Sinterklaas en piet

Iedereen heeft zijn eigen manier van Sinterklaas vieren. De één viert het klein of zelfs helemaal niet, terwijl de ander groots uitpakt. Vier je Pakjesavond dit jaar voor het eerst met je baby, of heb je nieuwe inspiratie nodig? Deze verschillende manieren om Sinterklaas te vieren brengen je vast op ideeën.

Eerste Sinterklaas met je baby

Als je baby nog klein is, krijgt hij weinig mee van Sinterklaas. Toch vind je het misschien leuk om deze traditie als gezin samen te vieren. Je kan ervoor kiezen om het feest thuis te vieren, of samen met vrienden en familie (of allebei). Je hoeft natuurlijk nog niet Sinterklaas en al zijn Pieten uit te nodigen. Een klein feestje, met een sinterklaascadeautje, een gedicht, wat versiering en een chocoladeletter is vaak meer dan voldoende.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Intocht van Sinterklaas

Terwijl de pepernoten al maanden van tevoren in de supermarkten liggen, begint het Sinterklaasfeest pas officieel als de Sint en zijn Pieten in ons koude kikkerlandje aankomen. Sinterklaas komt op zaterdag 12 november aan in Nederland. Gelukkig kan je dit op de televisie volgen met je kindje. De uitzending is te zien op zaterdag 12 november om 12.00 op NPO3.

Als je kindje wat ouder is, vindt hij het vast ook leuk om samen naar het Sinterklaasjournaal te kijken. Dit is vanaf vijf dagen voor de intocht op tv te volgen. Waar zullen de Pieten nu weer mee worstelen?

Jullie schoen zetten

Niets ziet er zo schattig uit als een schoentje voor de open haard. Als baby zal je kindje nog weinig meekrijgen van het schoen zetten. Je kan er daarom voor kiezen om dit over te slaan, maar je kan het ook aangrijpen om je partner te verrassen. Wedden dat er een glimlach op het gezicht verschijnt als er een cadeautje in zijn/haar schoen zit?

Als je kindje wat ouder is, kan je samen zijn schoen zetten en daarbij liedjes zingen. Hoeveel liedjes herinner jij je nog van vroeger? ’s Ochtends is het een groot feest als jullie samen de cadeautjes aantreffen. Wat zou de Sint uit Spanje hebben meegenomen?

Pakjesavond met je kindje

Een schoen zetten is leuk, maar het echte feest is natuurlijk op 5 december: Pakjesavond! Deze avond is een feest voor iedereen en reuzespannend voor kinderen. Hoewel je baby Pakjesavond nog niet begrijpt, vind je het misschien wel gezellig om het samen als gezin te vieren.

TIP: Vier je Pakjesavond met de hele familie? Spreek dan van tevoren af wie wat voor je kindje koopt en stel een limiet in voor het aantal cadeaus. Zo voorkom je tassen vol en/of dubbele cadeautjes.

Vier je Sinterklaas met een grote groep? Houd er dan rekening mee dat het erg druk kan zijn voor je kindje. Door de vele prikkels kan je kindje oververmoeid raken, met de nodige tumult als gevolg. Blijf dus lekker bij je baby in de buurt, laat hem voldoende rusten en leg hem op tijd op bed.

Pietenpak baby

Wil je Pakjesavond helemaal in stijl vieren? Scoor dan een pietenpakje voor je baby. Er zijn verschillende schattige kruippakjes, rompertjes en shirtjes die je kindje omtoveren in een echte Piet. Jouw kleine hulppiet is er helemaal klaar voor!

Sinterklaascadeautjes voor je baby

Het maakt voor je baby nog weinig uit wat hij krijgt van de Sint. Hij is waarschijnlijk al blij met het inpakpapier. Het gekraak en de veranderde vorm is al reuze interessant. Wil je toch graag een mooi cadeau geven? Met de volgende cadeaus zit je eigenlijk altijd goed:

Sinterklaasgedicht voor je kindje

Vieren jullie Sinterklaas altijd met gedichten? Dan vind je het misschien ook leuk om een gedicht voor je kleine te schrijven. Inspiratie voor een sinterklaasgedicht zal waarschijnlijk geen enkel probleem zijn.

Lieve woorden voor je baby heb je in overvloed, en met de nodige avonturen die jullie beleven (luierexplosies, alle eerste mijlpalen, lieve lachjes, lachbuien en slapeloze nachten) is het ook niet lastig om wat humor in de strijd te gooien. Je baby zal er nog niet veel van begrijpen, maar voor je partner en de andere gasten is dit een leuke toevoeging aan de avond.

TIP: Bewaar het eerste sinterklaasgedicht voor je baby in een plakboek. Dat is een leuke herinnering voor later!

Surprise voor je kindje

Wil je helemaal uitpakken en ook een surprise voor je kleine maken? Een grote doos met papiersnippers waar een knuffel of speelgoedje in verstopt zit, doet het al goed. Je kan ook een paar jaar wachten voordat je een surprise voor je kindje maakt. Dan is hij zich er meer bewust van, en krijg je er misschien zelf ook wel een!

Let op met strooigoed

Vanaf het moment dat je kindje kan kruipen of lopen, is het belangrijk om op te passen met strooigoed en snoep. Grote kans dat hij alles in zijn mondje stopt wat hij te pakken krijgt. Voorkom verstikkingsgevaar en houd het snoepgoed voorlopig nog even bij je kleine uit de buurt.
Fijne Sinterklaas allemaal!

Hoofdfoto: © Gwenyth Janssen Lok