peuters doen peuterdans samen met hun ouders

Als je een peuter hebt, is de kans groot dat hij lekker actief is. Het liefst klimt hij voortdurend de trap op of rent hij rondjes om de tafel. Begint jouw kleine enthousiast te bewegen als er muziek op staat? Dan kan het een idee zijn om met hem naar peuterdans te gaan.

Wat is peuterdans?

Bij peuterdans leert je kindje bewegen op verschillende soorten muziek. Door eenvoudige en herkenbare bewegingen te doen, zoals rennen, springen, rondjes draaien, zwaaien, kruipen en rollen, leert hij hoe hij zijn lichaam kan inzetten op het ritme en de melodie van een liedje. Hij ontdekt zijn emoties en is tegelijkertijd bezig met het ontwikkelen van zijn muzikaliteit en motoriek.

Wat doe je bij peuterdans?

De meeste peuterdanslessen duren 45 tot 60 minuten en kennen een vaste opbouw. Meestal begint een les rustig. Je kindje zit in een kring en wordt bijvoorbeeld uitgenodigd zijn naam te zeggen en tegelijkertijd een bepaalde beweging te maken. Daarna gaan de kindjes staan en wordt er actief gedanst. Aan het einde is een cooling-down, zodat je kindje rustig afscheid kan nemen van de les en niet hyperactief naar buiten komt.

Tijdens de dansles staat vaak een thema centraal, zoals kabouters, prinsen en prinsessen, een van de vier seizoenen of het circus. Je kindje wordt gestimuleerd om iets uit te beelden. Denk aan een leeuw of een boom met ruisende blaadjes.

Sommige dansscholen maken gebruik van attributen, zoals linten, ballonnen of bellenblaas. Deze voorwerpen zijn bedoeld als extra ondersteuning bij de oefening, want het belangrijkste bij peuterdans is (het gebruik van) de eigen fantasie.

Begeleiding

Het hangt van de dansschool af of je kindje de les alleen of samen met jou volgt. In de lessen vanaf 2 jaar zijn de ouders er meestal bij. Is je kindje ouder, dan vindt hij het misschien wel leuk om zelfstandig te dansen. Sommige dansscholen bieden zowel individuele lessen als ouder-en-kindlessen aan, zodat je kan kiezen.

De lessen worden doorgaans gegeven door docenten met een (peuter)dansachtergrond en pedagogische vaardigheden. Het kan goed zijn om dit na te vragen bij de school waar je je kindje inschrijft.

Waarom is het goed voor je kind?

Voor een gezonde ontwikkeling is het belangrijk dat je peuter minimaal een uur per dag flink beweegt. Veel van die beweging krijgt hij al door buiten te spelen, trappen te lopen of in huis op de meubels te klimmen. Volgens de Gezondheidsraad is het vooral belangrijk dat jonge kinderen gevarieerd bewegen.

Met peuterdans maakt je kleine bewegingen en traint hij spiergroepen die normaal gesproken niet zo snel aan bod komen. Dansen is bovendien goed voor de ontwikkeling van de motoriek en coördinatie.

Er zitten niet alleen fysieke voordelen aan bewegen. Door aan peuterdans te doen, ontwikkelt je kindje ook:

  • Sociale vaardigheden. Hij leert rekening houden met andere kindjes, op zijn beurt wachten, luisteren en samen spelen.
  • Zelfvertrouwen. Je peuter wordt uitgedaagd om bewegingen te maken voor het oog van anderen en wordt zich bewust van zijn eigen lichaam.
  • Taalontwikkeling. Je dansertje leert nieuwe woordjes, zoals ‘omhoog’, ‘omlaag’, ‘springen’, ‘snel’, ‘langzaam’ en ‘samen’.
  • Fantasie. De dansoefeningen prikkelen de verbeeldingskracht van je kleine.
  • Emotionele vaardigheden. Je peuter leert zijn gevoel te uiten in beweging en wordt hierin nog extra gestimuleerd door de muziek.

Waar kan je peuterdans volgen?

Peuterdans is populair. De kans is dan ook groot dat deze sport in jouw buurt wordt aangeboden. De lessen vinden meestal plaats in een lokale dansschool, buurtcentrum of sporthal. Op de meeste locaties kan je eerst een vrijblijvende proefles volgen, om te bepalen of het iets is voor je kindje.

Alternatieve peutersporten

Peuterdans is niet de enige sport waar je je kleine mee naartoe kan nemen. Er bestaan tegenwoordig heel wat mogelijkheden om je peuter op speelse wijze te laten bewegen. Denk aan peuterzwemmen en peutergym voor de actieve kindjes, peuteryoga voor ontspannende oefeningen en peuterjudo om meer weerbaarheid op te bouwen en zelfvertrouwen te krijgen, of gewoon om energie kwijt te kunnen.

Veel buurthuizen en plaatselijke verenigingen bieden peutersporten aan. Ook speeltuinen organiseren regelmatig activiteiten voor jonge actievelingen. Kijk in je omgeving wat er voor jou kindje te doen is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app