Peuter speelt met beer en theeserviesje, speelgoed voor peuter van 3 jaar

De derde verjaardag van je kindje luidt het laatste jaar als peuter in. Nog even en je kleine gaat naar school. Zijn spel groeit met hem mee. Met het juiste speelgoed daag je je kindje uit en help je hem goed te blijven ontwikkelen. Welk speelgoed past bij je kindje van 3 jaar oud?

Wat kan je kindje vanaf 3 jaar?

Je bent er inmiddels al aan gewend dat je kleine een actief mensje geworden is. Je peuter kan lopen, rennen en springen als de beste en jullie voeren hele gesprekken. Die praatjes zijn vaak extra leuk, omdat je peuter door magisch denken de wereld met een stuk meer fantasie bekijkt dan jij.

De kans is groot dat je overdag de luiers al vaarwel hebt gezegd. Veel kindjes worden zindelijk als ze 3 jaar zijn. Misschien lukt het zelfs ’s nachts al af en toe. Daarnaast racet je kleine op zijn driewieler door de straat en kan hij zichzelf al behoorlijk goed aankleden.

Steeds vaker zegt je kindje dat hij het zelf kan en dat jouw hulp niet meer nodig is. In de praktijk valt dit nog weleens tegen, maar de eerste stapjes naar zelfstandigheid heeft je kleine zeker genomen.

Wat leert je peuter van 3 jaar binnenkort?

Het komende jaar zet de ontwikkeling van je kindje zich voort. De fijne motoriek wordt verder aangescherpt, hij leert nóg beter praten en zijn sociale vaardigheden ontplooien zich meer. Misschien maak je binnenkort wel kennis met een denkbeeldig vriendje. Ook groeit de nieuwsgierigheid van je peuter met de dag: de ‘waarom’-fase zal niet lang meer op zich laten wachten.
De komende mijlpalen kunnen voor de vierde verjaardag van je kleine plaatsvinden:

Waarom speelgoed voor je peuter van 3 jaar?

Uitdagend speelgoed helpt je kindje om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen. Spelen kan bijvoorbeeld helpen om sociale vaardigheden te verbeteren, motorisch sterker te worden of het analytisch denkvermogen te stimuleren.

Nu je peuter wat ouder wordt, kan hij ook wat uitdagender speelgoed aan. Natuurlijk is veel van het ‘oude’ speelgoed nog steeds leuk. Je zal wel merken dat je kleine hier anders mee omgaat dan toen hij 2 jaar was. Tekeningen gaan steeds meer lijken op echte vormen, in plaats van losse strepen en krassen.

Bovendien snapt je peuter steeds beter wat de regels zijn van spelletjes. Misschien heb je al eens te horen gekregen dat je het verkeerd deed, als je hem tijdens het winkeltje spelen niet aansprak met ‘meneer de winkelier’. Ook zal je merken dat je kleine steeds vaker en zelfstandiger met leeftijdsgenootjes speelt.

Speelgoed voor je peuter vanaf 3 jaar

Onderstaand speelgoed is afgestemd op de ontwikkeling van kinderen van 3 jaar. Dat betekent natuurlijk niet dat alle 3-jarigen dit leuk vinden. Ieder kind is anders. Je peuter zal sommige dingen leuker vinden dan andere. Probeer hier een beetje mee te experimenteren.

Welk speelgoed is leuk voor mijn peuter van 3 jaar?

Als je nog niet precies weet wat je kindje leuk vindt, kan je lid worden van een speel-o-theek. Hier kan je verschillende soorten speelgoed lenen. Zo kan je kleine ontdekker verschillende dingen proberen en kan je het na een paar weken gewoon weer terug brengen. Nooit meer ongebruikt speelgoed in de kast!

Daarnaast kan je kijken waar je peuter bij anderen mee speelt. Heeft hij vriendjes bij wie jullie regelmatig over de vloer komen? Grote kans dat jouw kleine zijn favorieten uit hun collectie al weet te vinden. Dit kan je ook een idee geven welke soort speelgoed bij hem in de smaak valt.

Peuter speelt met magnetisch speelgoed voor peuters van 3 jaar

Bouwen met magneten

Magnetische staafjes en balletjes kan je kindje eindeloos aan elkaar ‘plakken’, om zo de mooiste bouwwerken te maken. Het is simpel, omdat er geen ingewikkelde vastklikmechanismen zijn. Zo maakt jouw kleine architect allerlei kunstwerkjes, die tussendoor gemakkelijk aangepast kunnen worden. Er bestaan bouwsets met verschillende formaten balletjes en staafjes. Ook zijn er sets met magnetische blokjes. Houd bij de aanschaf rekening met de veiligheid van je kleine. Ook 3-jarigen stoppen nog weleens iets in hun mond, dus ga voor de wat grotere uitvoering.

Peuter op een blauw loopfietsje

Loopfietsje of ‘echte’ fiets

Misschien scheurt je kleine al regelmatig op een driewielertje door de straat. In dat geval is het leuk om hem dit jaar een loopfiets met twee wielen cadeau te doen. Door regelmatig met een loopfietsje te oefenen, traint je kleine racemonster zijn evenwicht en de spieren die hij binnenkort nodig gaat hebben op een ‘echte’ fiets. Is jouw peuter al een tijdje aan het oefenen met zijn loopfiets en kan hij dit goed? Dan kan je met 3 jaar ook overwegen een echt fietsje te proberen, eventueel met zijwieltjes.

Peuter speelt met uitdagende legpuzzel

Peuterbreintraining met uitdagende puzzels

Waarschijnlijk heeft je kleine al wel een aantal puzzels. De kans is echter groot dat die inmiddels iets te makkelijk voor hem zijn. Tijd voor wat extra uitdaging dus! Naast de gewone legpuzzels zijn 3D-puzzels een leuke toevoeging. Elektro-puzzels, waarbij je kleine met een elektrisch pennetje combinaties moet maken op een kaart, spreken net weer andere vaardigheden aan. Een goede afwisseling dus.

Vader en peuter spelen met vingerpoppetjes

Poppen en handpoppen

Nu je kleine steeds meer sociale vaardigheden krijgt, zijn poppen extra leuk om mee te spelen. Vooral handpoppen in een poppenkast kunnen een goede ondersteuning zijn bij het ontwikkelen van empathie en inlevingsvermogen. Bovendien kan je kindje zijn fantasie in de vrije loop laten door verhaaltjes te bedenken voor de (hand)poppen.

Vader en peuter spelen samen met lego

Bouwen met lego

Tot nu toe heeft je peuter vooral met grotere blokken gespeeld, zoals duplo. Met 3 jaar kan je hier ook wat lego aan toevoegen. De kleinste blokjes zijn misschien nog te lastig, maar de wat grotere zijn wel geschikt voor een peuter van 3 jaar. Denk hierbij aan voertuigen van lego, zoals treinen en graafmachines. Er bestaat ook speciale lego die hoort bij tv-series of films die je kindje misschien al kijkt en waar hij fan van is.

Peuters spelen samen met kindertablet

Modern ontdekken met een kindertablet

Een kindertablet is een kindvriendelijke variant van de gewone tablet. Er staan leerzame spelletjes op en als ouder kan je goed controleren hoelang je kindje ermee speelt. Ook kan je kleine er filmpjes op kijken of muziek luisteren. In plaats van een speciale kindertablet te kopen, kan je ook de instellingen van je eigen tablet aanpassen, zodat deze geschikt wordt voor kinderen.

Moeder en peuters spelen bordspelletje

Spelletjes spelen

Een potje schaak is voor je peuter misschien nog wat lastig, maar er zijn genoeg spelletjes die je 3-jarige begrijpt. Klassiekers als mikado, domino en memory kan je al prima spelen met je kleine. Naast deze bekende spellen zijn er ook gezelschapsspellen speciaal voor peuters. Hierbij is winnen nog minder belangrijk en gaat het vooral om samenwerken en het trainen van vaardigheden. Merken als Haba en Smartgames hebben veel spelletjes die geschikt zijn voor een peuter van 3 jaar.

Peuter speelt op de trampoline

Springen en spelen

Als je er genoeg ruimte voor hebt, maak je je kindje zeker blij met een trampoline. Hier kan hij al zijn energie op kwijt en krijgt hij de lichaamsbeweging die hij nodig heeft. De trampoline blijft nog zeker een paar jaar leuk, dus dit is speelgoed dat jarenlang meegaat. Bovendien zal je kleine vaak vriendjes te spelen krijgen, want zo’n trampoline heeft een grote aantrekkingskracht op jonge kinderen.

Peuter speelt met zijn speelgoed in de zandbak

Spelen met zand

Spelen met zand kan op heel veel verschillende manieren. Met een emmer en een schepje in de zandbak kent je peuter inmiddels wel. Maar zand kan ook gebruikt worden om kunstwerken mee te maken. Magisch zand kan je in elke speelgoedwinkel kopen. Het is iets compacter dan gewoon zand en kan binnen gebruikt worden om zandkastelen te bouwen. Bij het knutselen zorgen gekleurd zand en lijm voor bijzondere schilderijen.

Peuter speelt met knutselspullen

Creatief ontdekken

Knutselspullen zijn leuk op iedere leeftijd. Klei, verf en kleurpotloden spreken de creativiteit van je peuter aan en zorgen ervoor dat hij zijn fantasie de vrije loop laat. Je zal merken dat je kindje steeds meer realistische tekeningen en figuren maakt. Om vast te oefenen voor straks op school, kan je je kleine een paar driehoekige potloden geven. Hiermee leert hij een goede pennengreep aan.

Peuter speelt met letters en leert het alfabet

Oefenen voor school

Nog even en je kleine peuter gaat naar school. Veel kinderen vinden het leuk om alvast te oefenen. Spelletjes waarbij je kleine het alfabet leert, kennismaakt met cijfers of de namen van de landen ontdekt, zijn hier heel geschikt voor. Kijk maar eens hoe trots je bolleboos is als hij zijn eigen naam kan spellen met magneetletters.

Peuter speelt met speelgoed voor peuter van 3 jaar in bad

Waterpret

Badderen is een feestje met wat waterbestendig speelgoed. Een boot mee in bad verandert jullie badkuip in een woelige zee, en je peuter in een piraat. Of laat je kindje bellenblazen tijdens het haren wassen. Als het mooi weer is, kan je ook buiten genieten van waterpret. Dat kan met high-tech waterpistolen, maar elkaar simpelweg een beetje natgooien met bekertjes water kan evenveel lol opleveren.

Peuter van 3 jaar maakt muziek met zijn moeder

Samen muziek maken

Tot nu toe kon je kleine vooral goed op dingen meppen, waardoor vooral ritmische instrumenten geschikt waren. Inmiddels is je peuter motorisch een stuk beter ontwikkeld. Een xylofoon of piano kan hij nu best een beetje bespelen. Het klinkt misschien niet heel mooi, maar plezier is gegarandeerd. Bovendien oefent je kleine zo zijn fijne motoriek en groeit zijn zelfvertrouwen. Een liedjesboek geeft jullie genoeg inspiratie om samen te musiceren.

Peuter is verkleed als ridder

Verkleedkleren

Omdat de fantasie van je peuter nog zo groot is, past ‘doen alsof’ heel goed bij deze leeftijd. Verkleedkleren maken rollenspelletjes extra leuk. Geef je kleine bijvoorbeeld een schort en een koksmuts voor in zijn keukentje, of verkleed jullie als deftige dames voor thee met het theeserviesje. Je kleine zal het geweldig vinden als jij ook meespeelt. Een beetje schmink of make-up maakt het verkleedfeestje helemaal compleet.

Peuter en moeder spelen samen buiten met de voetbal

Speelgoed voor buiten

Spelen in de buitenlucht vergroot de wereld van je kindje en is gezond. Buiten kan je peuter zich helemaal uitleven, want hij heeft de ruimte en je hoeft niet bang te zijn dat er iets stukvalt in huis. Buitenspeelgoed bestaat in allerlei soorten en maten. Zo kan je denken aan een schommel voor in de tuin, stoepkrijt of een hinkelspel. Ook balspelletjes vindt je kindje leuk, zoals basketbal en voetbal. Hiermee traint hij ook gelijk zijn motorische vaardigheden, en hij is lekker in beweging.

Peuter gebruikt een wobbel als glijbaan
© Afbeelding gemaakt door Captured by Karin

De wobbel

Een wobbel ziet er heel simpel uit: het is een gebogen houten plank. Het is dus aan de fantasie van je peuter hoe hij ermee speelt. En dat maakt het nou juist zo leuk. Doordat er veel mogelijkheden zijn, ondersteunt dit speelgoed de motorische ontwikkeling van je kindje op verschillende manieren. Bovendien daagt het je kleine uit om actief en intuïtief te spelen.

DIY speelgoed

Behalve het speelgoed dat je in de winkel koopt, is er ook speelmateriaal dat je gemakkelijk zelf kan maken. Met wat huis-tuin-en-keukenspullen heb je al snel een originele speelmiddag voor elkaar. Leuk om samen te maken en mee te spelen.

  • Zelf klei maken. Met een paar simpele ingrediënten maak je je eigen klei, die ook nog eens veilig genoeg is, mocht je peuter er een hap van nemen. Instructies voor het maken van de klei vind je bij fabulous mama.
  • Kartonnen dozen hergebruiken. Een kartonnen doos is voor je kleine fantast zoveel meer dan dat. Met een dikke stift en een schaar maak je van zo’n doos een prachtige villa, een race-auto of zelfs een raket!
Vader en peuter hebben samen een raket gebouwd van een kartonnen doos om als speelgoed voor een peuter van 3 jaar te dienen
  • Verkleden met mama’s kledingkast. Bijna alle kinderen vinden het leuk om zich te verkleden. Hiervoor kan je speciale verkleedkleren kopen, maar een duik in je eigen kledingkast kan ook genoeg opleveren. Kies wel voor kleding waar je niet al te veel aan gehecht bent, want peuters zijn niet altijd even voorzichtig als ze aan het spelen zijn.
  • Balletjes maken van een oude sok en wat rijst. Vul een oude sok met rijst, knoop hem dicht en knip het uiteinde eraf. Zo maak je heel simpel een balletje om mee over te gooien of door een hoepeltje te mikken.
  • Met behangtape een ‘weg’ afzetten voor de loopfiets. Maak in de tuin of in de woonkamer een echt racecircuit met behangtape. Zet een simpele route uit, met lijnen aan weerszijden van de ‘weg’. Zo heeft je kleine Max Verstappen een duidelijk pad om met zijn loopfietsje af te leggen.

Tips bij het kopen van speelgoed voor je peuter

Als je speelgoed voor je peuter van 3 jaar gaat kopen, is het verstandig om op de volgende dingen te letten:

  • Veiligheid. Hoewel een 3-jarige al een stuk vaardiger is dan een dreumes in zijn fijne motoriek, is het nog steeds belangrijk dat speelgoed veilig is. Let vooral op met scherpe randjes en kleine onderdelen die los kunnen laten.
  • Educatief karakter. Te makkelijk speelgoed biedt niet voldoende uitdaging voor je kleine ontdekker. Probeer er dus voor te zorgen dat het speelgoed bij de ontwikkeling van je kindje past. De leeftijdsaanduiding op de doos of in de gebruiksaanwijzing is hiervoor een goede indicatie, maar jij kent je kind het beste.
  • Hoeveelheid. Overdaad schaadt, dat geldt ook voor het speelgoed van je peuter. Het is goed als er wat keuze is, maar als het te veel is kan je kleine overprikkeld raken. Daardoor verstoor je zijn spel. Wissel dus liever af dan meteen een hele berg speelgoed neer te leggen voor je kindje.
  • Duurzaamheid. Speelgoed kan best duur zijn. Het is dan fijn als het lang mee gaat en eventueel door je andere kindjes nog gebruikt kan worden. Let bij het kopen dus op de stevigheid van het materiaal en probeer in te schatten of het snel kapot kan gaan.
  • Diversiteit. Probeer je peuter verschillende soorten speelgoed te geven. Zo ontwikkelt hij een breder scala aan vaardigheden.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app