Kinderen zijn aan het spelen op buitenschoolse opvang (BSO)

Vanaf het moment dat je kindje naar de basisschool gaat, kan je hem ook inschrijven voor de buitenschoolse opvang, of kortweg BSO. Wat is buitenschoolse opvang precies? En waar kan je allemaal op letten?

Wat is een buitenschoolse opvang (BSO)?

Je kindje kan voor en na schooltijd, op studiedagen en tijdens schoolvakanties terecht bij een buitenschoolse opvang. Deze opvang is speciaal bedoeld voor kinderen die naar de basisschool gaan. Omdat de werkdagen van ouders meestal eerder beginnen en langer duren dan een schooldag, is de BSO in het leven geroepen. Zo kan je kind op een fijne plek terecht terwijl jij werkt.

De BSO kent drie soorten opvang:

  • Voorschoolse opvang. Opvang tijdens de uren vóórdat de schoolbel gaat. Meestal is dit mogelijk vanaf 07.00 uur ’s ochtends.
  • Tussenschoolse opvang. Overblijven tijdens de lunchpauze tussen de middag.
  • Naschoolse opvang. Opvang vanaf het moment dat de school uit is. Meestal kan dit tot 18.30 uur.

Buitenschoolse opvang: wie en waar?

Basisscholen zijn verplicht om buitenschoolse opvang te organiseren als de ouders daarom vragen. Sommige scholen hebben een eigen BSO, maar meestal werkt de school samen met een kinderdagverblijf.

De opvang bevindt zich dan niet altijd in het schoolgebouw zelf, maar begeleiders van het kinderdagverblijf brengen de kinderen naar school en halen ze ook weer op. Soms is het kindcentrum wel in hetzelfde gebouw gelokaliseerd als de school zelf. Dat maakt brengen en halen extra makkelijk en voor je kind is het bekend terrein.

De buitenschoolse opvang moet zich bevinden in een door de overheid erkende instelling. Ook dient de BSO te voldoen aan kwaliteitseisen die in de wet zijn opgenomen. Zo zijn de begeleiders verplicht om een pedagogisch diploma en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te bezitten. Daarnaast zijn er regels voor de maximale groepsgrootte per leeftijdscategorie en is er een minimumaantal begeleiders per groep.

Wat doet je kind op de BSO?

Bij de buitenschoolse opvang draait het om ontspanning na een drukke schooldag. Je kindje mag er spelen met leeftijdsgenoten of juist lekker uitrusten. Op sommige BSO’s worden kinderen geholpen met hun huiswerk. Veel BSO’s organiseren leuke activiteiten voor de kinderen, maar je kind is niet verplicht daaraan deel te nemen. Het gaat erom dat hij geniet van zijn vrije tijd.

Wanneer BSO regelen?

Hoewel ouders niet verplicht zijn hun kinderen naar de BSO te sturen, wordt deze vorm van opvang steeds populairder. Het kan daarom handig zijn je er op tijd in te verdiepen. Inschrijven kan vanaf het moment dat je kindje 2 jaar is. Of en wanneer er plek is, is afhankelijk van de populariteit van de BSO.

Naschoolse activiteiten

Sommige scholen organiseren naschoolse activiteiten waar je je kindje voor kan inschrijven. Denk aan schilder-, teken-, sport- of muziekles. De activiteiten verschillen per leeftijdsgroep en staan meestal in het teken van de ontwikkeling van je kind.

Naschoolse activiteiten kunnen een leuke vrijetijdsbesteding zijn voor je kleine. Hij is creatief bezig of krijgt lekker wat beweging. De activiteiten zijn wel gericht op ‘leren’ en iets minder op ontspanning. Na een lange schooldag kan dit wat veel zijn. Sommige ouders kiezen daarom liever voor een BSO zonder al te veel activiteiten.

Waar op letten bij het kiezen van een BSO?

Niet alle BSO’s zijn hetzelfde. Sommige BSO’s richten zich erg op buitenzijn en de natuur, andere bieden weer leuke spelletjes aan op het gebied van theater of dans. Je kiest de opvang die het beste bij jullie past.

Daarnaast is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat wel en niet is inbegrepen bij de prijs. De ene BSO biedt haal- en brengservice aan, de andere BSO biedt voor hetzelfde tarief ook een warme maaltijd.

Het kan verder goed zijn om jezelf het volgende af te vragen:

  • Wie worden de begeleiders van je kindje?
  • Ziet je kindje altijd dezelfde pedagogisch medewerkers of telkens verschillende?
  • Is er genoeg persoonlijke aandacht?
  • Hoe ziet de omgeving eruit? Is er veel rust, of ligt het gebouw aan een drukke weg?
  • Is het er schoon en opgeruimd?
  • Heeft de BSO een goede reputatie?
  • Hoe ervaren andere ouders de buitenschoolse opvang?

Kosten BSO

Het tarief voor een BSO ligt meestal tussen de 6 en 8 euro per uur. In 2022 is het maximaal uurtarief €7,31. Je betaalt zelf de kosten. Als de BSO niet bij de basisschool plaatsvindt, maar bij een kinderdagverblijf, stem je de betalingen af met dat kinderdagverblijf. Een deel van de kosten kan worden vergoed via de kinderopvangtoeslag.

Gaat je kind naar de BSO en ontvang je kinderopvangtoeslag? Geef dan via ‘Mijn toeslagen’ op de website van de Belastingdienst door dat je kind ‘naar een nieuwe opvang’ gaat. Vul hierbij de opvanggegevens uit het contract van de BSO in. Doe dit ook als je kind bij hetzelfde centrum van de dagopvang naar de BSO gaat.

Het is belangrijk om hierbij aan te geven hoeveel uren opvang je denkt af te nemen. De hoeveelheid toeslag die je ontvangt, hangt namelijk hier vanaf. Ook onder andere de hoogte van je inkomen en het uurtarief van de opvang spelen hierbij mee. Controleer daarom regelmatig of deze goed zijn ingevuld en wijzig ze zo nodig. Ook dit kan via ‘Mijn toeslagen’ op de site van de Belastingdienst.