Peuterspelletjes: de leukste spelletjes voor je kind van 2 jaar
Peuterspelletjes spelen is niet alleen leuk en gezellig, maar draagt ook bij aan de algehele ontwikkeling van je peuter. Door te spelen, ontdekt je kindje de wereld op een speelse manier, die past bij de ontwikkelingsfase waarin hij zich bevindt. Inspiratie nodig? Dit zijn de leukste peuterspelletjes voor jou en je peuter van 2 jaar.
Waarom peuterspelletjes spelen?
Peuterspelletjes dragen bij aan verschillende ontwikkelingsgebieden van je kindje, zoals de motoriek, taalvaardigheid, sociaal-emotionele ontwikkeling en cognitie. Door spelletjes te spelen, kan je kleine in een veilige omgeving oefenen met bepaalde vaardigheden. Zo kan je peuter:
- Conflicten en angsten aangaan. En het belangrijkste: zijn angsten leren overwinnen. Dit is goed voor zijn zelfvertrouwen.
- Oefenen met sociale rollen en sociaal gedrag. Je peuter leert door jouw gedrag te imiteren. Hierdoor leert hij sociaal gedrag, normen en sociale rollen kennen. Verder kan je dreumes oefenen met delen en samen spelen.
- Oefenen met zelfbeheersing. Door spelletjes te spelen, leert je kindje dat niet altijd alles gaat zoals hij wil. Hij kan in een veilige omgeving zijn frustraties uiten en leert zo wat (sociaal) wel en niet wenselijk is.
- Creatieve oplossingen bedenken. Bij het spelen van spelletjes komt je peuter verschillende ‘problemen’ tegen waar hij een oplossing voor moet vinden. Door creatief te denken, ontwikkelt hij nieuwe vaardigheden.
- Gevoelens verwerken. Je kleine vindt het nog lastig om zijn emoties en gevoelens te herkennen en kan ze nog niet onder woorden brengen. Door middel van spelen, leert hij zijn gevoelens beter (her)kennen en uiten.
- Het abstractievermogen vergroten. Met eenvoudige peuterspelletjes en -liedjes leert je kindje wat begrippen zoals ‘kleur’ inhouden. Zo leert je kindje kleuren onderscheiden, maar ook vormen komen tijdens het spelen vaak aan bod.
- De motoriek verbeteren. Diverse spelletjes en activiteiten dagen je kindje uit om te bewegen of bewegingen uit te voeren die hij nog niet eerder heeft gedaan. Doordat je kleine merkt dat het lukt, ervaart hij dat bewegen leuk is, wat hem stimuleert om het vaker te doen.
- De taal en communicatie verbeteren. Bij veel spelletjes en activiteiten speelt communicatie en taal een belangrijke rol. Hierbij ontdekt je kindje nieuwe woorden en leert hij ook hoe hij dingen duidelijk kan maken door op verschillende manieren te communiceren.
- Het versterkt jullie band. Door samen te spelen met je peuter, voelt hij zich veilig en gewaardeerd. Dit heeft je kindje nodig om de wereld te ontdekken.
Voorwaarden om te kunnen spelen
Er zijn een aantal voorwaarden voor je peuter om prettig te kunnen spellen:
- Veiligheid. Niet alleen letterlijk, maar vooral ook het veilig voelen. Zolang jij in de buurt bent, voelt je kindje zich vertrouwd en veilig genoeg om nieuwe dingen uit te proberen.
- Belangstelling. Jouw belangstelling en aanmoedigingen in het spel van je kind geven hem zelfvertrouwen. Ook dit nodigt uit om nieuwe uitdagingen aan te gaan.
- Ruimte. Hierbij draait het om een veilige, en ruime omgeving, maar ook de ruimte die je kleine van jou krijgt om zijn spel zelf uit te vinden en op ontdekking te gaan. Je kindje moet rustig kunnen spelen, zonder te veel afleiding en onderbrekingen.
- Spelmateriaal. Het spelmateriaal en de peuterspelletjes moeten passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van je dreumes.
Peuterspelletjes 2 jaar
De peuterspelletjes zijn afgestemd op de ontwikkeling en leeftijd van je kindje van 2 jaar. Ieder kindje ontwikkelt zich echter in een ander tempo. Let bij het spelen van spelletjes dus vooral op de ontwikkeling van je eigen kindje en zijn interesses en voorkeuren. Veel van deze peuterspelletjes kan je ook spelen als je kindje wat jonger of ouder is, als zijn ontwikkeling dit toelaat.
Kleien
NB: kijk voordat je begint met kleien of de klei geschikt is voor je kindje van 2 jaar. Voor je kindje is de eerste kennismaking met de structuur van klei een ware ontdekkingstocht. Laat zien dat je het kan kneden, erin kan knijpen en erop kan drukken. Wil je peuter meteen zelf aan de slag? Laat hem dat dan doen. Je kan er dan gewoon naast zitten en zelf je eigen kunstwerk maken. Wil je kleine boetseerder dat je hem helpt? Creëer dan samen iets moois.
Je kan voordoen hoe je de klei platdrukt en er met vormpjes figuren uit kan halen. Bolletjes draaien of een lange, dunne slang rollen is ook erg interessant!
Vraagt je kindje om iets voor hem te maken? Probeer hem er dan bij te betrekken. Kleien jullie bijvoorbeeld een boterham, vraag dan welk beleg er op de boterham moet en moedig je kindje aan dit beleg er zelf op te doen (rode klei = jam, gele klei = kaas etc).
Goed voor: grove motoriek, fijne motoriek, fantasie, abstractievermogen (kleuren en vormen herkennen)
Trein
De auto van karton maakten jullie misschien al eerder. Deze keer is het een trein van dozen. Hiervoor heb je meerdere (grote) kartonnen dozen nodig. Dit zijn de wagonnetjes. Met een draad of touw kan je de dozen aan elkaar vastmaken. Laat een stuk touw uitsteken waaraan je de trein voort kan trekken. Leg de favoriete knuffels van je peuter in de wagonnetjes en de trein is klaar voor vertrek! Tjoeketjoeke tuut tuut! Zing ondertussen samen het liedje ‘Op een klein stationnetje’.
Op een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte
Stonden zeven wagentjes, netjes op een rij
En het machinistje, draaide aan het wieltje
Hakke hakke puf puf, weg zijn wij
Laat je kindje ook eens zien dat de trein moeilijker vooruitgaat als er zware dingen in de trein zitten. Maak het feestje af door je kleine te trakteren op een rondje in zijn eigen trein. Zijn jullie in een creatieve bui? Versier dan de wagonnetjes van de trein.
Goed voor: motoriek, duwen en trekken, taalvaardigheid, fantasie
Vandaag is rood, de kleur van… heel veel!
Help je peuter de kleuren ontdekken, door een dag per week alles van één kleur aan te wijzen en op te speuren. Kies bijvoorbeeld de kleur rood en ga samen op zoek naar alles dat rood is. Wijs alle rode dingen aan en benoem iedere keer wat ook rood is. De rozen zijn rood, de jas van mama, de blokken, de bal en kijk, de paprika en tomaat zijn ook rood!
Door iedere keer te benoemen wat de kleur rood heeft, leert je kindje de kleuren sneller kennen en herkennen. Volgende week kies je weer een andere kleur. Totdat je alle kleuren hebt gehad, dan begin je weer van vooraf aan.
Goed voor: kleuren herkennen (abstractievermogen), taalontwikkeling
Schaduw tikkertje
Je kind is nog niet erg bekend met schaduwen, misschien heeft hij zelfs nog nooit gemerkt dat hij een schaduw heeft. Ga op een zonnige dag met je kleine naar buiten en laat zien dat jullie allebei een schaduw hebben. Mogelijk vindt je peuter dit wat spannend, en probeert hij zich los te maken van dat donkere figuurtje dat hem achtervolgt. Leg uit hoe schaduwen ontstaan en maak er een spelletje van door op de schaduw van je kindje te gaan staan. Daarna moet hij jouw schaduw te pakken zien te krijgen!
Ook leuk om te doen: figuren maken met jullie schaduw. Maak een rondje met je armen, neem een gekke pose aan of laat zien dat alles een schaduw heeft. Ook de kat, de boom en het speelgoed.
Goed voor: ruimtelijk inzicht, grove motoriek, lichaamsbesef
Overgooien
Overgooien met een bal is een leuk peuterspelletje om de motoriek van je kindje te verbeteren en hem tegelijkertijd te leren delen. Je peuter van 2 jaar kan de bal nu al goed vasthouden, zijn evenwicht is aardig stabiel en hij kan nu oefenen met gooien en vangen.
Vindt je kleine het nog lastig? Probeer het dan met een ballon. Die beweegt trager door de lucht en is minder zwaar, waardoor gooien en vangen makkelijker wordt. Doordat je peuter de bal steeds moet teruggooien, leert hij zijn speelgoed delen met anderen.
Goed voor: samen spelen, delen, gooien en vangen, zelfbeheersing, sociale rollen
Omgekeerd sorteren
Het sorteerspelletje was al leuk, hierdoor leerde je kindje wat bij elkaar hoort. Keer het spel nu om en zoek juist wat er níét bij hoort. Leg bijvoorbeeld allemaal blauwe spullen bij elkaar, en één gele. Of knip plaatjes uit van koeien en leg er een plaatje van een varken bij. Vraag nu aan je kindje welk object anders is en waarom. Begin eenvoudig en maakt het steeds iets moeilijker.
Goed voor: geheugen, abstractievermogen
Jonas in de wallevis
Een gouwe ouwe, die je misschien nog wel uit je eigen jeugd kent: jonassen! Je kan dit samen met je kindje bij knuffels doen, of met je partner bij je kindje. Voor jonassen met knuffels heb je een laken nodig. Leg hier de knuffels in, pak allebei een kant van het laken en zwaai het laken samen heen en weer. Wil je kleine ook jonassen? Pak hem dan onder zijn oksels vast, terwijl een andere volwassene hem bij zijn voeten vasthoudt. Zwaai je peuter voorzichtig heen en weer, terwijl jullie zingen:
Jonas in de wallevis
Die vannacht gevangen is
Van je één, twee, drie!
Bij ‘drie’ zwaai je je kindje extra hoog.
Goed voor: motoriek, taalvaardigheid, zelfvertrouwen (lef), angsten aangaan en overwinnen
Hindernisbaan
Wat is er leuker dan samen op avontuur te gaan en de woonkamer of tuin om te toveren in een heuse hindernisbaan? Hiervoor kan je alles gebruiken wat je maar kan bedenken. Maak een doolhof van kussens, zet een tafel neer waar je kindje onderdoor moet kruipen, plak gekleurd tape op de grond die hij moet volgen of verspreid boekjes op de vloer: dat zijn krokodillen, die mag je kindje niet raken!
Leg onderweg verschillend speelgoed neer waar je kindje opdrachtjes mee uit kan voeren (bijvoorbeeld ballen gooien in een mand). Maak het geheel af door de hindernisbaan te laten eindigen in een mooie, zelfgebouwde hut van lakens. Hier kunnen jullie samen uitrusten van alle inspanning en een boekje lezen als beloning voor het harde werken!
Goed voor: motoriek, creatieve oplossingen bedenken, angsten aangaan en overwinnen, fantasie, zelfvertrouwen
Beestenboel
Je peuter leert steeds meer dieren kennen. Het is daarom leuk om samen dieren na te doen en de kenmerken van de dieren te benoemen. Kwispel en blaf als een hond, sluip als een tijger door de kamer of spring al kwakend als een kikker achter elkaar aan.
Benoem steeds welk dier jullie nadoen, hoe het eruit ziet en vertel eventueel andere leuke weetjes (in welke land komt het dier voor, welke kleuren heeft het dier, wat eet het, welke geluiden maakt het etc). Heeft je kleine geen zin om zelf actief mee te spelen? Imiteer dan verschillende dieren en laat je kindje raden welk dier je nadoet.
Goed voor: motoriek, dieren kennen, fantasie, taalontwikkeling
Peuterbasketbal
Toen je peuter nog een baby was, kon je al beginnen met babybasketbal. De motoriek van je kleine wordt steeds beter, dus nu kan je overstappen naar peuterbasketbal! Het enige dat je nodig hebt is een grote mand en papieren proppen. Zet de mand voor je kindje en laat zien hoe je de proppen in de mand gooit. Lukt dit goed? Zet de mand dan steeds iets verder weg.
Goed voor: motoriek
Overige peuterspelletjes en -activiteiten
Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke peuterspelletjes voor je kind van 2 jaar, bijvoorbeeld:
- Tekenen en verven
- Huishoudspelletjes
- Puzzelen
- Peuterliedjes zingen
- Memory spelen
- Een zandkasteel bouwen in de zandbak
- Schommelen
- Verstoppertje
- Voetballen
- Eenvoudige dingen nabouwen
- Figuren in een vormenstoof doen
- Fietsen op een loopfiets of driewieler
- Stoepkrijten
- Bouwen met duplo
- Stickers plakken op een vel
- Muziekspelletjes
- Rekenspelletjes
Veel speelplezier!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app