peuter doet aan peutergym en klimt op houten plank

Je kindje houdt waarschijnlijk meer van klimmen dan de gemiddelde aap. De tafel, de bank, al je meubels moeten het ontgelden. Heeft jouw kleintje ook energie voor tien? Dan is peutergym een leuke activiteit om samen te ondernemen. Maar wat is peutergym precies?

Wat is peutergym?

Kleine kinderen (van anderhalf tot vier jaar) kunnen meedoen aan peutergym. Dit is een soort voorloper op de kleutergym die je kindje straks op school gaat krijgen. Je kleine aapje kan er flink wat energie kwijt, jouw meubels blijven heel en hij leert er ook nog wat van. Zo is peutergym heel goed voor de motorische ontwikkeling. Ook leert je peuter om samen met andere kinderen te spelen.

Wat doe je bij peutergym?

Springen, rennen, rollen, klimmen, hangen, balanceren en met een bal of hoepel spelen. Bij peutergym kunnen peuters zich helemaal uitleven. Alles wat thuis niet altijd kan, kan bij peutergym wel. Vaak begint en eindigt een ‘les’ gezamenlijk, worden er spelletjes gespeeld, liedjes gezongen en mag je peuter ‘vrij spelen’.

Alle materialen en toestellen die in een gymzaal aanwezig zijn, kunnen (onder begeleiding) worden gebruikt. Spelenderwijs leren kleintjes om te gooien en te rollen met een bal, over een (lage) balk te lopen en bijvoorbeeld in een klimrek te klimmen.

Begeleiding

De groepen zijn meestal niet zo groot en staan onder begeleiding van een gymjuf of -meester. Bij peutergym voor de allerkleinsten (vanaf ongeveer 1,5 jaar) ben je er als ouder bijna altijd bij. Soms is er een aparte ‘les’ voor peuters tussen de 3 en 4 jaar oud, waar je als ouder niet zelf meedoet, maar bij de meeste peutergymlessen mag je zelf ook aan de slag of ben je er in ieder geval bij.

Waarom is peutergym goed voor je kind?

Bewegen is goed voor elke peuter. Waarschijnlijk wordt je kindje sowieso reuzeblij van lekker rennen, springen en klimmen. Met peutergym oefent je kindje zijn motoriek. Zeker in deze tijd, waarin kinderen minder bewegen dan vroeger, is zo’n extra beweegmoment in de week nog niet zo’n gek idee.

Maar, er zijn nog meer voordelen aan sporten voor je peuter. Tijdens peutergym leert je kindje onder andere:

  • Contactleggen met leeftijdsgenootjes
  • Op zijn beurt wachten
  • Aardig zijn tegen elkaar
  • Samen spelen
  • Weerbaarheid vergroten
  • Zelfvertrouwen opbouwen: als hij ervaart dat iets lukt (bijvoorbeeld in een klimrek klimmen)
  • Zijn zintuigen en evenwicht oefenen
  • Zijn waarnemingsvermogen en coördinatie trainen
  • Zijn eigen lichaam kennen

Wat doet je kindje aan bij peutergym?

Zorg dat je kindje kleding draagt die lekker zit. Denk bijvoorbeeld aan een T-shirt met een korte broek of legging. Informeer of je peuter ook gymschoentjes aan moet of dat hij op zijn blote voetjes mee kan doen. Als je gymschoentjes gaat kopen, kies dan altijd lichte schoenen in plaats van zware, stevige sportschoenen.

Wist je dat…

Peutergym ook de taalontwikkeling bevordert? Door het spelenderwijs bewegen leert hij een hoop nieuwe termen zoals onder, boven, door, overheen, hard en zacht.

Waar kan je peutergymles volgen?

In bijna alle dorpen en steden kan je je kindje opgeven voor deze sport. Meestal is dit bij een gymnastiekvereniging. Inschrijven kan meestal gewoon online. Vaak kan je ook een keertje proefdraaien, om te zien of het wat voor jullie is. Ga, als je kindje net één jaar is, alvast oriënteren. Soms is er een wachtlijst en het zou natuurlijk zonde zijn als jouw peuter pas aan de beurt is als hij ondertussen al een kleuter is!

Alternatieve peutersporten

Peutergym is natuurlijk niet de enige sport die je kleine actieveling kan beoefenen. De laatste tijd is het aanbod van peutersportlessen enorm gegroeid. Zo is er peuterzwemmen, peuterdans, peuterjudo, peuterhockey en zelfs peuteryoga.

Wat kan je zelf doen?

Spreekt sporten in groepsverband jou minder aan, kan je het als ouder niet organiseren rondom je werk of vind je de kosten voor peutergym te hoog? Zelf kan je natuurlijk ook veel doen om je kleintje lekker te laten bewegen.

Zoek naar leuke speeltuinen in de buurt, zet een trampoline in de tuin, laat de buggy zoveel mogelijk thuis en bezoek eens een binnenspeeltuin bij slecht weer.