Peuter huilt

Je peuter kan huilen om de gekste dingen. Het water is nat, het ijsje te koud, de banaan smaakt niet naar aardbei of gewoon, omdat je de kamer binnenloopt. Herkenbaar? Om deze 10 redenen huilden jullie kinderen.

Omdat ik een kusje gaf

Baby met pruillip
Het is ook echt drama als je zoveel liefde van je ouders krijgt.

Omdat hij toch niet met Bumba op de foto wilde nadat we lang (!) in de rij hadden gestaan, omdat hij per se met Bumba op de foto wilde

Peuter huit want wil niet met bumba op de foto
Geef toe: Bumba is ook best eng, toch?

Omdat de appel naar rozijn smaakte… en dat klopt want hij at rozijntjes…

Peuter huilt want hij wil geen appel
Geeft niks. Wij verwarren limonade ook weleens met wijn.

Omdat ze haar afgekauwde stukje brood niet op de grond mocht gooien

Peuter huilt brood
Gewoon je territorium afbakenen, daar is toch niets mis mee?

Omdat de peperkoek doormidden gesneden was

Peuter huilt want koek doormidden
En die moet heel blijven. Dat wéét je toch?!

Omdat het toetje op was

Peuter huilt want het toetje was op
Wij huilen ook altijd als de reep chocola op is.

Omdat de kat sneller en leniger was

Peuter huil want hij zit klem
Een kat heeft negen levens, dus die kan ook wat meer risico nemen.

Omdat hij op de foto moest met zijn nieuw gekregen outfit

Peuter huilt want hij wil niet op de foto
Wij zijn jaloers op die stoere outfit!

Omdat ze niet zonder zwemband mocht zwemmen

Peuter huilt in zwembad
Ik ben al 2 dus kan écht wel zwemmen, hoor…

Omdat opa de boompjes had gesnoeid

Peuter huilt want de bomen zijn gesnoeid
En nu zijn háár boompjes kapot!

Waarom huilt je peuter?

Je kindje kan zomaar uit het niets in huilen uitbarsten of van een engeltje in een bengeltje veranderen. Tenminste… het lijkt of het om niets gaat. Voor je peuter heeft het vaak een hele logische reden. Vanuit de ontwikkeling van je peuter zijn er dan ook verschillende verklaringen voor waarom hij soms ‘zomaar’ huilt.

Het woordje ‘nee’ begrijpen

Als je baby rond de 10 maanden is, begint hij het woordje ‘nee’ te begrijpen. Hij komt er de komende maanden achter dat papa en mama ook weleens nee zeggen, en dat is in het begin best even schrikken. Snik.

De peuterpuberteit

Je dreumes ontdekt steeds meer zijn eigen willetje en onderzoekt hoe ver hij kan gaan. Ofwel, de peuterpuberteit. Gaat iets niet zoals hij wil of mag iets niet? Dan is dat helemaal niet leuk. Met tranen tot gevolg natuurlijk.

Emoties reguleren

Je peuter kan zijn emoties nog niet goed herkennen en reguleren. Daarnaast is het voor je kleine nog erg moeilijk om zijn gevoelens goed onder woorden te brengen. Huilen en boos worden zijn een van de weinige manieren waarmee je kindje zijn emoties kan uiten en reguleren.

Magisch denken

Je kleine snapt de wereld om zich heen nog niet helemaal. Om deze toch begrijpelijk te maken, vult zijn fantasie het aan met oplossingen: magisch denken. Deze invulling is voor je kindje werkelijkheid. Zijn hersenen zijn namelijk nog niet ver genoeg ontwikkeld om fantasie en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden. Zo is je kindje bang om door het doucheputje te spoelen, want water doet dat ook. Dat dit niet mogelijk is, kan hij nog niet bedenken. Maar dit verklaart wel waarom je kindje ineens kan huilen of bang is, terwijl jij geen idee hebt waarom of waarvoor.

Egocentrisme

Voor je kindje is het nog niet mogelijk om zich in anderen te verplaatsen. Hij bekijkt alles vanuit zijn eigen oogpunt en vormt zelf het middelpunt van zijn wereld. Het liefst heeft je kleine eigenwijsje de regie over alles wat er met hem gebeurt. Als iets dus niet gaat zoals je kindje wil, of als iets niet mag, dan frustreert hem dat enorm. Het is dus helemaal niet zo gek dat daar een huilbui op volgt. Het betekent overigens niet dat je kindje egoïstisch is: hij heeft simpelweg het vermogen nog niet ontwikkeld om zich in een ander persoon in te leven.

Willen vs. kunnen

Je kleine begrijpt de wereld langzaam iets beter en heeft door dat er veel meer dingen mogelijk zijn dan hij nu kan. En dat is best frustrerend! Binnen de lijntjes kleuren, zijn eigen kleren aan- en uittrekken, veters strikken… je kleine weet dat het kan, maar híj kan het niet.

Moe, honger, dorst…

Moeheid, honger en dorst kunnen ook een aanleiding zijn tot huilen. Als je kleine toe is aan een slaapje, kan hij huilerig worden. Net als wanneer hij honger of dorst heeft. Dit is gewoon een signaal dat zijn lichaam behoefte heeft aan iets, en dat kan hij op deze manier makkelijk duidelijk maken.

Gewoon, omdat je peuter even moet huilen

Iedereen heeft zijn dag weleens niet. Zo ook je peuter. En dan wil je gewoon lekker een potje janken, om alles en niets. En dat mag best.