8 tips om je kindje samen te leren delen
Je kent het vast: je kindje speelt met een andere peuter en ze pakken voortdurend elkaars speelgoed af. Van mij! Waarom vinden peuters het zo moeilijk om te delen? En wat kan je doen als het samen spelen iedere keer op ruzie uitloopt? Met deze tips leert je kindje zijn speelgoed delen.
Leren delen: waarom is het belangrijk?
Delen is voor je peuter niet vanzelfsprekend. Toch is het belangrijk dat hij het leert. Als je kindje wat ouder is, vormt kunnen delen een belangrijke stap voor het sluiten van vriendschappen. Wanneer er broertjes of zusjes zijn, is het ook prettig als er fijn kan worden gespeeld, zonder dat er ruzie over het speelgoed ontstaat.
Waarom vinden peuters delen moeilijk?
Jonge peuters van ongeveer twee jaar zijn nog erg op zichzelf gericht. Daardoor kan je kindje niet goed op zijn beurt wachten of een ander iets gunnen. Je kleine heeft nog niet helemaal door dat andere kindjes ook gevoelens hebben.
Je peuter is wel geïnteresseerd in anderen, maar vanuit zijn eigen perspectief: wat mama daar doet, kan ik dat ook? Peuters spelen nog niet echt mét elkaar, maar vooral naast elkaar.
Dit naast elkaar spelen is een heel belangrijke stap in de sociale ontwikkeling van je kindje: door het observeren en nadoen leert je peuter dat andere kinderen ook een mening, wensen en gevoelens hebben.
Wanneer leert je peuter delen?
Rond zijn derde levensjaar leert je peuter steeds beter samenspelen met anderen. Waarschijnlijk zoekt je kleine nog niet bewust een speelkameraadje uit. Het samen spelen ontstaat vaak wanneer je peuter in speelgoed geïnteresseerd is waar een ander kindje toevallig ook mee wil spelen. ‘Dan moeten we maar samen met het poppenhuis spelen,’ denkt hij dan.
Toch blijft het nog steeds erg moeilijk voor je peuter om zich in een ander kind te verplaatsen. Als de ander zijn spel niet volgt, kan er al snel een conflict ontstaan. Vanaf vier jaar begint je kindje bewust samen te spelen met andere kinderen en gaat het delen steeds beter.
Moeite met delen
Het kan voor jou als ouder frustrerend zijn als je kindje moeite heeft met delen. Een gezellige playdate kan dan al gauw uitlopen op onenigheid tussen de peuters.
Op zo’n moment is het goed om te bedenken dat het niet kunnen delen heel normaal is en hoort bij de leeftijdsfase van je kindje. Je peuter is er gewoon nog niet aan toe om te delen.
Tips voor leren delen
Hoewel je peuter nog wat jong is om echt te leren delen, kan je het delen wel stimuleren. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.
1. Oefen het delen samen
Wanneer je samen met je kindje speelt, kan je het delen oefenen door bijvoorbeeld om de beurt een blokje te stapelen. Ook kan je je kindje iets lekkers laten uitdelen aan andere kinderen. Geen andere kinderen in de buurt? Zet alle knuffels en poppen op een rijtje; je peuter mag iedere knuffel iets geven om mee te ‘spelen’.
2. Benoem de gevoelens van anderen
Door de gevoelens van anderen te benoemen, help je je kindje de ander te begrijpen en leert hij rekening te houden met de behoeften van een speelmaatje. Je vriendje vindt het erg fijn dat hij met jouw trein mag spelen.
3. Grijp niet te snel in
Het is beter om niet direct tussenbeide te komen wanneer er een conflict over speelgoed dreigt te ontstaan. Vaak lossen peuters het probleem onderling op. Dan wordt er bijvoorbeeld een compromis gesloten of besluit je peuter tóch te delen.
4. Dwing je peuter niet
Als je kindje bepaald speelgoed echt niet wilt delen, is het beter dat te respecteren. Je peuter kan anders bij een volgende keer spelen bang worden zijn speelgoed weer te moeten afstaan aan een ander. Als je zijn behoefte respecteert, leert hij dat ‘nee zeggen’ ook soms oké is.
5. Zorg dat je peuter zijn speelgoed weer terugkrijgt
Deelt je peuter zijn speelgoed met een ander kindje? Goed zo! Geef hem een complimentje en zorg dat hij zijn speelgoed niet de hele middag kwijt is. Door te ervaren dat hij zijn speelgoed ook weer terugkrijgt, wordt je peuter gestimuleerd vaker te delen.
6. Nee is nee
Het is goed om je peuter op jonge leeftijd al te leren dat sommige dingen nu eenmaal van iemand anders zijn. Vragen of je ergens mee mag spelen kan altijd, maar je peuter moet ook weten dat het antwoord ‘nee’ kan zijn.
7. Selecteer speelgoed
Vind je kleine bezitter het nog erg moeilijk om te delen? Leg zijn favoriete speelgoed dan weg voordat de playdate begint. Spreek van te voren met je kindje af waar anderen mee mogen spelen en waarmee niet. Dat geeft hem duidelijkheid.
8. Samen spelen = samen delen
Leer je kindje dat delen nu eenmaal hoort bij samen spelen en ook leuk kan zijn. Als je samen kan delen, wordt samen spelen ook een stuk fijner en makkelijker. Voor je het weet heeft je kleine dan zijn eerste echte vriendschap gesloten.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app