Baby 26 weken oud
Happy half birthday!
Gefeliciteerd! Je baby is alweer 6 maanden oud. De tijd is voorbij gevlogen! Je kleine heeft al veel mijlpalen bereikt en behaalt er het komende half jaar nog veel meer. Deze maand leert je baby zelfstandig zitten, brabbelt hij erop los en laten zijn eerste tandjes zich misschien wel zien. Daarnaast is hij nu echt toe aan vaste voeding. Dit betekent echter niet dat je hoeft te stoppen met borstvoeding geven.
Wist je dat...
…het gewicht van je baby nu waarschijnlijk is verdubbeld ten opzichte van zijn geboortegewicht? Je kleine groeit als kool!
Ontwikkeling baby 26 weken
Gefeliciteerd! Je baby is alweer een half jaar oud. Kan jij je nog voorstellen hoe petit hij 6 maanden geleden was? Inmiddels is hij flink gegroeid! Hij heeft het afgelopen halfjaar veel mijlpalen bereikt, en die volgen elkaar de komende maanden in rap tempo op. Zo leert hij deze maand zelfstandig zitten. Als je baby 26 weken oud is, zijn de spieren in zijn rug, bovenlichaam en nek meestal genoeg ontwikkeld om zijn lijfje omhoog te houden. In het begin heeft hij nog ondersteuning van zijn armpjes nodig om in balans te blijven, maar met veel oefening lukt het hem uiteindelijk om helemaal zelfstandig te zitten.
“Mamama / Papapa.” Je hoort het waarschijnlijk dagelijks als je baby 26 weken oud is. Hij praat honderuit en zijn gebrabbel lijkt steeds meer op ‘echte’ taal. Hij weet zelf nog niet wat de woorden die hij produceert betekenen. Je kleine begint in deze periode ook steeds meer woorden te begrijpen, ook al kan hij ze zelf nog niet zeggen. Vraag maar eens waar zijn favoriete speeltje is, grote kans dat hij er dan naar op zoek gaat. Klets maar veel met je kindje, daar leert hij veel van.
Is jouw baby veel aan het kwijlen, huilerig en snel geïrriteerd? Voel dan eens aan het tandvlees. Misschien komen zijn eerste tandjes wel door! Hij kan hier flink last van hebben en het duurt soms wel even voordat zijn tandjes echt ‘doorbreken’. Je kan de klachten wat verlichten door je baby een bijtring te geven, zijn tandvlees voorzichtig te masseren of hem iets kouds te eten of te drinken te geven. Eventueel kan je het geneesmiddel Dentinox op de pijnlijke plek smeren. Maar het allerbeste wondermiddel blijf natuurlijk liefde. Geef hem lekker veel aandacht, knuffels en kusjes.
Jouw leven met een baby van 26 weken oud
Wanneer je baby begint met zijn eerste hapjes, wordt het afbouwproces van borstvoeding langzaam in gang gezet. Het betekent echter niet dat hij geen borstvoeding meer nodig heeft. Moedermelk blijft, naast het vaste voedsel dat hij nu nodig heeft, goede voeding voor je kleine. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) raadt zelfs aan om nog 12 tot 24 maanden borstvoeding te geven naast andere voeding.
Als je borstvoeding geeft, kan je soms (harde) knobbeltjes voelen in je borsten. De eerste keer is dat best even schrikken! De eerste gedachte die misschien door je hoofd spookt is borstkanker. Dit is gelukkig bijna nooit het geval. Er zijn verschillende ‘goedaardige’ knobbels die vooral kunnen optreden in de periode dat je borstvoeding geeft. Zo kan je last hebben van verstopte melkklieren en/of -kanaaltjes.
Als je veel pijn hebt, koortsachtig bent en je borsten warm aanvoelen, blijf er dan niet mee rondlopen, maar ga langs de huisarts. Dit duidt meestal op een borstontsteking. Bij een borstontsteking is het belangrijk om borstvoeding te blijven geven. Hierdoor gaat de melk weer stromen, wat uiteindelijk de verstopping, ontsteking en pijn verminderd. Als het te pijnlijk is om je baby aan je borst te laten drinken, kan je de ontstoken borst ook afkolven.
Download gratis de 24Baby-app!
Na een half jaar komt je baby weer in een heel nieuwe fase. Bespreek alle spannende ontwikkelingen met andere ouders in de gratis 24Baby-app. En volg de ontwikkeling van je kleine op de voet in de kalender.
Doen met je baby van 26 weken oud
Je baby kan zijn hoofdje inmiddels goed omhoog houden en is flink aan het oefenen om controle over zijn bovenlijfje te krijgen. Help hem zijn grove motoriek verbeteren met de ‘babyachtbaan’. Leg je kleine op een kussen of grote (fitness)bal en rol hem naar voren en achteren, terwijl je hem bij zijn heupjes vasthoudt. Dit draagt bij aan de coördinatie van het hele lichaam van je kindje en zijn evenwichtsgevoel, en hij vindt het ook nog eens hartstikke leuk.