Meisje zit buiten in kinderstoel en ontdekt voedsel met haar handen, passend bij het voedingsschema van een baby van 8 maanden

Met 8 maanden begint het eetpatroon van je baby steeds meer te lijken op dat van jou. Vaste voeding vervangt vaker de fles- of borstvoeding en zijn menu breidt zich verder uit. Hoe kan je het voedingsschema van je baby van 8 maanden invullen?

Voedingsschema baby 8 maanden

De periode van oefenhapjes ligt achter jullie. Deze maand gaat de uitbreiding van het menu geleidelijk verder zoals in het voedingsschema bij 7 maanden. Je kindje eet nu waarschijnlijk op vaste momenten een kleine hoeveelheid vast voedsel. Er mag wat meer structuur in zitten en de hoeveelheden worden wat groter. De vaste voeding vervangt steeds meer de fles- of borstvoeding.

Gaat het nog niet zo soepel? Maak je niet te snel zorgen, elk kind went aan vaste voeding op zijn eigen tempo. Heb je het idee dat je kind echt niet wil eten of dat hij klachten krijgt van vast voedsel? Overleg dan eens met het consultatiebureau of de huisarts.


Probeer nu gratis Little Steps® opvolgmelk!

Je kindje begint steeds meer eten lekker te vinden en smikkelt soms al met jou mee. Voor de momenten dat je nog een flesje geeft, kan je Little Steps® opvolgmelk geven. Dit is speciaal gemaakt voor jouw kindje vanaf 6 maanden.

Probeer nu gratis

Meer voedsel en meer structuur

Je baby kan steeds beter kauwen. Hoewel hij misschien nog geen tanden heeft, kan hij door sabbelen, bijten en kauwbewegingen kleine stukjes voedsel eten. Waar je de eerste maanden het eten fijn prakte, kan je dit nu wat grover doen. Zo komt er wat meer structuur in het eten van je baby. Door het steeds wat minder fijn te prakken, kan je baby geleidelijk wennen aan verschillende texturen.

Spreekt de Rapley-methode je aan? Dan kan je die ook gebruiken om meer structuren aan zijn maaltijd toe te voegen.

De hoeveelheden vast voedsel worden langzaam groter. Inmiddels kan vaste voeding één echte maaltijd op de dag vormen. Dit is bijvoorbeeld een boterham of een bord pap. Het is mogelijk dat je baby daarnaast al toe is aan een tweede echte maaltijd op de dag. Dan kan je hem een kleine avondmaaltijd bestaand uit vast voedsel voorschotelen.

Borst- of flesvoeding is nog steeds een belangrijk onderdeel van het voedingsschema. Bij de meeste baby’s van 8 maanden oud, kan de melkvoeding deze maand worden afgebouwd naar zo’n drie voedingen op een dag.

Vervangen fles- of borstvoedingsmomenten

Omdat de happen vaste voeding langzaam echte maaltijden worden, kan je de melkvoeding geleidelijk afbouwen. Begin bijvoorbeeld met een melkvoeding te vervangen voor een boterham rond lunchtijd.

Gaat dit goed en heeft je kindje duidelijk veel trek in vast voedsel? Dan kan je nog een voedingsmoment veranderen in een maaltijd vast voedsel. Vervang bijvoorbeeld de melkvoeding rond etenstijd voor een kleine maaltijd van aardappelen, groenten en wat fijngemaakt vlees.

Het afbouwen van borst- of flesvoeding betekent dat je baby minder vocht binnenkrijgt. Je kan hem daarom naast de melkvoedingen nu ook lauwe, ongezoete thee of water aanbieden. Dit is gelijk een mooie manier om het drinken uit een beker te oefenen. Voor de mondmotoriek van je kindje is het beter om uit een beker te drinken dan uit een fles of tuitbeker.

Baby drinkt zelf water uit een glas, wat past in het voedingsschema van een baby van 8 maanden

Voorbeeld voedingsschema baby 8 maanden

Wanneer je baby 8 maanden oud is, neemt vaste voeding een grotere rol in binnen het voedingsschema. Hij heeft nog zo’n drie melkvoedingen op een dag. In onderstaand schema zie je hoe de verdeling eruit kan zien.

Borstvoeding Flesvoeding Vaste voeding
Op verzoek voeden kan nog steeds. Richtlijn: 3 voedingen op een dag. Heeft je baby behoefte aan meer, dan is dat geen probleem. Ongeveer 3 voedingen. Richtlijn: 150 – 200 ml per fles. 1 à 2 keer per dag een maaltijd vaste voeding (bijv. brood en een avondmaaltijd), fruithapje.

Toelichting flesvoeding: Geef je baby 3 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt hij vaker dan 3 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.

Wat mag je baby niet eten?

Je baby mag steeds meer uitproberen met eten. De volgende producten kan je beter nog steeds niet in zijn eetschema opnemen:

  • Rauwe vlees- en visproducten. Rauwe producten zoals gerookte zalm, filet americain kunnen bacteriën bevatten die je baby erg ziek kunnen maken. Dit geldt ook voor rauwe eieren en zuivelproducten gemaakt van rauwe (ongepasteuriseerde) melk, zoals boerenkaas.
  • Honing. Ook in honing kan een bacterie zitten waar baby’s erg gevoelig voor zijn. Kinderen tot 1 jaar kunnen daarom beter geen honing eten.
  • Gewone melk. Borstvoeding en opvolgmelk zijn precies afgestemd op de voedingsbehoefte van je baby. Gewone melk is dat niet. Je kan het beste wachten met gewone melk totdat je kindje 1 jaar oud is.
  • Zoete kindertoetjes. Zoete producten zijn niet goed voor de tanden en het gewicht van je baby. In de meeste kindertoetjes zit veel suiker. Een gezond alternatief is wat magere yoghurt met geprakt fruit erdoorheen.
  • Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je baby kunnen nog niet veel zout verwerken. Ook verzadigde vetten kan je beter vermijden, deze zijn ongezond.
  • Leverproducten. Leverworst en paté bevatten niet alleen verzadigde vetten, maar ook veel (dierlijk) vitamine A. Je kindje mag hier maar weinig van binnen krijgen. Een teveel hieraan kan voor vergiftigingsverschijnselen zorgen.

Voorbeeldmenu voedingsschema baby 8 maanden

Onderstaand schema is een richtlijn. Het is goed mogelijk dat je baby meer of minder eet dan dit. Of dat hij nog vaker behoefte heeft aan de borst of een fles. Dit is geen probleem. Volg het tempo van je kindje en breid zijn voedingspatroon zo stap voor stap uit.

LET OP: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij het voedingsschema baby 8 maanden

De volgende tips kunnen van pas komen bij het voedingsschema voor je baby van 8 maanden.

  • Houd het gezellig aan tafel. Je baby zal flink knoeien en hij eet waarschijnlijk nog niet alles gezellig met smaak op. Probeer je hier niet te veel aan te storen en maak er een gezellig gezinsmoment van. Ook dit hoort bij een goede eetopvoeding.
  • Varieer. Probeer je kindje met veel verschillende smaken en structuren in aanraking te laten komen. Varieer de groente, zetmeelproducten (aardappelen, rijst, pasta, couscous) en vlees, vis en vleesvervangers. Zo raakt je kindje vertrouwd met een brede verzameling gezonde voeding.
  • Voldoende vetten. Je baby heeft gezonde (onverzadigde) vetten nodig. Zorg ervoor dat hij deze voldoende binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld via margarine op brood en plantaardige olie of bak- en braadproducten door de avondhap.
  • Laat je kind het eten voelen. Wil je baby graag zelf het eten voelen en vastpakken? Sta dit dan toe, hij leert hierdoor niet alleen de smaken, maar ook de texturen van eten kennen.
  • Blijf erbij. De nieuwe structuren zijn nieuw voor je kleine en het lukt misschien nog niet altijd om het eten goed te verwerken. Blijf dus in de buurt. Mocht hij zich verslikken, dan kan je gauw ingrijpen als dit nodig is. Let ook op bij voedsel met verstikkingsgevaar, zoals druiven of cherrytomaten. Als je deze in de lengte in vieren snijdt, kan je kindje ze veilig eten.

Andere voedingsschema’s

Terug naar voedingsschema baby 7 maanden >>
Verder naar voedingsschema baby 9 maanden >>