Kindje eet aan de hand van voedingsschema baby 10 maanden

Wanneer je baby 10 maanden oud is, vormt de melkvoeding een steeds minder groot deel van het menu. Waarschijnlijk werk je langzaam toe naar twee borst- of flesvoedingen per dag. De maaltijden en tussendoortjes worden groter. Je kindje kan nu bijna met de pot mee-eten. Hoe kan het voedingsschema van je baby van 10 maanden eruitzien?

Voedingsschema baby 10 maanden

Het voedingsschema van je baby van 10 maanden gaat steeds meer op dat van jou lijken. Op het voedingsschema voor 9 maanden stonden waarschijnlijk nog drie melkvoedingen. Je baby heeft steeds wat meer vaste voeding nodig. Deze maand kan je zijn porties vaste voeding en zijn tussendoortjes wat groter maken. Ook kan je een vaste voeding toevoegen aan zijn menu, bijvoorbeeld een boterham bij het ontbijt. Zo wordt vaste voeding een steeds groter onderdeel van zijn dagmenu. De kans is groot dat je kindje langzaam van drie naar twee borst– of flesvoedingen gaat deze maand.

Bij de ene baby gaat het afbouwen van melk sneller dan bij de ander. Wanneer je kindje aan het einde van deze maand nog behoefte heeft aan drie melkvoedingen, is dat helemaal niet erg. Ieder kind went op zijn eigen tempo aan vast voedsel. Vermoed je dat je baby echt niet wil eten of klachten krijgt van vaste voeding? Dan is het goed om eens met het consultatiebureau of je huisarts te overleggen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Minder melkvoeding, meer vaste voeding

Je baby van 10 maanden krijgt waarschijnlijk nog twee of drie keer per dag borstvoeding of een fles opvolgmelk. Omdat hij minder melk drinkt, zal hij meer behoefte krijgen aan vast voedsel. Merk je dat je kindje nog hongerig is na de maaltijd? Dan kan je hem nog een boterham of een extra lepel eten geven. Ook kan je zijn tussendoortjes uitbreiden. De volgende tussendoortjes zijn geschikt voor je baby van 10 maanden:

 • Groente- of fruithapje. Groente en fruit zijn de gezondste tussendoortjes voor je baby. Prak bijvoorbeeld een banaan, of geef hem wat stukjes avocado. Let er wel op dat je voedsel met verstikkingsgevaar (bijvoorbeeld druiven en cherrytomaten) in vieren snijdt.
 • Rijstwafel, soepstengel of broodkorst. Deze tussendoortjes hebben een goed formaat voor je baby. Bovendien oefent hij zijn mondmotoriek door op deze tussendoortjes te kauwen.
 • Af en toe een kinderkoekje. Koek is al snel te veel voor een kindje, ook een kinderkoekje. Geef deze dus liever niet vaker dan één keer per week en houd het bij een kleine portie. Dit geldt ook voor producten met toegevoegde suikers, zoals ontbijtkoek, krentenbollen en eierkoek.
 • Water en lauwe, ongezoete thee. Je baby krijgt door het afbouwen van de melkvoedingen minder vocht binnen. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat hij voldoende water of thee drinkt. Geef dit het liefst in een gewone beker in plaats van een tuitbeker of fles. Zo kan je baby zijn mondspieren trainen.

Voorbeeld voedingsschema baby 10 maanden

Borstvoeding Flesvoeding Vaste voeding
Je baby op verzoek voeden kan nog steeds. Richtlijn: 2 voedingen per dag. Het is geen probleem als je baby behoefte heeft aan meer. Ongeveer 2 voedingen per dag. Richtlijn: 150 – 200 ml opvolgmelk per fles. 2 à 3 keer per dag een maaltijd vaste voeding (1 à 2 keer brood en een avondmaaltijd). Tussendoor groente- en/of fruithapje.

Toelichting flesvoeding: Geef je baby 2 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt hij vaker dan 2 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.

Wat kan er beter niet op het menu staan?

 • Rauwe vlees- en visproducten. Rauwe dierlijke producten zoals filet americain en ossenworst bevatten mogelijk bacteriën waar je baby erg ziek van kan worden. Dit geldt ook voor gerookte vis, rauwe eieren en zuivelproducten van rauwe melk, zoals boerenkaas.
 • Producten met veel suiker. In producten als kindertoetjes, diksap en zoete zuiveldranken zit veel suiker. Deze producten kan je beter niet te vaak geven. Ze zijn niet goed zijn voor het gewicht en de tanden van je baby. Als alternatief kan je je kindje magere yoghurt of kwark met geprakt fruit erin geven.
 • Zoute producten en verzadigde vetten. De nieren van je baby kunnen zout nog niet goed verwerken. Ook is de lever nog niet genoeg ontwikkeld om verzadigde vetten goed te verwerken. Daarom kan je dit beter zoveel mogelijk weg te laten uit zijn menu. Onverzadigde vetten zijn wel goed voor de ontwikkeling van je kindje. Geef hem daarom dagelijks producten waar deze in zitten, zoals margarine, avocado of vette vis. Zo zorg je dat hij er genoeg van binnenkrijgt.
 • Honing. In honing kan een bacterie zitten waar baby’s erg gevoelig voor zijn. Ze kunnen hier erg ziek van worden. Het is daarom beter om te wachten met het geven van honing tot je kindje 1 jaar is.
 • Leverproducten. In leverworst en paté zit niet alleen veel verzadigd vet, maar ook veel (dierlijke) vitamine A. Probeer je kindje hier niet te veel van te geven. In grote hoeveelheden kan vitamine A voor vergiftigingsverschijnselen zorgen bij je baby.
 • Noten. Het gebit, de mondspieren en de sliktechniek van je kindje zijn tot zijn 4e jaar nog niet helemaal ontwikkeld. Het eten van hele pinda’s en noten kan daardoor verstikkingsgevaar opleveren.

Voorbeeldmenu voedingsschema baby 10 maanden

Het onderstaande voedingsschema is bedoeld ter inspiratie. Misschien heeft je baby vaker behoefte aan melkvoeding of eet hij meer of minder dan aangegeven staat. Dit is geen probleem. Je kindje voelt zelf aan hoeveel hij nodig heeft. Volg zijn tempo en breid zijn voedingsschema langzaam uit met vast voedsel.

Eetmoment Voeding
Ontbijt Borstvoeding of fles en eventueel een boterham met bijvoorbeeld appelstroop.
Tussendoor Een fruithapje, bijvoorbeeld een in kleine stukjes gesneden peer, en een bekertje water of lauwe, ongezoete thee.
Lunch Een bruine boterham met margarine en bijvoorbeeld avocado en eventueel een beetje borst- of flesvoeding.
Tussendoor Een soepstengel, rijstwafel of een groentehapje en een bekertje lauwe thee of water.
Avondeten Een maaltje van bijv. drie eetlepels risottorijst met twee eetlepels doperwten en één eetlepel fijngesneden kipfilet.
Voor het slapen gaan Borstvoeding of fles.

LET OP: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij het voedingsschema baby 10 maanden

Onderstaande tips kunnen je helpen bij het voedingsschema van je baby van 10 maanden.

 • Neem er de tijd voor. Het is mogelijk dat je kleine nog moet wennen aan zijn nieuwe voedingsschema. Daarom zijn rust, structuur en een goede sfeer extra belangrijk. Zorg voor vaste eetmomenten en eet gezellig samen aan tafel. Wanneer je laat zien dat je gezond eet, zal je kleine dat sneller na-apen.
 • Blijf rustig als je kind zich verslikt. De maaltijd van je baby bevat steeds meer textuur. Hij moet even wennen aan het eten van grover voedsel en kan zich verslikken. Gebeurt dit? Blijf dan rustig en lees hier wat je kan doen. Schud je kleine nooit, dit kan leiden tot het Shaken Baby Syndroom.
 • Gebruik eten niet als troost of beloning. Gebruik je eten om je kindje te troosten of belonen? Dan is het mogelijk dat hij een ongezond voedingspatroon krijgt, wat voor overgewicht kan zorgen. Troost of beloon je kind liever door samen iets leuks te doen of lekker te knuffelen.
 • Bewaar restjes op een veilige manier. Maak je in één keer een grotere hoeveelheid maaltjes voor je kind? Zorg er dan voor dat je ze op een veilige manier bewaart. Laat het eten afkoelen. Daarna kan je restjes maximaal twee dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer bewaren.

Andere voedingsschema’s

Terug naar voedingsschema voor 9 maanden >>
Verder naar voedingsschema voor 11 maanden >>