Opa viert Chanoeka met peuter

Het vieren van Chanoeka is vaak een ontspannen familiegelegenheid. Een mooi moment om samen met je gezin te genieten van lekker eten en het aansteken van de kaarsen. Je peuter kan al goed meedoen met dit feest. Met deze tips maken jullie er een onvergetelijke tijd van.

Wat is Chanoeka?

Chanoeka is het joodse feest van het licht. Er wordt gevierd dat de heilige tempel bevrijd werd van haar onderdrukkers. Bij het opnieuw inwijden van de tempel, gebeurde er een wonder. De olie die nog in tempel aanwezig was, brandde acht dagen lang. Terwijl het eigenlijk maar genoeg was voor één dag.

Dankzij dit wonder was er genoeg tijd om nieuwe olie te maken en het licht brandend te houden. Tijdens het feest speelt de chanoekia een belangrijke rol. Dit is een speciale kandelaar, met acht armen. Deze staan symbool voor de acht dagen dat het wonder duurde. De chanoekia wordt in het raamkozijn geplaatst om zijn licht te verspreiden in de wereld.

Wanneer is het Chanoeka?

De viering van het lichtfeest gebeurt in de laatste maand van de joodse kalender. In 2022 is Chanoeka van 18 december t/m 26 december. Het vieren van Chanoeka duurt dus acht dagen. Elke dag wordt er een nieuwe kaars van de chanoekia aangestoken, uit respect voor God en de joodse voorvaderen.

Familietradities met Chanoeka

Het is gebruikelijk om Chanoeka thuis met je familie of goede vrienden door te brengen. Je kindje kan hierbij gewoon aanwezig zijn, zeker als je de feestelijkheden wat vroeger op de avond laat beginnen. Daarnaast kan je kind helpen bij het aansteken van de chanoekia en liedjes zingen.

Lekker eten staat centraal bij het vieren van Chanoeka. Om te herinneren aan de wonderbaarlijke olie, kan je gefrituurde snacks maken. Denk aan aardappelpannenkoekjes (latkes) of oliebollen met jam (soevganiot). Deze hapjes kan je peuter vast waarderen.

Twee peuters vieren Chanoeka

Chanoeka activiteiten met kinderen

Je peuter kan al goed meedoen met de festiviteiten rondom Chanoeka. Omdat het een van de meest ontspannen feestdagen is, kan je zelf bepalen in hoeverre je je kindje erbij betrekt. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de chanoekia direct na zonsondergang aan te steken. Zo kan je kleine gewoon op tijd naar bed.

Een aantal activiteiten die je met je kind kan doen tijdens Chanoeka:

  • Voorlezen. Er bestaan veel kinderboeken die het verhaal van Chanoeka vertellen. Het kan een leuke traditie zijn om tijdens de acht avonden van het feest dit verhaaltje te herhalen.
  • Koken. Je peuter geniet ervan om alles ‘zelluf’ te doen. Hij zal het waarschijnlijk ook leuk vinden om te helpen met het voorbereiden van de lekkere hapjes. Denk hierbij aan het besuikeren van de soevganiot of klaarmaken van de borden.
  • Kaarsjes aansteken. Jonge kinderen kunnen helpen bij het aansteken van de chanoekia. Let er wel op dat dit veilig gebeurt. Gebruik een lange aansteker en laat je kleine nooit alleen met vuur.
  • Dreidel. De dreidel is een kleine houten tol waar kinderen traditioneel mee spelen tijdens de avonden van Chanoeka. Het is een leuk cadeautje om op de eerste avond te geven, zodat je peuter het speeltje tijdens de viering kan uitproberen.
  • Cadeautjes uitpakken. Je kan je kind een of meerdere kleine cadeautjes geven voor Chanoeka. Denk aan kleine speeltjes of voorleesboekjes die het verhaal van het feest vertellen. Ook een goed idee: knutselpakketten om je eigen chanoekia te maken.
  • Een goed doel kiezen. Het is traditioneel om geld te geven aan kinderen met Chanoeka. Een deel hiervan wordt meestal aan het goede doel gegeven. Je peuter kan hier al prima over meedenken. Misschien houdt hij veel van dieren? Dan kan je denken aan een doel dat dieren helpt.

dr. Sasha Goldstein-Sabbah

Dit artikel is geschreven in samenwerking met dr. Sasha Goldstein-Sabbah, onderzoeker bij de Universiteit Leiden. Haar onderzoek betreft onder meer de joodse diaspora en de geschiedenis van het jodendom. Naast onderzoeker is ze ook moeder van twee kinderen.