Angst voor het coronavirus bij je kinderen? Zo ga je ermee om
Het coronavirus houdt veel mensen bezig. Ook je kind kan hier mee bezig zijn en angstig worden. Het kan lastig zijn hiermee om te gaan, zeker als je zelf ook bang bent voor de gevolgen van COVID-19. Hoe help je je kind omgaan met angst?
Wat is het coronavirus?
Het coronavirus is een nieuwe variant van SARS die zich sinds eind 2019 over de wereld verspreidt. Het virus veroorzaakt COVID-19, een luchtweginfectie met griepachtige symptomen. Veel mensen hebben milde klachten, maar er kunnen serieuze complicaties optreden. De ziekte is vooral gevaarlijk voor ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen.
Wat merkt je kind van het coronavirus
Sinds januari 2020 beheerst het coronavirus de media. Daarnaast komen er steeds strengere maatregelen vanuit de overheid. Deze voorzorgsmaatregelen zijn bedoeld om de verspreiding van het virus te beperken.
Soms worden scholen en kinderdagverblijven tijdelijk gesloten. Bijvoorbeeld wanneer een juf of meester ziek is, of er binnen een kinderdagverblijf of school een corona-uitbraak is. Je kindje is dus de komende tijd mogelijk meer thuis. Daarnaast geldt het advies om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Ook dit kan invloed hebben op het leven van je kleine. Zo is het mogelijk dat hij niet meer bij opa en oma op bezoek kan, of dat zijn sportactiviteiten of muziekles tijdelijk niet doorgaan.
Omgaan met angst voor COVID-19
De uitbraak van het coronavirus zorgt voor veel onrust en angst. Je kindje voelt dit ook. Voor hem is het alleen nog moeilijker om te begrijpen wat er precies aan de hand is. Bovendien verandert de dagelijkse routine opeens. Dit kan zorgen voor verwarring bij je kind en leiden tot meer angst. De volgende tips kunnen je helpen om met angst bij je kindje om te gaan.
1. Leg zo goed mogelijk uit wat er gebeurt
Je kind kan extra bang worden als hij niet goed begrijpt wat er aan de hand is. Het kan helpen om in duidelijke termen uit te leggen waarom jij nu thuiswerkt of waarom school niet doorgaat. Zo kan je vertellen dat er mensen ziek zijn, en dat het daarom slim is om wat meer thuis te blijven. Hierdoor krijgt je kleine meer grip op de situatie.
2. Probeer te relativeren
Op dit moment zijn er veel wilde verhalen in de media, die de angst soms vergroten. Help je kindje te relativeren wat er aan de hand is. Je kan bijvoorbeeld uitleggen dat de meeste mensen maar een beetje ziek worden. Vooral kinderen hebben meestal weinig last van een besmetting.
3. Houd je aan de feiten
Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer je aan de feiten te houden over het coronavirus. Je stelt je kind niet gerust met vermoedens of verhalen zonder duidelijke bron. Houd de informatie van de overheid, het RIVM en betrouwbare nieuwsbronnen in de gaten. Zo kan je je kind informeren zonder hem onnodig bang te maken.
4. Wees eerlijk over je eigen gevoel
Ben je zelf bang voor het coronavirus? Vertel dit dan eerlijk en leg ook uit waarom je bang bent. Hierdoor weet je kind dat het niet erg is om angstig te zijn. Daarnaast kan hij zo een voorbeeld nemen aan hoe jij met je angst omgaat. Probeer er wel op te letten dat je blijft relativeren, zodat je kind weet dat het niet nodig is om voortdurend bang te zijn.
5. Leer je kind goede hygiëne
Een goede hygiëne is de beste manier om verspreiding van het virus tegen te gaan. Leer je kind dus om regelmatig zijn handen te wassen met zeep, voor ten minste twintig seconden. Hierdoor krijgt hij een gevoel van controle, wat angst kan verminderen. Je kan het leuk maken door samen een liedje te bedenken van ongeveer twintig seconden, om te zingen tijdens het handen wassen.
6. Zoek ontspanning
Als je bang bent, is het belangrijk om ontspanning te zoeken. Dat geldt zeker voor je kindje. Merk je dat je kleine zich veel zorgen maakt of piekert? Kijk dan of je hem kan afleiden met een leuk spelletje of een kleurplaat. Ook kinderyoga kan helpen om wat meer te ontspannen. Zodra de stress in het lichaam van je kind iets zakt, zal hij zich geestelijk ook beter voelen.
7. Houd contact met de buitenwereld
Het kan best lastig zijn voor je peuter om zijn vriendjes, juffen of grootouders een tijdje niet te kunnen zien. Gelukkig kan je met Skype of Facetime goed contact met elkaar houden. Op die manier voelt je kleine zich nog steeds verbonden met de buitenwereld, waardoor het dagelijks leven iets normaler aanvoelt. Dit kan helpen om de angst even los te laten en tot rust te komen.
8. Leef zoveel mogelijk volgens jullie normale routine
Angstige kinderen kunnen veel baat hebben bij regelmaat in hun leven. Probeer dus ook nu op jullie vaste tijden op te staan, te eten en te gaan slapen. Hierdoor raakt je kleine zijn houvast niet helemaal kwijt en voelt hij zich kalmer.