Date-ideeën voor ouders: koppel ligt samen in het gras

Tussen het verschonen van luiers, bezoekjes aan het consultatiebureau en drogen van kindertranen door, zou je haast vergeten dat je behalve ouders ook partners bent. Af en toe tijd met zijn tweetjes doorbrengen, kan dus zeker geen kwaad. Met deze 20 date-ideeën voor ouders houden jullie je relatie in topvorm.

Tijd voor elkaar

Het kan in de alledaagse drukte haast onmogelijk lijken om tijd voor elkaar te maken. Toch is het juist in drukke tijden fijn om aandacht aan je relatie te schenken. Zo houd je je relatie goed en heb je meer het gevoel dat jullie het samen doen.

Heb je inspiratie nodig voor een leuke date? Hieronder vind je een lijst met date-ideeën, zowel voor binnen als buiten de deur. Zo kan je, ook als de kinderen op bed liggen, een geslaagde date night houden. Voor sommige dates is wat meer tijd nodig, die kan je bewaren voor een speciaal moment. Ook leuk om te doen: verschillende ideeen combineren, laat gerust je creativiteit de vrije loop.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Date-ideeën buiten de deur

Voor de kinderen is een dagje naar opa en oma of bij de oppas meestal een feestje. En jullie kunnen er weer eens met zijn tweetjes lekker op uit. Maak daar gebruik van. Samen nieuwe dingen ontdekken kan heel romantisch zijn.

Toerist in eigen land

Voor een stedentripje hoef je Nederland helemaal niet uit. Ga eens een dagje naar een stad in de buurt. Prik een stad op de kaart waar julile nog nooit geweest zijn of verken samen jullie eigen woonplaats door de ogen van een toerist. Maak bijvoorbeeld eens een rondvaart. Misschien vinden jullie wel je nieuwe favoriete koffietentje!

Naar de bioscoop

Het is een klassieker: een date in de bioscoop. En dat is niet voor niks, want een filmdate kan heel romantisch zijn. Kies een mooie liefdesfilm uit om samen bij weg te dromen, of juist een enge horrorfilm om dicht tegen elkaar weg te kunnen kruipen. Combineer deze date met een lekker etentje en je hebt een perfect avondje uit, wat met kinderen een stuk uitdagender zou zijn.

Naar de dierentuin

Samen kijken naar de olifanten of miereneters kan heel ontspannend zijn. Heerlijk hand in hand langs alle bijzondere dieren slenteren, een ijsje eten en eens rustig de informatie op de bordjes lezen, zonder dat je peuter je aan je mouw trekt. Mama, ik wil naar speeltuin! Ook zonder kinderen kan je in een dierenpark een leuke dag hebben.

Naar het museum

Een kindermuseum is een leuke activiteit mét kinderen, maar ook zonder een rondrennende peuter kan je genieten in een museum. Bekijk de mooiste kunstwerken of stap samen de geschiedenis in. In het museum weet je zeker dat je bijzondere dingen gaat zien. Nog een voordeel: deze date kan ook prima op een koude, regenachtige dag.

Samen vrijwilligerswerk doen

Je inzetten voor een ander geeft een goed gevoel, helemaal als je het samen doet. Ga dus eens samen meehelpen bij de voedselbank, of bied ondersteuning een hardloopwedstrijd voor het goede doel. Zo kan je met jullie date ook nog anderen helpen.

Weekendje weg

Heb je een goed logeeradresje voor je kinderen? Dan kan je er zelfs een date-weekend van maken. Zoek een romantisch hotelletje op en je stapt even helemaal uit de dagelijkse sleur. Je kan een leuke stad verkennen of juist de rust opzoeken van een meer afgelegen locatie en ontspannen van elkaars gezelschap genieten.

Date ideeën voor ouders: koppel kookt samen in de keuken

Date-ideeën voor thuis

Als je te moe bent om naar buiten te gaan, of het lukt niet om een oppas te vinden, kan je ook prima thuisdaten. Leg de kinderen lekker vroeg op bed en probeer één van deze date-ideeën uit.

Samen koken

Je kan natuurlijk voor een luxe menu gaan, maar samen koken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kaas en groente op een kant en klare pizzabodem strooien telt ook. Het gaat erom dat jullie gezellig samen kunnen nadenken over wat je wil eten, om dit vervolgens met z’n tweeën klaar te maken. Eten dat met zoveel liefde wordt klaargemaakt móet wel lekker zijn.

Knuffelen op de bank

Vergeet alle dagelijkse sleur, laat de afwas staan en kruip lekker tegen elkaar aan op de bank. Zet een mooie film op, of haal wat afleveringen van jullie favoriete serie in. Of beter nog: laat de tv een avondje uit en praat eens echt bij. Geniet van elkaars aanwezigheid, meer hebben jullie op deze date niet nodig.

Bucket list maken

Wat wil jij nog heel graag eens doen in je leven? Het antwoord op deze vraag kan heel verrassend zijn. Ga eens samen aan tafel zitten en maak een bucket list, een lijst met levensdoelen. Dit kan een lijst voor jullie samen zijn, of voor elk van de twee een eigen lijstje. Door hierover te praten, leren jullie elkaar op een andere manier kennen.

Picknicken in de woonkamer

Voor een picknick hoef je de deur helemaal niet uit, dat kan prima in je eigen woonkamer. Maak wat kleine hapjes klaar, trek een fles wijn open en leg een kleedje op de vloer. Met wat kaarsjes wordt het extra romantisch.

Thuisspa

Sluit je een avondje samen op in de badkamer en bouw je eigen thuisspa. Scrub elkaar lekker glad, neem een heerlijk warme douche of een heet bad en neem een gezichtsmaskertje. Samen ontspannen zorgt dat jullie weer helemaal opladen voor jullie drukke leven.

Persoonlijke date-ideeën

Waarschijnlijk ken je je partner inmiddels door en door. Blijf je in elkaar verdiepen met deze persoonlijke date-ideeën. Misschien leer je wel iets nieuws over je grote liefde.

Rondleiding door geboorteplaats

Neem je partner eens mee naar je geboorteplaats en geef een rondleiding langs je favoriete plekjes. Je kan bijvoorbeeld laten zien waar je op school zat, waar je eerste kus plaatsvond of waar je leerde fietsen. Extra leuk: deze date kan je nog eens herhalen in de geboorteplaats van je partner.

Deel in elkaars hobby

Het kan heel romantisch zijn om elkaar iets te leren. Heb jij een hobby die je met veel plezier uitoefent? Neem je partner dan eens mee en laat de fijne kneepjes van het vak zien. Andersom kan natuurlijk ook. Zo doe je eens wat anders dan je normaal samen zou doen.

Naar je favoriete kroeg

Had jij in je studententijd een favoriete kroeg? Of misschien gaat je partner altijd met vrienden naar een stamcafé. Kijk eens of er een pubquiz is in één van deze kroegen en doe daar samen aan mee. Zo kan je een plek die speciaal is met elkaar delen en bovendien eindelijk eens bewijzen dat jij echt meer algemene kennis hebt.

Speel elkaars favoriete spel

Een ouderwetse spelletjesmiddag of -avond is knus en een beetje competitief, precies wat je nodig hebt voor een goede date. Vraag eens wat het favoriete spel van je partner is en verdiep je in de spelregels. Ook als je partner liever online spelletjes doet, kan het heel leuk zijn om dat nu eens samen te proberen.

Naar je favoriete voorstelling

Is je wederhelft groot fan van stand-up comedy, maar houd jij eigenlijk meer van klassiek ballet? Spreek dan eens af om samen naar beide voorstellingen te gaan. Door open te staan voor elkaars interesse, leer je elkaar nóg beter kennen.

Verras elkaar

Houden jullie van verrassingen? Je kan afspreken dat jullie ombeurten een verrassingsavond voor elkaar plannen. De één verzint iets origineels om te doen en neemt de ander mee. Je kan zelfs het exacte moment van de date geheim houden, zodat de ander het echt niet ziet aankomen.

Date ideeën voor ouders: koppel speelt samen pool

Actieve date-ideeën

Natuurlijk, een avondje op de bank ploffen kan hartstikke fijn zijn. Maar een beetje uit je routine breken, kan heel verfrissend zijn. Met deze actieve date-ideeën doen jullie een keer iets anders dan normaal. Zo kan je er weer even tegen!

Bowlen, poolen of midgetgolfen

Ga terug naar de klassiekers van vroeger en ga een uurtje bowlen, poolen of midgetgolfen. Je kan elkaar de beste technieken leren en vooruit helpen. Maar ook met een beetje competitie is niets mis, dat maakt het juist spannend.

Samen een cursus volgen

Is er iets wat jullie altijd al wilden leren? Dansen, schilderen, fotograferen, voor allerlei verschillende activiteiten kan je een cursus volgen. Tegenwoordig kan dat zelfs online. Maak het zo gek als je zelf wilt, van een workshop van twee uurtjes tot een uitgebreide cursus van een jaar.

Samen sporten

Wist je dat je tijdens het sporten veel endorfines aanmaakt? Dit stofje in je hersenen zorgt voor een geluksgevoel. Dus maak samen met je partner een stevige wandeling, ga lekker zwemmen of sloof je uit in de sportschool.

Naar het strand

Ga een dagje naar het strand en doe een wedstrijd wie het mooiste zandsculptuur kan bouwen. Of maak ’s avonds een mooie wandeling langs het water. Dat kan ook prima in de winter, zeker als je na afloop lekker warme chocolademelk gaat drinken in een strandtent.