Het leukste speelgoed voor je peuter van 2 jaar
Met 2 jaar heeft je peuter al heel wat mijlpalen bereikt en beschikt hij over een mooie set aan vaardigheden. Maar je kleine eigenwijsje is nog lang niet uitgeleerd. Geschikt speelgoed geeft hem plezier en stimuleert hem zich spelenderwijs verder te ontwikkelen. Welk speelgoed past bij je kindje van 2 jaar oud?
Wat kan je peuter van 2 jaar inmiddels?
Van een klein, afhankelijk wezentje is je kind in de afgelopen 2 jaar uitgegroeid tot een pittige, energieke peuter met een eigen willetje en een eigen karakter. Hij kan zich inmiddels aardig goed bewegen, van zelfstandig lopen tot misschien zelfs al springen en rennen. Daarnaast is je kleine actieveling nu in staat om lopen met andere handelingen te combineren, zoals tegen een bal schoppen.
Ook qua communicatie heeft je kleine grote stappen gemaakt. Je kan misschien al kleine gesprekjes voeren. De meeste kinderen van 2 jaar kunnen zich verstaanbaar maken met zinnen van minstens twee woorden. Wie weet trakteert je babbelaar je zelfs al op hele – min of meer samenhangende – verhalen.
Wat leert je peuter van 2 jaar binnenkort?
De ontwikkeling van je peuter gaat in rap tempo door. Je peuter vindt het interessant om de mogelijkheden van zijn lijf te ontdekken en houdt dus van actief spelen. Op fijn-motorisch en sociaal gebied zit hij ook niet stil. Wat kan je de komende tijd nog meer verwachten aan nieuwe skills? Je kan denken aan:
- Met anderen leren omgaan (samen spelen)
- Nog betere oog-handcoördinatie (knippen, stickers plakken)
- Zelf kledingstukken uittrekken
- Zinnetjes van 3 woorden zeggen
- Zichzelf met ‘ik’ of ‘mij’ benoemen
- Fietsen (op een driewieler)
- Anderen nadoen
- Beginnen met fantasie- en rollenspellen
Waarom speelgoed voor je peuter van 2 jaar?
Veel speelgoed heeft een educatief karakter. Zeker wanneer het goed aansluit bij de leeftijd van je kindje leert hij er een hoop van.
Veel van het speelgoed waar je kindje mee speelde toen hij 1 jaar was, is nu ook nog leuk. Alleen speelt je kleine nu waarschijnlijk anders met dit speelgoed. Zo krijg je met vingerverven nu misschien kunstwerkjes met strepen in plaats van dikke plakkaten die één grote massa vormen.
Ook speelgoed als een keukentje, themasets en auto’s en treintjes worden nu meer gebruikt ‘zoals het hoort’. Je peuter leert veel door jou na te doen. Zo krijgen rollenspellen zoals ‘doktertje spelen’ of ‘koekjes bakken in de bakkerij’ meer vorm.
Toch is je kindje ook toe aan nieuwe uitdagingen. Dat geeft niet alleen plezier, maar stimuleert ook zijn ontwikkeling. Met speelgoed kan je kleine ontdekker spelenderwijs nieuwe vaardigheden aanleren.
Speelgoed voor je peuter van 2 jaar
Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en heeft zijn eigen interesses en voorkeuren. Niet elk speelgoed zal je kindje daarom aanspreken. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat je peuter leuk vindt, maar schroom ook vooral niet om je kindje nieuwe uitdagingen voor te schotelen. Onderstaand speelgoed is afgestemd op de ontwikkeling van je kindje van 2 jaar. Deze selectie leuk én leerzaam speelgoed inspireert jullie hopelijk tot veel speelplezier.
Speelse boekjes
Voorlezen blijft een leuke én nuttige activiteit met je kindje. Boekjes met flapjes en zoekboeken zijn interessant voor je peuter. Ook kinderboeken die om interactie vragen zijn voor je peuter van 2 jaar erg aantrekkelijk. Help bijvoorbeeld Klein Konijn met zijn bedritueel, door zijn kussen op te schudden of voorkom dat een slapende tijger wakker wordt door het boek heen en weer te wiegen. De boekjes die jullie lezen mogen voor je 2-jarige ook best wat meer tekstregels bevatten en wat spannender zijn. Lekker griezelen veilig op schoot bij papa of mama is heerlijk!
Puzzelen maar!
Puzzels dagen je kleine uit om oplossingsgericht te denken en stimuleren het ruimtelijk inzicht van je peuter. Je kan beginnen met houten inlegpuzzels met nopjes, deze zijn makkelijker om vast te pakken. Heeft je peuter dit al gauw onder de knie, dan kan je overstappen naar legpuzzels of vloerpuzzels van vier tot zestien stukken. Kijk goed naar waar je kindje aan toe is. Wat zal hij trots zijn als deze nieuwe ‘breinbrekers’ hem, met een beetje hulp, ook lukken.
Creatief met knutselspullen
De fijne motoriek van je kindje is nu zover ontwikkeld dat je de eerste knutselwerkjes kan verwachten. Je kleine vindt het leuk om te experimenteren met kleuren en structuren en hoe hij deze zelf kan veranderen. Een kleurboek, vingerverf, knip- en plakmateriaal (jij knipt, je kindje plakt), grove kralen rijgen, het doet allemaal een beroep op het creatief denkvermogen van je ontdekker. Ook stimuleert het de fantasie en het zelfvertrouwen. Kijk eens wat ik gemaakt heb, mama! Niet elk kind houdt overigens van knutselen, maar kliederen met vingerverf scoort bij vrijwel elke peuter goed.
Fantasie- en rollenspellen
Je peuter vindt het leuk om alledaagse dingen na te doen, zoals voor postbode of winkelier spelen. Houten of pluche boodschappen helpen je kindje erbij om zich in te leven. Dit spel gaat ook steeds meer lijken op de werkelijkheid. In het begin sleept je fantast vooral spullen heen en weer, maar op een gegeven moment moet je voor je boodschappen gaan betalen. Dan kan een speelkassa een leuke toevoeging zijn. Ook een dokterssetje is voor je kindje erg interessant. Geen pop of knuffel die nog ontkomt aan de geneeskundige praktijken van je peuter!
Crossen op een driewieler
Is je kindje zijn loopfiets of loopkar inmiddels ontgroeid? Dan is het tijd voor een volgende stap: een driewieler. Op een driewieler oefent je kleine de trapbeweging die straks nodig is als hij ‘echt’ gaat leren fietsen.
Er bestaan heel handige driewielers waarbij je een duwstang bijgeleverd krijgt. Heel prettig voor de eerste fase, waarin het trappen misschien nog niet goed lukt of je kindje nog erg snel moe wordt. Een driewieler vormt bovendien een leuk alternatief voor de wandelwagen of buggy.Je peuter zit een stuk actiever en beleeft de wandeling heel anders dan in een buggy.
Kleikunst
Met klei kan je van alles, van koekjes bakken tot monsters boetseren. Er zijn verschillende speelsets verkrijgbaar die hierop inspelen en de fantasie van je peuter prikkelen. Voor de zogeheten tactiele vaardigheden van je kindje is klei ook heel fijn.
Door te kneden en rollen leert je kleine boetseerder hoe hij met zijn eigen handen iets kan vervormen. Let er wel op dat de klei kindvriendelijk is. Dan kan het geen kwaad wanneer er een kleikoekje in de mond van je bakkertje verdwijnt.
Bouwen met constructiespeelgoed
Constructiespeelgoed, in welke vorm of maat dan ook, is voor vrijwel elk huishouden met kinderen een waardevolle toevoeging. Het is duurzaam speelgoed en je peuter leert hier veel van. Het op elkaar bouwen, in elkaar klikken, en in balans houden van bouwwerken bevordert niet alleen de fijne motoriek. Het stimuleert ook de fantasie en het creatief denkvermogen van je kleine architect. Op de markt is keus genoeg, denk maar aan Duplo, Smartmax en Kapla. En zeg nou zelf, stiekem is het best leuk om mee te bouwen aan dat geweldige Duplokasteel.
Spelletjes spelen
Als je peuter 2 jaar is, kan je een eerste poging wagen om een gezelschapsspel met elkaar te spelen. Door samen spelletjes te spelen, traint je peuter veel sociale vaardigheden. Denk maar aan samen delen, op je beurt wachten en regels volgen. Dat is nog een hele opgave! Wees daarom niet te strikt met de regels en volg je kindje in het spel. Domino of Memory zijn eenvoudige klassiekers om mee te beginnen. Merken als Haba en Smartgames bieden meer moderne leuke en leerzame spelletjes aan.
Een eigen plekje
Niet echt speelgoed, maar wel erg fijn: een eigen plek, bijvoorbeeld in de vorm van een tipitent. Dit kan je natuurlijk ook creëren met wat lakens, dekens en stoelen. Veel peuters vinden een eigen plek fijn. Een afgebakende ruimte waar ze rustig hun gang kunnen gaan geeft rust en overzicht. Een eigen tafeltje en stoeltje is ook echt een aanrader. Hier kan je kind zich in alle rust terugtrekken om te knutselen of te spelen.
Modderpret
Veel kinderen vinden kliederen met water en zand het allerleukste wat er is. Het wroeten, kneden en door hun hand laten glijden van het zand prikkelt de zintuiglijke ontwikkeling en fantasie van je kindje. Met wat water erbij wordt het helemaal een kliederfestijn. Het is interessant voor je kindje hoe de structuur van zand dan verandert. Koop er voor een paar euro een setje plastic ijshoorntjes en een ijslepel bij en je hebt een heuse ijssalon. IJsje, papa?
Music maestro!
Voor je peuter van 2 jaar is muziek een uitlaatklep, stimulans en een sociaal gebeuren. Muziekinstrumenten zoals een trommel, xylofoon of speelpiano zijn daarom erg leuk voor je kleine muzikant. Samen muziek maken is goed voor de sociale ontwikkeling en het zelfvertrouwen van je kindje. Componeer samen een prachtig stuk of bespeel de xylofoon terwijl je kindje de sterren van de hemel danst. Plezier gegarandeerd!
Buitenspeelgoed
Is het goed weer buiten, dan is er niks leukers dan samen lekker buiten te spelen. In de natuur is genoeg te ontdekken, maar wil je liever in de tuin spelen, dan is buitenspeelgoed fijn.
Speelgoed als een skippykoe, kruiwagen, hark, glijbaan of tunnel om doorheen te kruipen zorgt ervoor dat je kindje zijn grove motoriek oefent. Hij is lekker in beweging en heeft waarschijnlijk dolle pret, terwijl hij zijn tuinier-, kruip-, of skippykunsten keer op keer herhaalt.
Een nieuw vriend(innet)je
Als je kindje 2 jaar is, heeft hij waarschijnlijk wel een favoriete knuffel of pop, die hij overal mee naartoe sleept. Poppen en knuffels vormen, dankzij hun lieve uitstraling en zachte knuffelbare materiaal, vaak een fijn vriendje. Een die niet oordeelt en alles doet wat hij zegt, ideaal voor je peuter.
Op 2-jarige leeftijd kan het daarom leuk zijn een wat grotere handpop te introduceren. Deze is niet alleen een lief vriendje voor je kleine, maar kan je ook nog inzetten als pedagogisch hulpmiddel. Soms wil je kindje bijvoorbeeld iets wel tegen de pop, maar niet tegen jou vertellen. En samen durf je nu eenmaal meer dan alleen.
Speel-o-theek
Wil je geen bergen speelgoed in huis of geef je hier niet graag veel geld aan uit, dan is de speel-o-theek een goede optie. Hier kan je speelgoed voor een bepaalde tijd lenen. Dit is ook een fijne optie als je nog niet goed weet wat je kleine leuk vindt om mee te spelen. Via de speel-o-theek kan je verschillende dingen uitproberen en ontdekken wat het meest in de smaak valt.
DIY speelgoed
Leuk speelmateriaal hoeft niet veel te kosten. Met gewone huis-, tuin,- en keukenspullen maak je gemakkelijk zelf leuk ‘speelgoed’. Kartonnen dozen, eierdozen, wc-rollen, plastic flessen, stoelen en dekens lenen zich daar prima voor.
Kinderen van 2 jaar vinden ‘alsof doen’ leuk. Maak van kartonnen dozen, wat touw en een stift een prachtige trein of kegel opgestapelde wc-rollen om met een zachte bal.
Tips bij het kopen van speelgoed voor je peuter
Voor je kindje van 2 jaar is een hoop speelgoed te vinden. Als je speelgoed voor je peuter wil kopen, is het goed om op een aantal punten te letten.
- Veiligheid. Controleer of het speelgoed dat je koopt veilig is en geen scherpe randen of kleine onderdelen bevat, die los kunnen raken. Sommige peuters stoppen nog weleens wat in hun mond, zeker als het op een snoepje lijkt. Houd ook in de gaten of het eventuele luikje voor batterijen goed afgesloten is.
- Stevigheid. Peuterspel kan er soms wild aan toe gaan. Wel zo fijn als het speelgoed tegen een stootje kan. Stevig speelgoed gaat ook langer mee, zodat je eventuele jongere kindjes er straks ook nog plezier van hebben.
- Geschiktheid. Speelgoed voor je peuter is het fijnst als het aansluit bij zijn leeftijd en ontwikkelingsniveau. Te moeilijk of te makkelijk speelgoed wordt waarschijnlijk al gauw genegeerd door je peuter. Op de verpakking vind je vaak een leeftijdsaanduiding.
Auteur Lauri Hanewinckel
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app