happy half birthday!

Lachende baby van 6 maanden oud zit bij papa en mama

Gefeliciteerd! Aan het eind van deze maand is je baby al weer een half jaar oud. Is het niet snel gegaan? Je baby is van een slaapkop veranderd in een energierijke onderzoeker. Als je baby 6 maanden oud is, kan hij al rollen, zitten, brabbelen en nog veel meer. Misschien komen zijn eerste tandjes wel door! Het wordt nu ook tijd om je kleine te laten experimenteren met hapjes vast voedsel.

Mijlpalen baby

Wist je dat...

…je baby na 6 maanden ontdekt dat ieder object uniek is? Hiervoor was bijvoorbeeld iedere vogel dezelfde vogel, maar nu heeft hij door dat het verschillende vogeltjes zijn.

Ontwikkeling baby 6 maanden

Aziatische baby van 6 maanden oud zit en leunt op haar armpje

Gefeliciteerd! Je baby is alweer een half jaar oud. Kan jij je nog voorstellen hoe klein hij 6 maanden geleden was? Inmiddels is hij flink gegroeid! Hij heeft het afgelopen halfjaar veel mijlpalen bereikt, en die volgen elkaar de komende maanden in rap tempo op. Zo kan het zijn dat hij deze maand zelfstandig leert zitten en komen zijn eerste tandjes misschien wel door. Hij kan hier flink last van hebben, waardoor hij huileriger kan zijn dan je van je kleine gewend bent. Bekijk wat je kan doen om zijn klachten te verlichten. Het allerbeste wondermiddel blijft natuurlijk liefde. Geef hem lekker veel aandacht, knuffels en kusjes.

“Mamama!” Je hoort het waarschijnlijk dagelijks als je baby 6 maanden oud is. Hij praat honderuit en zijn gebrabbel lijkt steeds meer op ‘echte’ taal. Hij weet zelf nog niet wat de woordjes die hij produceert betekenen, maar wat klinkt het toch lief! Je kleine begint in deze periode ook steeds meer woordjes te begrijpen, ook al kan hij ze zelf nog niet zeggen. Vraag maar eens waar zijn favoriete speeltje is, grote kans dat hij er dan naar op zoek gaat. Klets maar lekker veel met je kindje, daar leert hij veel van.

Nu je baby 6 maanden oud is, wordt het tijd voor zijn eerste hapjes. Borstvoeding alleen is nu niet meer voldoende. De bijvoeding vervangt de borst- of kunstvoeding nu nog niet, maar dient alleen als extraatje. Laat je kleine rustig wennen aan alle nieuwe smaken en structuren van de hapjes. Hij zal ongetwijfeld een paar gekke bekken trekken bij het nemen van zijn eerste hapjes. Hou je camera dus in de aanslag!

Jouw leven met een baby van 6 maanden oud

Baby van 6 maanden oud krijgt borstvoeding van moeder

Wauw, het is alweer 6 maanden geleden dat je het persoontje waar je het meest van houdt voor het eerst zag en in je armen sloot. Je kan je nu geen leven meer zonder hem voorstellen en zou niet meer anders willen. Hij is zo lief en bijzonder!

Nu je kleine toe is aan vaste voeding, kan hij er tijdens de maaltijden gezellig bij zitten. De hapjes vervangen natuurlijk nog niet een hele borst- of flesvoeding, maar zo kan hij alvast zien hoe jullie eten en wil hij misschien wel een hapje van jou proberen. Lekker ontdekken en experimenteren vindt hij nu hartstikke leuk! Verbaas je er niet over als er meer op de grond belandt dan in zijn mondje: dat hoort erbij.

Trouwens: een gezin waarbij iedereen altijd vrolijk is, het eten elke avond om 18 uur op tafel staat, het huis steevast in een nette staat verkeert en de ouders daarnaast ook nog eens tijd over hebben voor romantiek, is het perfecte plaatje. Als jij deel uitmaakt van dit volmaakte gezin, geniet er dan zeker van! Zo niet, weet dan dat je niet de enige bent. Bij veel gezinnen loopt niet alles altijd op rolletjes, en dat is helemaal niet erg. Probeer niet alles perfect te willen doen. Geniet ervan hoe jullie je leven indelen en probeer te lachen om de ongestructureerde chaos waar je regelmatig in zit.

Ouders naast baby in buggy

De fijnste buggy's van dit moment

Rond deze periode leert je kindje zelfstandig zitten. Vanaf dat moment kan je een buggy gebruiken om lekker te wandelen. Een stuk compacter dan een kinderwagen! Welke je het beste kan kopen?

Lees het hier

Doen met je baby van 6 maanden oud

Lachende baby van 6 maanden oud ligt op fitness bal, moeder houdt hem bij zijn heupjes vast

Je baby kan zijn hoofdje inmiddels goed omhoog houden en is flink aan het oefenen om controle over zijn bovenlijfje te krijgen. Help hem om zijn grove motoriek te verbeteren met de ‘babyachtbaan’. Leg je kleine op een kussen of grote (fitness)bal en rol hem naar voren en achteren, terwijl je hem bij zijn heupjes vasthoudt. Dit draagt bij aan de coördinatie van het hele lichaam van je kindje en hij vindt het ook nog eens hartstikke leuk.

Meer spelletjes voor je baby van 6 maanden >>

Volgende maand

Baby 7 maanden oud

Herhaling is de sleutel tot succes

Baby 7 maanden oud

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app