Dierentuin peuter en moeder voeren olifant

Is jouw peuter gek op dieren? Na alle tripjes naar de kinderboerderij en voorleesboekjes over beestjes, is de dierentuin een leuk en leerzaam uitje. Hoe maak je van een bezoekje aan de leeuwen en olifanten een geslaagd uitje?

De dierentuin

Dierentuinen bestaan in allerlei soorten en maten. Je hebt grote parken waar je allerlei dieren kan zien. Ook zijn er dierenparken waar ze bijvoorbeeld alleen zeedieren, apen of vogels hebben. De meeste dierentuinen hebben behalve de dierenverblijven ook een of meerdere speeltuinen en horecagelegenheden.

Bij de dierenverblijven staan meestal bordjes met informatie over het dier dat daar te zien is. Zo kan je kleine bioloog in spé alles leren over zijn favoriete dieren. Je peuter verbreedt op deze manier zijn wereldbeeld.

Een dagje dierentuin is niet goedkoop, gemiddeld ben je zo’n €20 kwijt voor een toegangskaartje. Vaak zijn er wel speciale acties of kortingsbonnen. Kinderen onder de 3 jaar mogen meestal nog gratis naar binnen. Als je vaker gaat, kan het voordelig zijn om een abonnement aan te schaffen.

Waarom naar de dierentuin?

Een dagje dierentuin is vooral erg leuk. Het is fijn om lekker door het park te slenteren en van de natuur en de dieren te genieten. Je kleine dierenvriend kan zijn ogen uitkijken naar al die bijzondere beesten en lekker spelen in de speeltuin.

Daarnaast leert je kleine ontzettend veel van zo’n tripje. Vaak kan je peuter spelletjes spelen en daardoor bijvoorbeeld leren wat de dieren eten, hoe hun poep eruit ziet en waar ter wereld ze voorkomen. Zo komen jullie spelenderwijs meer te weten over de wereld en de natuur.

Vanaf welke leeftijd is de dierentuin leuk?

Kinderen onder de 3 jaar mogen vaak gratis naar de dierentuin. Je kan je baby dus al rustig in de wandelwagen meenemen, als je bijvoorbeeld met je oudere kinderen wil gaan. Met ongeveer 18 maanden vindt je kleine Freek Vonk het zelf ook leuk om naar de dieren te kijken.

Je peuter begrijpt al veel meer van een dagje naar het dierenpark dan een baby. Waarschijnlijk heeft hij al verzoekjes welke dieren hij wil zien. Vooral visjes en vogels doen het waarschijnlijk goed bij je kindje. Dat komt door hun beweeglijkheid en kleurige uiterlijk. Maar ook de leeuwen, tijgers en olifanten vindt hij vast erg interessant.

Moeder en peuter in het aquarium

Wat neem je mee?

Een tas inpakken voor een dagje dierentuin is eigenlijk niet zoveel anders dan voor een ander uitje. Denk vooral aan de volgende dingen:

 • De luiertas. Waarschijnlijk is de luiertas inmiddels al bijna vastgegroeid aan je arm. Ook in de dierentuin wil je deze zeker niet vergeten. Tijdens een hele dag van huis is het extra vervelend als je zonder schone luier of snoetenpoetsers komt te zitten.
 • Eten en drinken. Natuurlijk kan je in de dierentuin allerlei snacks kopen. Deze zijn meestal wel vrij prijzig en ook niet het toppunt van gezond eten. Het is daarom handig om thuis vast wat broodjes te smeren, dan is dat ijsje bij de zebra’s een leuke bonus.
 • De buggy. Hoewel jouw peuter al kan lopen als de beste, is zo’n dagje rondslenteren behoorlijk vermoeiend. Daarnaast hoeft je kleine zo zijn middagslaapje niet over te slaan, hij kan gewoon in de buggy een tukje doen.
 • Iets met je telefoonnummer erop. Een dierentuin is vaak groot en je kleine speurneus wil graag alles ontdekken. Voor je het weet ben je hem uit het oog verloren. Geef je kind een armbandje of kettinkje met jouw telefoonnummer, dan kunnen jullie snel weer herenigd worden.
 • De camera. Zal je net zien: mag je peuter de olifant een nootje voeren, is het geheugen van je smartphone vol. Als je een camera hebt, neem die dan zeker mee. Een dagje dierentuin staat garant voor schitterende plaatjes.

Tips voor in de dierentuin

Om het dagje dierenpark zo soepel mogelijk te laten verlopen, kan je de volgende tips in gedachten houden.

 • Koop je kaartje online. Niet alleen bespaar je hiermee vaak geld, je hoeft ook niet in de rij te staan. Dat scheelt je een hoop ongeduld en een dreinende peuter.
 • Geef je peuter een verrekijker. Veel speelgoedwinkels verkopen speciale verrekijkers voor kinderen. Hiermee kan jouw kleine alle dieren extra goed bekijken.
 • Pas op voor lage hekjes. Sommige dierenverblijven hebben redelijk lage hekjes. Dat kan voor jouw kleine klauteraar zomaar een uitdaging zijn. Houd hem dus goed in de gaten, voor je het weet staat hij tussen de pinguïns.
 • Stippel van tevoren een route uit. Vraag van tevoren aan je kindje welke dieren hij graag zou willen zien. De meeste dierentuinen hebben een plattegrond op hun website staan. Zo kan je alvast kijken welke dieren bij elkaar in de buurt zijn en loop je niet onnodig heen en weer.
 • Trek goede schoenen aan. Een dagje naar de dierentuin betekent kilometers maken. Ondanks een zorgvuldig uitgestippelde route, zal je nog steeds veel lopen. Dat gaat een stuk makkelijker op comfortabele sneakers.
 • Doe een speurtocht. Veel dierentuinen bieden speurtochten aan door het park. Deze kan je meestal bij de ingang krijgen. Je peuter zal extra plezier hebben met een speurtocht die voor zijn leeftijd geschikt is.
 • Praat actief over wat je ziet. Je kleine leert heel veel tijdens een bezoekje aan het dierenpark. Door te kletsen over wat jullie allemaal zien en beleven, kan hij dit nog beter verwerken.

Onze favoriete dierentuinen

Elke dierentuin is uniek en heeft zijn eigen charme. Het kan heel leuk zijn om je kindje mee te nemen naar een dierenpark waar je zelf als kind vaak kwam. Door de ogen van je peuter herbeleef jij ook die leuke uitjes. Hieronder een paar van onze favoriete dierentuinen.

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark is vooral bekend vanwege de enorme indoor-speeltuin RavotAapia. De overdekte speeljungle is 4000 m2 en 12 meter hoog. Hier kunnen kinderen van 0 – 12 jaar zich urenlang vermaken.

Naast spelen kan je in Ouwehand natuurlijk ook van de dieren genieten. Zo is er een berenbos, waar je via een klauterroute naar de bruine beren kan kijken. Ouwehands Dierenpark bevindt zich in Rhenen. Een kaartje voor volwassenen kost €22. Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen. Als je online kaartjes koopt, krijg je €1 korting.

Burgers Zoo

Burgers’ Zoo vind je in Arnhem. Het park heeft onder meer een groot aquarium. Ook vind je hier de grootste overdekte Mangrove ter wereld, gebaseerd op een natuurgebied in Zuid-Amerika. In de Mangrove vliegen vlinders en zwemmen zeekoeien rond.

Ook leuk: je kan in Burgers’ Zoo op safari over een Oost-Afrikaanse vlakte. Hier kan je jachtluipaarden en leeuwen van heel dichtbij zien. Een kaartje voor volwassenen kost €22,50. Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen. Als je online kaartjes koopt, krijg je €1 korting.

Wildlands Emmen

Bij Wildlands maak je in één dag een wereldreis. Je gaat door de jungle, de savanne en langs het poolgebied. Het park is opgezet als een groot avonturenverhaal. Naast dieren, zijn er ook attracties zoals achtbanen en een bootsafari.

Wildlands zet zich in om hun dieren zo groot mogelijke verblijven te geven. Dat betekent dat je hier dieren kan bekijken in een omgeving die erg lijkt op hun natuurlijke leefgebied. Een kaartje voor volwassenen kost €30. Als je online koopt krijg je €2,50 korting. Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen. Kinderen t/m 9 jaar betalen €25.

Diergaarde Blijdorp

Blijdorp is één van de oudste dierentuinen in Nederland. Het park kwam in 2007 groot in het nieuws, vanwege de ontsnapping van gorilla Bokito. Gelukkig zijn inmiddels de verblijven aangepast. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er ineens een wild dier het restaurant in komt stormen.

In Blijdorp kan je het Oceanium bezoeken, een enorm overdekt aquarium waar je door een tunnel onder water kan lopen. De haaien en schildpadden zwemmen dan zo over je hoofd heen. Een kaartje voor volwassenen kost €23. Als je online koopt krijg je €1,50 korting. Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen.

Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort begon als een kinderboerderij met een aap, een beer en een kameel als bonus. Inmiddels is het een grote dierentuin, met onder meer een DinoPark en een Japanse tuin. Daarnaast zijn er drie grote speeltuinen.

Als je peuter van geschiedenis houdt, is de Stad der Oudheid leuk om te bekijken. Hier waan je je even in de prehistorie. Je ziet onder andere kamelen, bavianen en gieren. Een kaartje voor volwassenen kost €22,50. Kinderen t/m 12 jaar betalen €19,50. Kinderen t/m 2 jaar mogen gratis naar binnen.

Dierenrijk

Dierenrijk bevindt zich in Nuenen, vlakbij Eindhoven. Het is een kleinschalig park, waar je dus niet zoveel hoeft te lopen. Dit park staat bekend als dé dierentuin om met kleine kinderen te bezoeken.

In Dierenrijk loop je echt tussen de dieren. Het kan zomaar gebeuren dat er ineens een maki op je schouder springt! Een kaartje voor volwassenen kost €19,50. Online krijg je €3 korting. Kinderen t/m 2 jaar betalen niets.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app