Peuter 4 jaar oud

Van peuter naar kleuter naar…een leeg nest?

Peuter van 4 jaar oud blaast kaarsjes op verjaardagstaart uit

Gefeliciteerd! Je kindje viert zijn vierde verjaardag en gaat vanaf nu als kleuter door het leven. Dat betekent dat de eerste schooldag voor de deur staat. Spannend, voor jullie allemaal. Heb jij last van het ‘legenestsyndroom’?

Mijlpalen peuter

  • Tekent een cirkel na
  • Houdt een potlood vast tussen duim en vingers
  • Is voor iedereen goed verstaanbaar
  • Stelt de vragen hoeveel, waarom en wanneer

Wist je dat...

…overmatige hygiëne, zoals te vaak douchen en te vaak haren wassen, eczeem kan veroorzaken?

Ontwikkeling peuter 48 maanden

Kind van 4 viert met moeder en vriendjes verjaardagsfeestje

Hoera, je kindje is alweer jarig! Dit jaar mag hij vier kaarsjes op de taart uitblazen. Deze verjaardag is een grote mijlpaal. Van een eigenwijze peuter die de hele dag om je heen rent, springt en speelt, is hij nu veranderd in een zelfstandige kleuter die naar school mag. Dat is best even wennen. De eerste schooldag kan dan ook spannend zijn. Huilt jouw kleine wanneer je hem op school achterlaat? Geneer je niet als je zelf ook een traantje weg moet pinken, het hoort er allemaal bij. Wanneer je schoolganger eenmaal gewend is en ontdekt welke interessante dingen hij allemaal leert, wordt het vast gauw beter.

Op school leert je kindje veel nieuwe vaardigheden zoals getallen, vormen en letters herkennen, luisteren naar elkaar en verhaaltjes navertellen. Ook maakt hij kennis met rijmen, lettergrepen, seizoenen, dagen in de week en oefent hij met het schrijven van zijn naam. Eerder opgedane skills worden verder verbeterd en de woordenschat van je kletskous breidt zich uit. Ook op sociaal gebied zit je kleuter niet stil. Met een klas vol kleuters kan hij zijn sociale vaardigheden uitgebreid trainen. Op zijn beurt wachten, samen delen, elkaar helpen, samenwerken, iets nieuws proberen en voor zichzelf opkomen: de kleuterklas is het ideale oefenterrein. Voor je het weet, heeft je kleuter nieuwe vriendje(s) gemaakt!

Maar eerst is het tijd voor een feestje. Jouw kindje viert misschien wel voor het eerst zijn verjaardagspartijtje met vriendjes. Heb je al een leuke activiteit bedacht? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Lekker naar de speeltuin om de hoek of oer-Hollandse spelletjes spelen in de tuin vinden 4-jarigen prachtig. Bij slecht weer scoor je met cakejes versieren of hutten bouwen van kussens en dekens. Hoe jullie het ook vieren, maak er een mooie dag van. Veel plezier!

Jouw leven met een peuter van 48 maanden oud

Moeder van kind van 4 jaar drinkt koffie met een vriendin nu ze meer tijd heeft voor haarzelf

Niet alleen het leven van je peuter verandert flink, ook jouw leven zal er vanaf nu anders uitzien. Werk je niet of parttime, dan heb je niet langer de hele dag je actieveling om je heen. Het is niet vreemd als je je kindje mist en moet wennen aan deze nieuwe situatie. Je ‘nest’ voelt nu misschien een stuk leger. Aan de andere kant heb je meer tijd voor jezelf. Probeer een leuke invulling voor deze tijd te vinden. Zoek een nieuwe hobby of pak een oude weer op, doe wat leuks voor jezelf of spreek af met een vriendin. Werk je fulltime, dan kan de logistiek in huis een stuk ingewikkelder worden. Je moet nu een BSO of andere opvang regelen voor je kindje en je moet rekening houden met de ophaaltijden. Probeer ook temidden van deze drukte wat me-time te creëren. Daar laad je van op!

Heb je een tweede kindje in huis rondscharrelen? Dan heb je minder tijd voor jezelf over. Toch is het fijn dat je nu wat exclusieve aandacht aan je jongste kan besteden. Goed voor jullie band en soms meer ontspannen dan wanneer je de aandacht moet verdelen tussen twee (of meer) kinderen.

Kind van 4 jaar speelt op bed met klok

De eerste klok

Klokkijken leert je kleuter pas in groep drie, maar veel kinderen zijn al eerder geïnteresseerd in uren en de tijd. Een speelklok is een leuke eerste introductie in de wereld van tijd.

Bekijk speelklokken

Doen met je peuter van 48 maanden oud

peuterspelletje pompons

Zin om te lachen én het concentratievermogen en ruimtelijk inzicht van je kindje te stimuleren? Ga dan eens samen pompons blazen. Het enige wat je nodig hebt zijn rietjes, bakjes en natuurlijk de pompons. Doe voor hoe je kleuter de pompons met het rietje in een bakje kan blazen. Hij vindt die ‘uit het niks’ bewegende balletjes magisch! Is je kleine een echte blaasheld en wil je een extra moeilijkheidsgraad? Combineer het dan met ‘kleuren sorteren’ door de pompons in een bakje met dezelfde kleur te blazen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app