Mijn peuter wil niet eten, wat nu?
De helft van de peuters is enige tijd een moeilijke eter. Ze worden kieskeurig of nemen maar een paar hapjes van hun avondmaaltijd. Het kan frustrerend zijn als je kind niet eet, maar gelukkig gaat deze fase meestal vanzelf weer over. Hoe zorg je ervoor dat je kleine voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? En hoe ga je om met een moeilijke eter?
Voedingsbehoefte van je peuter
Een peuter groeit minder hard dan een baby en heeft daarom naar verhouding minder voeding nodig. Peuters voelen zelf goed aan hoeveel ze nodig hebben. Het belangrijkste is een gezond en gevarieerd eetpatroon. Schotel je kindje bijvoorbeeld het volgende dagmenu voor:
- 2-3 belegde boterhammen
- 1-2 stuks fruit
- 1-2 opscheplepels aardappelen, pasta of rijst (50-100 gram)
- 1-2 opscheplepels groente (50-100 gram)
- 0,5 opscheplepel vlees, vis, ei of peulvruchten (circa 50 gram)
- 300 ml melkproducten
- Ongeveer 1 liter water
- 2 tot 4 gezonde tussendoortjes (fruit valt hier ook onder)
Dit zijn richtlijnen. Elke peuter heeft een andere voedingsbehoefte. Is jouw kind met wat minder ook een vrolijke en energieke peuter, dan is dat ook prima. Ook kan je in plaats van boterhammen voor het ontbijt eens variëren met iets anders, bijvoorbeeld bananenpannekoekjes, een smoothie of havermoutpap met cacoanibs. Kijk voor inspiratie eens naar deze 5 eenvoudige, lekkere ontbijtjes voor je peuter.
Ondersteun de ontwikkeling van je kind met Nestlé Little Steps®
Een peuter die weigert te eten kan best frustrerend zijn. Ondersteun je kindje met de dreumes- en peutermelk van Little Steps. Hiermee krijgt je kleine vitamines en mineralen binnen. Dat scheelt jou weer wat zorgen.
Eet je kind genoeg?
Een belangrijke aanwijzing dat je kind voeding tekort komt, is een afbuigende lijn in de groeicurve. Verder kan je peuter zich minder levendig en vrolijk gedragen. Als je kindje niet genoeg vocht binnenkrijgt, merk je dat hij minder gaat plassen en dat zijn ontlasting steviger wordt of moeizaam komt. Geef in dat geval je peuter wat extra vocht, het liefst water of thee zonder suiker.
Waarom wil je peuter niet eten?
Het kan voorkomen dat een lichamelijk probleem, zoals een allergie, darmprobleem of een afwijking aan de slokdarm, de reden is dat je peuter niet goed eet. Bij de meeste peuters heeft het moeilijke eten echter te maken met de leeftijdsfase.
Vanaf ongeveer twee jaar ontdekken peuters dat ze een eigen individu zijn en willen ze het liefst alles zélf bepalen. Hierdoor kan je peuter opstandig worden en zijn mond stijf dichthouden wanneer je een hapje heerlijke worteltjes wilt geven.
Hoe ga je ermee om?
Een moeilijke eter kan erg frustrerend zijn voor jou als ouder. Gelukkig zijn er een aantal tips om hier op een goede manier mee om te gaan:
- Maak er geen machtsstrijd van. Dwing je kind niet om iets te eten. Dat levert voor zowel je kleintje als jezelf alleen maar frustraties op. Bovendien kan het zijn dat hij al vol zit, maar dit nog niet zo goed kan aangeven. Jij bepaalt wat hij eet en je peuter bepaalt hoeveel hij eet.
- Houd het gezellig aan tafel. Samen eten is leuk! Maak van de maaltijd een gezellig moment: een positieve sfeer zorgt ervoor dat je peuter het eten gaat associëren met gezelligheid. Eet zoveel mogelijk met het hele gezin tegelijk. Neem de tijd om rustig te eten, maar tafel niet te lang. Peuters kunnen niet zo lang stilzitten.
- Houd de porties klein. Geef je peuter niet te grote hoeveelheden. Zo hoeft hij niet tegen een berg eten aan te kijken en kan hij makkelijker zijn bordje leegeten. En dat geeft je kleine deugniet een trots gevoel.
- Wees creatief. Maak het bord eens op een leuke manier op. Een grappig gezicht dat uit gezonde groentes bestaat, smaakt dan opeens véél lekkerder…
- Verstop groentes. Zijn het vooral de groene onderdelen op het bord, die je peuter doen steigeren? Probeer de groente dan eens te verstoppen in de maaltijd, bekijk de 10 tips om je kindje meer groente te laten eten.
- Betrek je peuter bij het klaarmaken van eten. Neem je kindje mee naar de supermarkt en laat hem zelf de groente uitkiezen. Of laat hem meehelpen in de keuken. Je kindje met een scherp mes laten snijden is geen goed idee, maar uien pellen of de groentes wassen kan wel. Laat je peuter ook eens helpen met de tafel dekken. Dat is goed voor zijn zelfvertrouwen.
- Straf je kind niet als hij niet eet. Je peuter doet het echt niet om jou dwars te zitten! Geef er liever niet te veel aandacht aan en beloon de momenten waarop het eten wél goed gaat. Ontneem hem ook niet het toetje als straf, dit is onderdeel van de maaltijd.
- Laat het los. Maak je niet te veel zorgen als het eten even niet lukt. Vertrouw erop dat je kindje uiteindelijk weer goed zal gaan eten.
- Eet op een andere tijd. Als kinderen moe zijn, eten ze soms minder goed. Het kan helpen om iets eerder te gaan eten, of om de middag- en avondmaaltijd om te draaien: ’s middags eet je peuter warm en ’s avonds krijgt hij brood.
- Bied hetzelfde eten vaker aan. Kinderen moeten 10 keer proeven voor ze aan een smaak gewend zijn. Geef dus niet te snel op wanneer je peuter een nieuw gerechtje niet lekker lijkt te vinden.
Wanneer zoek je hulp?
Meestal gaat de fase van moeilijk eten vanzelf voorbij. Groeit je kindje echter niet goed? Is hij plotseling niet meer levendig en vrolijk? Of maak je je gewoon zorgen? Dan doe je er verstandig aan om hulp in te schakelen. Je kunt hiervoor terecht bij het consultatiebureau of bij je huisarts.
Bron hoofdfoto: gezinsfotograaf Christophe de Mulder