Peuter lacht en eet appel

Wat krijgt jouw peuter vandaag op brood? Soms is het lastig om een keuze te maken. Voor je kleine actieveling is het goed om steeds te wisselen van broodbeleg. Alleen wat zijn gezonde keuzes? Wij helpen je op weg met tips én acht gezonde soorten beleg.

Wat is gezond broodbeleg?

Gezond broodbeleg is beleg dat je kind helpt alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Hieronder vallen eiwitten, koolhydraten, vezels, jodium, vitamines en ijzer. Je peuter groeit snel en heeft goede bouwstoffen nodig. Als je kleine brood met gezond beleg eet, geeft dit meer energie om te spelen en te leren. Misschien vraagt je kind daarnaast minder om snoepjes en koek.

Waarom is de broodmaaltijd belangrijk?

Brood is een groot onderdeel van de voeding van je kind. Je peuter eet ongeveer twee tot vier boterhammen per dag. Voor de groei en gezondheid van je kind is het belangrijk om gezond en regelmatig te eten. Ook brood geeft je peuter de nodige voedingsstoffen, zoals koolhydraten, jodium en vezels. Ook vitamine B1 en B6, ijzer en foliumzuur vind je in brood.

Welk brood kies je voor je peuter?

Je kan je peuter het beste volkorenbrood of bruinbrood geven. In deze twee broodsoorten zit namelijk de hele graankorrel. Bij brood met hele graankorrels gaan geen vitamines en mineralen verloren. In wit brood zitten minder mineralen en vitamines. Daarom is dit een minder gezonde keuze. Houdt je kind niet van brood? Dan kan je ook volkoren knäckebröd proberen.

Welke vetten voor op brood zijn gezond?

Vetten zijn belangrijk voor de gezondheid van je kind. Ze zijn een bron van vitamine A, D en E en vetzuren. Vetten kunnen verzadigd of onverzadigd zijn.
Je kan het beste kiezen voor onverzadigde vetten, omdat deze gezonder zijn. Ze maken het risico op hart- en vaatziekten kleiner. Besmeer de boterham van je peuter daarom met zachte margarine. Zo krijgt je kleine meteen de goede vetten binnen. Daarnaast maakt het de boterham lekker smeuïg.

Gezond broodbeleg voor je peuter

Groente en fruit is gezond broodbeleg voor je kind. Er zitten veel vezels, mineralen en vitamines in. Een peuter heeft ongeveer 50 tot 100 gram groente en één of twee stuks fruit per dag nodig. Door het brood te beleggen met gezond broodbeleg maak je van het brood een gezonde maaltijd. Ook kan het extra vitamines en minderalen toevoegen. Handig als je kind ‘s avonds niet veel groente wegkrijgt.

Groente en fruit op brood

Er zijn verschillende manieren om de boterham van je peuter te beleggen met groente en fruit:

  • Je kan fruit prakken. Denk hierbij aan een avocado of banaan.
  • Leg plakjes groente of fruit op de boterham, zoals plakjes komkommer, tomaat of aardbei.
  • Je kan bijna alle groente en fruit pureren en als spread op brood smeren.
  • Geraspte groente kan ook lekker zijn op brood. Bijvoorbeeld een boterham met geraspte appel of geraspte wortel met rozijnen.

Makkelijk en gezond broodbeleg

Soms heb je te weinig tijd om fruit en groente te snijden. Ook deze belegsoorten zijn gezonde keuzes:

  • 100% pindakaas of notenpasta met 100% noten
  • Magere verse kaas, zoals hüttenkäse, zuivelspread of geitenkaas
  • Ei (gebakken, roerei of plakjes gekookt ei)
  • Verse vis, bijvoorbeeld zalm, makreel of haring

Eén keer per dag kan je kiezen uit de volgende soorten beleg:

  • Vleesbeleg, zoals kipfilet, ham, kalkoenfilet of magere knakworst
  • Appelstroop, jam of honing
  • Broodsalades, zoals farmersalade of komkommersalade
  • Vegetarische smeerworst

Welk beleg liever niet?

Er zijn veel soorten broodbeleg die je peuter beter nog niet kan eten. Zo zit in smeerworst, smeerkaas of rauw vlees vaak te veel zout. In producten met lever, zoals smeerworst of paté zit daarnaast te veel vitamine A voor je kind.

Beleg waar extra suiker in zit, kan je beter ook niet te vaak geven. Denk hierbij aan hagelslag, chocolade of jam met toegevoegde suiker. Heel af en toe kan het natuurlijk wel. Voor je kind is dat een feestje.

Groentespreads zelf maken

Wil je peuter geen groente eten? Gooit hij ze liever op de grond? Je kan de groente ook verstoppen in een lekkere en kleurrijke spread. Snijd hiervoor de groente en pureer ze met de staafmixer. Harde groenten kan je het beste even gaar koken van tevoren. Groentespreads op een boterham smeren is een goede manier om je kindje extra groenten binnen te laten krijgen.

Tip

Combineer beleg met groente of fruit

Fruit en groenten gaan goed samen met andere soorten gezond broodbeleg. Denk aan een boterham met hummus met tomaat, geitenkaas met verse vijg of zuivelspread met komkommer.

Brood met gezond beleg

Acht soorten gezond broodbeleg

Zoek je inspiratie voor gezond broodbeleg? Hieronder vind je acht soorten beleg voor een gezonde boterham. Hiermee krijgt je peuter nuttige voedingsstoffen binnen. Je kan het brood eerst met zachte margarine besmeren.

  • Hummus met avocado. Zelfgemaakte hummus is gezonder dan hummus uit de supermarkt. Daar zit vaak veel zout in. Pureer gekookte kikkererwten met wat olijfolie en citroen en smeer het op een boterham. Voor wat gezonde vetten kan je het brood beleggen met plakjes avocado.
  • Zoete pompoenspread. Rooster blokjes pompoen en zoete aardappel samen met wat olijfolie en kerrie 10 minuten in de oven op 200 graden. Pureer daarna tot een gladde spread. Vergeet niet om het even te laten afkoelen.
  • Basilicum-courgettespread. Pureer een halve courgette, drie blaadjes basilicum en wat olijfolie. Smeer dit daarna op het brood van je kleine.
  • Bietenspread. Pureer twee gekookte bieten met drie eetlepels yoghurt en smeer dit op een broodje. Je peuter zal blij opkijken van dat knalroze beleg.
  • 100 % pindakaas met komkommer. Smeer de pindakaas op de boterham en leg daarop plakjes komkommer. Je kan ook kiezen voor een andere notenpasta, bijvoorbeeld amandelpasta. Let er wel op dat je een pasta kiest met niet teveel toegevoegd zout of suiker.
  • Hüttenkäse met aardbei. Gewone smeerkaas bevat vaak veel zout. Hüttenkäse is een gezondere keuze. Het gaat goed samen met aardbeien of andere plakjes fruit, bijvoorbeeld appel of kiwi.
  • Tomatenspread. Kook een tomaat tot het velletje van de tomaat loslaat. Doe de tomaat samen met wat oregano en een beetje olijfolie in de blender. Laat het even afkoelen en smeer het op het brood van je kleine.
  • Baba ganoush. Leg een aubergine een uur in de oven op 200 graden. Laat hem daarna 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Pel de aubergine en doe deze zonder schil in de blender samen met wat citroensap en tahin. Smeer dit op het brood.

Je kan deze groentespreads ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren.

Extra tips voor gezond broodbeleg

  • Van avondmaal naar broodbeleg. Heb je nog groentehapjes over van de avondmaaltijd? Deze kan je de volgende dag op brood smeren.
  • Gebruik de vriezer. Groentespreads kan je invriezen. Gebruik hiervoor een ijsblokjesvorm. Zo heb je elke keer genoeg voor een portie beleg.
  • Help je kleine zoetekauw. Houdt je kind alleen van zoet beleg? Probeer dan een keer een spread van zoete groente. Denk aan zoete aardappel, bietjes of pompoen.
  • Maak er een feestje van. Versier de boterham van je peuter. Maak bijvoorbeeld bloemetjes van schijfjes komkommer en tomaat. Ook kan je een gezichtje of beestje maken van groente en fruit.

Auteur Eline de Wit

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app