6 veelgestelde vragen over de eerste Kerst met je baby
Kerst is vaak een van de meest gezellige momenten van het jaar en met een baby wordt het nog specialer. De eerste Kerst met je kindje is misschien wel het startschot van jullie eigen familietradities. Dit zijn zes veelgestelde vragen van kersverse ouders over de eerste Kerst met hun eigen gezin.
1. Waar vier je de eerste Kerst met je baby?
Misschien wel het grootste dilemma rondom de feestdagen: waar vier je Kerst? Grote kans dat je voorgaande jaren op Eerste Kerstdag een groot kerstdiner had bij je ouders en Tweede Kerstdag bij je schoonouders vertoefde (of andersom). Maar is al die drukte wel goed voor je baby? En heb je dit jaar wel zin om overal langs te gaan met je kindje?
Waar je uiteindelijk Kerst viert, hangt af van verschillende factoren. De ideale oplossing is hierbij voor iedereen anders. Je hebt onder andere de volgende mogelijkheden:
- Kerstdiner thuis. Organiseer een kerstdiner bij jullie thuis. Zo kan je baby op tijd naar zijn eigen bed en hoef je hem niet meer tussendoor wakker te maken.
- Bedje mee. Ga gezellig op pad en neem een campingbedje mee. Als jullie weggaan, maak je je baby wakker. Met een beetje geluk valt hij in de auto zó weer in slaap.
- Blijf logeren. Blijf na het kerstdiner met het hele gezin logeren. Je baby kan op tijd naar bed en kan rustig doorslapen. Vooral wanneer jullie lang moeten reizen, is dit een praktische oplossing.
- Kerstbrunch. Vraag of er dit jaar een kerstbrunch georganiseerd kan worden in plaats van een kerstdiner. Je bent dan niet de hele dag en avond in touw en het normale ritme van je baby kan makkelijker gehandhaafd worden.
- Je baby uit logeren. Woont jouw familie in de buurt en heeft je baby er al eerder geslapen? Vraag dan of je kindje na het kerstdiner mag blijven logeren. Bijkomend voordeel: jullie kunnen de volgende dag heerlijk uitslapen.
- Maak geen plannen. Leg aan je familie en vrienden uit dat het dit jaar voor jullie niet handig is om met Kerst veel op pad of bezig te zijn. Je kan er dan nog steeds voor kiezen om Kerst samen met je gezin te vieren. Wil je je familie en vrienden toch zien met Kerst (of zij jou)? Dan kan je ze altijd nog voor een kort bezoek uitnodigen.
2. Koop je speciale kerstkleding voor je baby?
Met Kerst trekken veel mensen hun mooiste kleren uit de kast of gaan ze hier speciaal de stad voor in. Maar wat trek je je baby aan? Koop je ook speciale kerstkleding voor je baby?
Dit is helemaal aan jou. Het kan leuk zijn om een speciaal kerstsetje voor je kindje te kopen (voor jou een mooi excuus om dat schattige pakje te kopen!). Dat is niet alleen leuk voor de foto’s, maar ook fijn om te bewaren. Aan de andere kant is de decembermaand al duur genoeg en draagt je kleine het waarschijnlijk maar een of twee dagen. Kies dus wat je zelf het prettigst vindt. Je kindje zal er hoe dan ook schattig uitzien!
3. Wat wordt het kerstdiner voor je baby?
Een kerstdiner bestaat vaak uit de meest chique en originele gerechten. Maar wat eet je baby? Krijgt hij ook een speciaal kerstdiner of geef je hem zijn gewone voeding? Ook hier heb je weer een aantal mogelijkheden, op basis van je eigen situatie en voorkeuren:
- Borstvoeding. Geef je borstvoeding? Je kan je kindje voor het kerstdiner voeden, als dit uitkomt met jullie ritme. Een andere optie is om afgekolfde melk te geven. Dan hoef je de melk alleen nog maar op te warmen en hoef je niets van de festiviteiten te missen (als je je liever afzondert tijdens het voeden).
- Je baby laten mee-eten. Organiseer je zelf het kerstdiner? Dan kan je natuurlijk rekening houden met de gerechten. Je zou bijvoorbeeld puree kunnen maken van de groentes en aardappels. Eten jullie buiten de deur met Kerst? Dan kan je altijd vragen of er rekening gehouden kan worden met je kindje. Misschien moet je nog iets prakken voor je kleine voordat hij het kan eten, maar dan hoef je in ieder geval zelf niet te koken.
- Eigen eten klaarmaken. Wil je zeker weten dat je baby goed mee kan eten met het kerstdiner? En dat wat hij eet niet te veel afwijkt van zijn normale voeding? Maak dan zelf wat eten voor hem klaar en neem dit mee als je op visite gaat.
TIP: Koop speciaal kerstservies voor je baby. Zo ziet zijn maaltijd er net zo feestelijk uit als bij de andere gasten.
4. Verstuur je kerstkaarten met je baby erop?
Een kerstkaart is extra bijzonder als deze persoonlijk is, en wat is er op dit moment leuker om op de voorkant te zetten dan je baby? Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een foto van je kindje met een kerstmuts op of een gezellige foto van jullie als gezin. Leuk voor nu en voor later!
Als je liever geen foto’s van je baby rondstuurt, kan je voor een traditionele kerstkaart gaan. Geen tijd voor kerstkaarten dit jaar? Dat is natuurlijk ook geen probleem!
TIP: Wil je kerstkaarten versturen maar heb je geen zin in alle extra moeite? Je kan ook kerstkaarten online maken en laten versturen. Zo kan je iedereen nog iets persoonlijks sturen, zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het schrijven en opsturen.
5. Neem je een kerstboom?
Voor veel mensen is Kerst pas compleet met een kerstboom in huis. Maar is een kerstboom wel verstandig met een baby? Als je voor een kerstboom kiest, is het aan te raden om op de volgende zaken te letten:
- Waar zet je de kerstboom neer? Zoek een goede plek uit in de woonkamer. Zet de kerstboom bij voorkeur op een plek neer waar je baby er niet gemakkelijk bij kan. Laat je baby ook niet alleen achter in de ruimte waar de kerstboom staat.
- Wat voor kerstboom kies je? Een ‘echte’ kerstboom verspreidt een heerlijke dennengeur, maar zorgt wel voor naalden in huis. Met een rondkruipende baby moet je alert zijn dat die naalden niet in zijn mond verdwijnen. Dat betekent vaak vegen. Sommige ouders kiezen daarom voor een kunstboom, of een houten of stoffen variant. Die ruiken misschien niet even gezellig als een echte boom, maar zijn wel praktisch met een kleine in huis.
- Wat hang je in de kerstboom? Met een nieuwsgierige baby in huis moet je rekening houden met wat je in de kerstboom hangt. Kies bijvoorbeeld voor kerstballen van kunststof in plaats van glas en werk het snoer van de lampjes goed weg. Als je baby al rondloopt en kruipt, is het ook aan te raden om de onderste takken van de boom onversierd te laten, zodat je kindje niet bij de ballen en lampjes kan.
TIP: doneer babyspullen
Heb jij nog bruikbare babyspullen liggen waar je niets mee doet? Doneer ze aan Stichting Babyspullen en maak iemand blij die het minder breed heeft. Zo kan jij helpen >>
6. Wat geef je je baby cadeau?
Sinterklaas is net geweest en voordat je het weet, staat de Kerstman alweer op de stoep. Moet je weer een cadeau kopen voor je kindje? Sommige ouders kiezen ervoor om met Sinterklaas cadeaus te geven en Kerst zonder cadeaus te vieren. Andere ouders verspreiden de cadeaus over beide momenten. Hoe je dit zelf wil invullen, is natuurlijk helemaal aan jou.
Heb je geen tijd of zin om (opnieuw) de stad in te duiken om cadeaus te kopen? Gelukkig kan je tegenwoordig de leukste cadeautjes ook online bestellen! Bedenk wel dat de bezorgtijden in december langer kunnen zijn.
Inspiratie voor kerstcadeaus voor je baby:
1. Een babyboekje om samen te lezen en vast te houden
2. Een puzzel om samen te leggen
3. Leuk speelgoed voor in bad of onder de douche
4. Een hobbelfiguur om lekker op te schommelen
5. Een vormenstoof of speelkoffer om nieuwe vormen en kleuren te ontdekken
Fijne eerste Kerst met je baby!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app