Meisje met rugzak gaat voor eerste schooldag naar school

Wanneer je peuter 4 jaar is, en officieel een ‘kleuter’ genoemd mag worden, breekt de eerste schooldag aan. Een spannende dag voor je kindje, maar ook zeker voor jou. Wat kan je verwachten van een eerste dag op school en hoe bereid je je scholiertje voor?

Hoe ziet een eerste schooldag eruit?

De eerste schooldag zal door de nieuwe dagstructuur best even wennen zijn voor je kindje. De meeste kleuterklassen starten de dag in de kring. Er wordt gezongen of gepraat over iets dat de kinderen bezighoudt, zoals bepaalde jaarfeesten of de seizoenen. De rest van de dag zijn kinderen meestal spelenderwijs aan het leren in groepjes.

Je kindje krijgt, afhankelijk van het type onderwijs, taakjes of werkbladen, gaat aan de slag met puzzels of bouwstenen of mag spelen in de poppen-, of zandhoek. Tussendoor zijn er rustmomentjes waarin de kleuters wat eten en drinken.

Buiten spelen is voor de meeste basisscholen een belangrijk onderdeel van de dag. Bij mooi weer, maar ook bij een beetje regen. Niets is leuker dan met z’n allen in de plassen stampen!

In de middag zijn er vaak creatieve activiteiten zoals muziek, dansen of knutselen. Vanaf nu kan je dus regelmatig een kunstwerkje van je kleine verwachten. Leuk om op de koelkast te plakken of in te lijsten.

Hoe bereid je je kindje voor?

Het is verstandig om je kindje ruim voor de eerste schooldag te vertellen dat hij binnenkort naar school gaat. Praat samen over wat er op school gebeurt, maar houd het luchtig. Zo kan hij alvast wennen aan het idee. Het is ook leuk om alvast een paar keer samen naar het schoolgebouw te lopen of fietsen om het van buiten te bekijken.

Voor je peuter is het fijn als je hem betrekt bij de voorbereidingen. Hij zal glunderen van trots als hij zelf een rugzak mag uitzoeken. Zoek gezellig samen de overige spulletjes uit en leg ze de avond van tevoren klaar.

Wendagen

Vóór de eerste schooldag aanbreekt, mag je kindje meestal een paar keer van tevoren komen ‘wennen’. Dit mag wettelijk vanaf drie jaar en tien maanden en de wenperiode duurt maximaal vijf dagen. De regels omtrent de wenperiode verschillen per school. Informeer welke regels er op de school van je peuter gelden.

Grote overgang

Voor je kleine ontdekker is alles nieuw in de kleuterklas: nieuwe kinderen, een nieuwe juf of meester, nieuwe activiteiten en de dagindeling is anders dan thuis of op de peuterspeelzaal.

Als kleuter mag je kindje vaker zelfstandig aan het werk en zit hij ineens vijf dagen per week op school. Dat is best een grote overgang, zeker als je peuter niet of nauwelijks naar de kinderopvang of peuterspeelzaal ging. Het is goed mogelijk dat je kindje hier thuis op reageert door bijvoorbeeld erg moe of huilerig te zijn. Dit is niet gek. De hele dag heeft hij de grote kleuter uit moeten hangen. Als hij dan weer thuiskomt, wil hij graag weer even ‘klein’ zijn.

kinderen op basisschool spelen op eerste schooldag

Vóór de eerste schooldag

Om de start op school zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het prettig om de dagen voor de eerste schooldag rustig te houden. Probeer extra spanning te vermijden in deze periode. Zo kan je peuter uitgerust beginnen aan zijn nieuwe avontuur.

Als er bijzonderheden zijn, kan je die het beste van tevoren met de leerkracht bespreken. Ga je gebruik maken van de buitenschools opvang (BSO)? Zorg er dan voor dat je deze ruim van tevoren geregeld hebt. Dit voorkomt stress in de weken voor de eerste schooldag.

Zindelijkheid

Over het algemeen verwachten scholen dat je kindje zindelijk is zodra hij naar de basisschool gaat. Natuurlijk zijn er kindjes waarbij dit nog niet is gelukt of die regelmatig een ongelukje hebben. Probeer dan samen met de leerkracht een oplossing te zoeken voor in de klas.

Na de eerste schooldag

Op de eerste schooldag heeft je kindje enorm veel indrukken opgedaan. Jij bent natuurlijk ontzettend nieuwsgierig naar hoe zijn eerste dag was. Sommige kindjes hebben echter weinig zin om veel te vertellen, ze zijn blij dat ze even niks hoeven. Probeer je enthousiasme te temperen, de verhalen komen vanzelf!

Na zo’n intensieve schooldag kan je de rest van de dag het beste rustig houden. Sluit het eerste schoolavontuur van je kindje ontspannen af door op tijd te eten en je kleine niet al te laat naar bed te brengen. Het is verstandig om de eerste week niet te veel andere activiteiten te plannen. Zo kan je kleine schoolkind goed bijkomen van alle veranderingen.

Wat neem je mee naar school?

Je kindje heeft een rugzakje nodig met daarin een lunchtrommel, een goed afsluitbare drinkbeker en wat fruit. Van de school krijg je te horen of je kindje nog meer mee moet nemen, bijvoorbeeld gymkleren.

Leerplicht

Je kindje mág vanaf zijn vierde levensjaar naar de basisschool, vanaf vijf jaar is school verplicht. Voor sommige kinderen is het te vermoeiend om gelijk een hele week naar school te gaan. Als het nodig is, kan je er, in overleg met de school, voor kiezen om je kleine halve dagen naar school te laten gaan. Als je kindje vijf is, mag je hem maximaal vijf uur per week thuis houden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app