Peuter doet aan kinderyoga op een kleedje in het gras

Yoga is een ontspannende manier om je spieren sterker en leniger te maken. Voor je peuter kan deze bezigheid ook leuk zijn. Het speelse karakter van de lessen prikkelt de fantasie, terwijl je kindje nuttige vaardigheden traint. Is jouw kleine snel overprikkeld of onzeker? Dan is kinderyoga misschien iets voor hem.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is een speelse vorm van yoga, die geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. De les sluit aan bij de belevingswereld van je kleine. Magisch denken wordt aangesproken door dieren na te doen en door middel van verhalen. Ondertussen oefent je kindje flexibiliteit, ontspannende ademhalingstechnieken en spierkracht.

Mindfulness voor kinderen

Tijdens yogalessen is er vaak ook aandacht voor mindfulness. Je peuter leert dan om zich bewust te zijn van zijn eigen lichaam en de wereld om zich heen. Dit kan zijn concentratievermogen verbeteren en zorgen voor meer rust. Ook leert je kindje beter met lastige emoties en situaties omgaan.

Wat doe je bij kinderyoga?

Bij kinderyoga leert je kindje verschillende houdingen aan te nemen aan de hand van een verhaal of liedje. Deze houdingen zijn gericht op het versterken van de spieren en het vergroten van de lenigheid. Soms worden ook hulpmiddelen gebruikt, zoals kussens of een Wobbel. Aan het einde van de les is er een meditatieve cooling down, zodat je kindje afscheid kan nemen van de les en tot rust komt voor hij weer naar huis gaat.

Yoga is erop gericht om je kindje te leren wat zijn lichaam allemaal kan en hoe hij naar zijn eigen grenzen kan luisteren. Je peuter krijgt dus veel vrijheid tijdens de les en heeft tussen de oefeningen door veel ruimte om te spelen. De meeste lessen duren tussen de 45 en 60 minuten. Meestal is het niet de bedoeling dat jij bij de lessen aanwezig bent, om zo de rust in de groep te bewaren.

Er zijn ook speciale ouder-kindlessen, waar je wel actief deelneemt aan de lessen.

Begeleiding

Kinderyoga wordt gegeven door een yogadocent die zich heeft gespecialiseerd in kinderyoga. De docent let erop dat je peuter voldoende uitdaging krijgt, zonder zich te overbelasten. Daarnaast weet de docent precies hoe je kindje zich kan ontspannen en welke oefeningen geschikt zijn voor de peuterleeftijd.

Waar is kinderyoga goed voor?

Kinderyoga geeft een rustmoment in de drukke week van je peuter. Daarnaast helpt het je kindje nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en zichzelf beter te leren kennen. De belangrijkste voordelen van kinderyoga zijn:

  • Meer zelfvertrouwen. Je kindje leert zichzelf te zijn binnen een groep. Daarnaast zijn er soms uitdagende oefeningen, die niet meteen lukken. Als ze na een poosje toch goed gaan, vergroot dit het zelfvertrouwen van je peuter.
  • Betere concentratie. Veel yoga-oefeningen worden langzaam en gefocust uitgevoerd. Vooral bij balansoefeningen moet je kleine zich concentreren. Ook ademhalingsoefeningen dragen hieraan bij.
  • Sterke en soepele spieren. De oefeningen zijn erop gericht om de spieren sterk en soepel te houden. Daarnaast draagt het bij aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden, zoals hand-oogcoördinatie en het evenwicht bewaren.
  • Grotere fantasie. Tijdens de lessen is er veel aandacht voor fantasie. Zo wordt je peuter door middel van verhaaltjes en korte meditaties aangemoedigd om situaties te visualiseren. De lichamelijke oefeningen zijn vaak gebaseerd op bewegingen van dieren die je kindje na moet doen. Kijk dus niet raar op als je kleine ineens als een kikker door de kamer springt.
  • Meer emotionele draagkracht. Kinderyoga en mindfulness brengt rust in het hoofd van je peuter. Hierdoor leert hij spelenderwijs om stil te staan bij gevoelens in zijn hoofd en lijf. Dit zorgt voor een grotere emotionele draagkracht en maakt je kleine minder gevoelig voor prikkels.

Waar kan je kinderyoga volgen?

Je kan lessen kinderyoga volgen bij de meeste reguliere yogastudio’s. Daarnaast zijn er studio’s die speciaal bedoeld zijn voor peuter- en kleuteryoga. Online kan je adressen vinden van locaties bij jou in de buurt.

Andere vormen van lichaamsbeweging voor je peuter

Naast peuteryoga zijn er steeds meer vormen van lichaamsbeweging die een variant voor de kleintjes aanbieden. Je kindje kan dan spelenderwijs zijn energie kwijt, onder goede begeleiding. Voorbeelden zijn peuterzwemmen, peutergym en peuterdans. Is yoga niks voor jouw peuter, dan zijn er dus nog genoeg opties om hem toch lekker te laten bewegen.