Baby eet een smash cake met zijn vingers

Is je kindje binnenkort voor het eerst jarig? Gefeliciteerd! Misschien denk je al een tijdje na over hoe je dit wil vieren. Een smash cake gebruiken kan een leuke manier zijn om de verjaardag van je baby extra feestelijk te maken.

Wat is een smash cake?

Een smash cake, of meptaart, kan je gebruiken om de eerste verjaardag van je kindje op spectaculaire wijze te vieren. Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat je bevallen bent van je kleine wonder en in de tussentijd is er een hoop gebeurd. Met een smash cake kan je dit bijzondere moment vastleggen met grappige foto’s. De smash cake is een kleurrijk taartje waar je baby lekker in mag graaien met zijn handjes. Leg dit moment vast met je camera voor geweldige en unieke foto’s van je baby!

Het gebruiken van een smash cake tijdens de eerste verjaardag is een traditie die is overgewaaid vanuit Amerika. Je kindje kan helemaal zelf zijn gang gaan en kennismaken met de verschillende structuren en smaken. Vaak gaat deze gebeurtenis gepaard met een (professionele) fotoshoot. Leuk voor het fotoboek én meteen een leuke manier om familieleden en vrienden uit te nodigen voor het verjaardagsfeest.

Baby eet een smashcake in het park

Zelf een smash cake shoot organiseren?

De kosten van een smash cake shoot kunnen hoog oplopen, als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een professionele fotograaf, een speciale outfit koopt en gebruik wil maken van een studio. Wil je het iets goedkoper aanpakken? Met onderstaande tips organiseer je in een handomdraai een budgetvriendelijke smash cake shoot voor je kleine.

De smash cake

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de smash cake. Je kan deze ergens laten maken, maar zelf bakken of hulp inschakelen van een creatieve vriendin is ook een optie. Het is gebruikelijk dat je kindje lekker vies wordt, dus gebruik een crème topping of slagroom.

Denk ook na over de kleur van je taart. Een chocoladetaart is lekker, maar bruin is misschien niet de meest ideale kleur voor op je foto’s. Ga voor een frisse kleur of maak de taart feestelijk met accessoires. Het voordeel van een zelfgebakken taart is dat je ook gemakkelijk een gezondere variant kan maken. Haal de taart een half uur van tevoren uit de koelkast, zodat deze wat minder koud is voor je baby.

De fotoshoot locatie

Voor de foto’s kan je terecht bij een professionele fotograaf in een studio, maar je kan de smash cake shoot ook thuis organiseren of op een mooie locatie zoals het park. Kan je kindje nog niet zelfstandig zitten? Neem dan een kinderstoel mee. De fotograaf kan op locatie komen, of je kan ervoor kiezen om de foto’s zelf te maken. De kosten van een fotograaf in een studio voor de smash cake shoot liggen rond de €200.

Denk ook eens na over de achtergrond. Als je de muur of vloer niet zo mooi vindt als achtergrond, is een gekleurd laken een goed alternatief. Houd je het liever rustiger? Gebruik dan juist een witte achtergrond, zo knalt je kindje met zijn meptaartje er nog meer uit! Om de locatie extra feestelijk te maken, kan je slingers en ballonnen ophangen in dezelfde kleur als de smash cake. Kortom: je kan het zo gek maken als je zelf wilt.

Outfit

Een speciale gelegenheid als deze leent zich goed voor een mooie nieuwe outfit. Je kan er echter ook voor kiezen je baby in een vrolijk gekleurd rompertje te hijsen. Je kleine kan zich helemaal uitleven en jij kan meegenieten zonder erover na te denken of je die vlekken ooit nog uit dat leuke setje krijgt.

Tijdsduur

De kans op een succesvolle shoot is het grootst als je kindje van tevoren goed geslapen heeft en niet te veel honger heeft. Misschien is je kleine snel uitgekeken op de taart, probeer het dan later opnieuw. Vindt je kleine het niks, probeer het dan niet te forceren. De leukste foto’s zijn vaak spontane actiefoto’s als je baby lekker zijn gang gaat.

Planning

Wil je de foto’s gebruiken voor de uitnodiging van het feestje? Dan is het slim om de shoot ruim voor de verjaardag te plannen, zodat er genoeg tijd overblijft om de foto’s te ontwikkelen en de uitnodigingen te versturen.

Kritiek op de smash cake

Niet iedereen is enthousiast over het gebruik van een smash cake. Je kindje smult van de taart en krijgt zo veel suikers binnen. Daarnaast vinden sommige mensen dat het meptaartje geen goed voorbeeld is voor de manier waarop je met eten omgaat, of dat het een overdreven en Amerikaanse manier is om de eerste verjaardag te vieren.

Geniet van deze bijzondere dag

De eerste verjaardag van je kindje is een bijzonder moment. Het allerbelangrijkste is dat jullie samen van deze dag kunnen genieten. Het eerste jaar met je kindje is waarschijnlijk voorbij gevlogen en dit is een mooi moment om stil te staan bij alles wat jullie hebben meegemaakt. Vier deze dag dan ook op een manier die bij jullie past en waar jullie het meest van genieten, met of zonder smash cake.