Vader en peuter spelen op kindertablet

Een iPad of Android-tablet is bijna niet meer weg te denken uit het gezin. Maar vanaf welke leeftijd mag je kindje met een tablet spelen? En schaf je een speciale kindertablet aan of mag je peuter de tablet van mama of papa gebruiken? Hier vind je tips over de aanschaf en het gebruik van een tablet voor kinderen.

Wat is een kindertablet?

Een kindertablet is een kindvriendelijke versie van een gewone tablet. Op deze tablets zijn leuke en leerzame spelletjes geïnstalleerd die geschikt zijn voor kinderen. Voor ouders is het meestal mogelijk om te controleren wat je peuter precies doet op de tablet.

Waarom een tablet voor peuters?

We maken in ons dagelijks leven steeds meer gebruik van digitale middelen. Het gebruik van een tablet is voor jonge kinderen een leuke manier om kennis te maken met de digitale wereld.

Bovendien kan een tablet soms een handig instrument zijn als je even je handen vrij wilt hebben om te koken, of om je kleintje met een filmpje of een educatief spelletje te vermaken tijdens een lange vakantiereis.

Zo zijn er spelletjes met taal, cijfers, kleuren en andere dingen die aansluiten bij de ontwikkeling van jouw nieuwsgierige aagje. De kindertablet kan dus een goede ondersteuning zijn voor het leerproces dat jouw peuter doormaakt.

Let op: de leeftijdsaanduiding bij apps geeft aan tot welke leeftijd de inhoud schadelijk kan zijn, niet wanneer je kindje er klaar voor zou moeten zijn.

Is een tablet schadelijk voor jonge kinderen?

Sommige ouders vragen zich af of het gebruik van een tablet en andere media schadelijk is voor hun kind. Uit onderzoek blijkt dat het bezig zijn met dit soort media de ontwikkeling van jonge kinderen niet per se stimuleert.

Er is geen onderzoek bekend waaruit blijkt dat het gebruik van een tablet daadwerkelijk slecht is. Wel komen uit een onderzoek van het Erasmus MC aanwijzingen dat veelvuldig of langdurig gebruik van een tablet tot bijziendheid kan leiden bij jonge kinderen.

Het belangrijkst is dus dat je je kindje goed begeleidt bij het gebruik van een tablet: laat hem niet te lang en niet te vaak naar een beeldscherm staren en kijk mee met wat hij doet.

Schermtijd voor je peuter

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen adviseren de volgende maxima voor de schermtijd van jonge kinderen:

  • Kinderen tot 2 jaar: zo min mogelijk beeldschermgebruik, liefst helemaal geen
  • Kinderen van 2-5 jaar: Maximaal 1 uur per dag
  • Kinderen van 5-12 jaar: Maximaal 2 uur per dag

Daarnaast is het belangrijk dat je kind leert om na iedere 20 minuten schermtijd 20 seconden in de verte te staren. Dit voorkomt bijziendheid. Ook is het goed voor je kind om minimaal twee uur per dag buiten door te brengen. Zo krijgt hij genoeg beweging en daglicht, wat gezondheidsrisico’s verkleint.

Kindertablet versus gewone tablet

De meeste peuters hebben razendsnel door hoe ze een gewone tablet moeten bedienen, maar je kan je afvragen of het verstandig is om ze met je eigen tablet te laten spelen.

Voor je het weet heeft je kleine deugniet per ongeluk een mailtje naar je baas verstuurd of een raar filmpje aangeklikt. Een speciale kindertablet is een stuk veiliger: je peuter heeft geen toegang tot privézaken of apps die niet geschikt zijn voor zijn leeftijd. Ook kan je vaak een tijdslimiet instellen voor het gebruik.

Vanaf welke leeftijd?

Je kan je kindje totdat hij 2 jaar is beter geen tablet geven. Tot deze leeftijd leren kinderen namelijk vooral door zich met al hun zintuigen in de driedimensionale wereld te begeven: ze kunnen hun speelgoed voelen, zich door een ruimte voortbewegen en hebben contact met anderen.

Een beeldscherm spreekt maar een klein deel van alle zintuigen aan. Laat je kindje dus op z’n vroegst pas bij twee jaar met een tablet bezig zijn.

Voor- en nadelen kindertablet

Een tablet voor je peuter heeft dus voor- en nadelen. Voor het overzicht hebben we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Een kindertablet kopen: waar moet je op letten?

De prijzen van kindertablets variëren van zo’n 50 tot 200 euro. De duurdere tablets zijn over het algemeen minder kwetsbaar en hebben meer functionaliteiten. Probeer bij de aanschaf van een kindertablet te letten op de volgende punten:

  • Het formaat. Kan je peuter de tablet goed vasthouden? Is hij niet te zwaar?
  • Stevigheid. Kan de tablet tegen een stootje? Vaak wordt een beschermhoes meegeleverd, bij sommige tablets moet je die apart kopen.
  • Bediening. Is de tablet gemakkelijk te bedienen?
  • Opstarttijd. Hoe lang duurt het voor de tablet opgestart is? Vaak hebben de wat goedkopere tablets een lange opstarttijd.
  • Accuduur. Hoe lang doe je met een opgeladen tablet? Als je de tablet speciaal voor een lange vakantiereis koopt, is het belangrijk om goed naar de accuduur te kijken.
  • Opslag. Hoeveel geheugen heeft de tablet? Sommige tablets hebben erg weinig vrije ruimte waardoor je nauwelijks extra apps kunt installeren.
  • Apps. Staan er leuke apps op de tablet? Hebben de apps die erop staan een educatieve waarde?
  • Taalinstellingen. Kan je de tablet in de gewenste taal instellen?

Je eigen tablet peuterproof maken

In plaats van een tablet aan te schaffen, kan je ook je eigen tablet omzetten voor je kind. Je maakt dan voor je kleintje een apart gebruikersprofiel aan waarbij bepaalde functies geblokkeerd zijn.

Peuter speelt met kindertablet liggend op de bank met haar benen in de lucht

Tips bij het gebruik van een kindertablet

Een kindertablet kan een goede toevoeging zijn aan de (digitale) opvoeding van je peuter. Het is echter niet noodzakelijk. Wil je een tablet gebruiken, dan kan je deze tips gebruiken om het spelen ermee verantwoord te houden:

  • Maak duidelijke afspraken. Maak afspraken met je partner over welke apps jullie geschikt vinden voor jullie kindje en hoe lang hij op de tablet mag. Communiceer deze afspraken ook met je peuter.
  • Gebruik de tablet samen. Jonge kinderen kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Daardoor leren ze minder makkelijk van een tablet dan van een echt persoon. Wanneer je samen met je peuter op de tablet bezig bent, kan je je kindje uitleg geven of troosten bij iets engs. Ook kan je ze stimuleren om actief mee te doen.
  • Speel geen moeilijke spelletjes. Kies voor apps en spelletjes die aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van je kindje.
  • Filter blauw licht. Het blauwe licht dat van het scherm af komt, is slecht voor de ogen. Dat geldt voor jouzelf, maar vooral voor je peuter. Je kan een filter downloaden die het licht tegenhoudt. Zorg dat je peuter twee uur voor zijn bedtijd niet meer op de tablet speelt. Het licht zorgt er namelijk voor dat je kleine dromer minder goed slaapt.
  • Gebruik de tablet liggend op de buik of zittend aan tafel. Zo voorkom je dat je peuter onderuitgezakt op de bank hangt en blijft je kind in een actieve houding.
  • Geef het goede voorbeeld. Probeer zelf niet te veel met een tablet of met je telefoon bezig te zijn. Je kindje kan hierdoor het idee krijgen dat veel mediagebruik heel normaal is. Praat liever met je kind of doe iets leuks samen.
  • Ga veilig om met de tablet. Leer je peuter om de tablet veilig neer te leggen, zodat hij niet valt. Denk ook aan opladers: ze kunnen brand veroorzaken. Zorg dat je peuter er niet bij kan en laad het apparaat nooit op in bed of op een andere warme plek.
  • Varieer in het vermaak. De kindertablet moet natuurlijk niet de enige bron van vermaak zijn. Laat je kind ook lekker buiten spelen, knutselen en met poppen spelen. De tablet kan af en toe prima als afwisseling, maar gebruik hem niet als oppas.
  • Verdeel de tijd in blokjes. Peuters kunnen zich nog niet zo lang concentreren. Het is daarom beter om twee keer een kwartier op de tablet te spelen, dan een half uur achter elkaar.