kindje met kinderziekte krentenbaard

Krentenbaard is een huidinfectie die veel bij jonge kinderen voorkomt. Hoewel het onschuldig is, kan je kindje er flink last van hebben. Hoe ontstaat het en wat kan je eraan doen?

24Baby deskundigenteam kind
Geschreven door Lauri Hanewinckel
Laatste update 17 mei 2022
Medisch beoordeeld door
deskundigenteam Kind, kinderartsen & basisarts
24Baby deskundigenteam kind
Medisch beoordeeld door
deskundigenteam Kind, kinderartsen & basisarts

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een oppervlakkige ontsteking van de huid, waarbij wondjes, rode plekjes en soms blaasjes met gele korstjes ontstaan. Meestal zitten deze plekjes vooral rond de neus of mond. Ze kunnen eruitzien als krenten, vandaar de naam krentenbaard. Het kan echter ook over het hele lichaam voorkomen. Bij baby’s wordt het ook vaak onder en rondom de luier gezien.

Krentenbaard is een erg besmettelijke kinderziekte en komt het meest voor bij kinderen jonger dan 12 jaar, omdat hun afweersysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Volwassenen kunnen het ook nog krijgen, maar dit komt weinig voor.

Symptomen krentenbaard

De huidafwijkingen die krentenbaard veroorzaakt, kunnen zich op verschillende manieren uiten:

  • Het begint als rode vlekken of bultjes in het gezicht.
  • De bultjes gaan over in blaasjes met gele pus erin.
  • Deze ontstoken plekjes kunnen samenvloeien en groter worden.
  • De blaasjes springen open en worden natte plekjes.
  • Als de wondjes indrogen, ontstaan er honinggele korsten.
  • De plekjes kunnen flink jeuken, waardoor je kindje de neiging krijgt om te krabben.
  • De plekjes kunnen pijn doen.
  • Er kunnen ook blaren ontstaan. Deze zeldzame variant noemen artsen impetigo bullosa.

Oorzaak

Krentenbaard wordt veroorzaakt door een infectie met een huidbacterie. Dit kan een zogenaamde stafylokok (staphylococcus aureus) of een streptokok (streptococcus pyogenes) zijn. De bacterie wordt overgedragen via hoesten of niezen of door contact met voorwerpen die besmet zijn.

Normaal gesproken voorkomt de huid dat er bacteriën binnendringen. Als de huid van je baby al beschadigd is door een schaafwondje, waterpokken, een insectenbeet of eczeem, kunnen bacteriën gemakkelijker het lichaam binnenkomen. De kans dat je kleine een krentenbaard krijgt, is dan groter. Je kindje kan het echter ook krijgen als zijn huid niet kapot is.

Is krentenbaard besmettelijk?

Krentenbaard is heel besmettelijk. Door te krabben kan je baby de wondjes erger maken, de bacterie verspreiden en ook op andere delen van zijn lijfje de plekjes veroorzaken.

Als je baby met andere kinderen in aanraking komt op de opvang of broertjes of zusjes heeft, krijgen zij het vaak ook. Via hoesten en niezen, maar vooral ook via het vocht uit de blaasjes. Als de blaasjes van je baby ingedroogd of genezen zijn, is hij niet meer besmettelijk voor anderen.

De tijd tussen besmet raken en het verschijnen van de bultjes en blaasjes varieert van 4 tot 14 dagen. Iemand die besmet is, draagt de bacterie in zijn neus of in zijn keel. Je kan de bacterie ook bij je dragen zonder er zelf klachten van te hebben.

Behandeling

Krentenbaard gaat in principe meestal vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Met een crème of zalf die antibiotica bevat, verloopt de genezing wel veel sneller en is de besmettelijke periode eerder voorbij. Denk je dat je kindje krentenbaard heeft, ga dan even langs de huisarts. Deze kan een anti-bacteriele zalf zoals Fusidine zalf voorschrijven om op de plekjes te smeren. De plekjes genezen over het algemeen zonder dat er littekens achterblijven.

Als de impetigo erg uitgebreid is, je kindje er ook ziek bij is, koorts heeft of weinig weerstand heeft, kan je huisarts ook een antibioticakuur met tabletten of een drankje geven. Dit is gelukkig meestal niet nodig.

Gaan de verschijnselen van krentenbaard ondanks behandeling niet over, worden ze alleen maar erger of blijft de krentenbaard terugkomen? Neem dan opnieuw contact op met je huisarts.

Mag je baby naar de kinderopvang?

Voelt je kindje zich goed? Dan mag hij in principe naar de opvang. Hij was namelijk al besmettelijk voor de huidverschijnselen zichtbaar werden, dus andere kinderen besmetten is waarschijnlijk al gebeurd. Overleg wel even met de opvang wat voor afspraken zij hierover hanteren. Zij kunnen dan ook andere ouders op de hoogte stellen en adviseren. Ouders kunnen er dan rekening mee houden dat hun kindje het ook kan krijgen en weten wat ze eraan kunnen doen.

Krentenbaard en zwangerschap

Als je zwanger bent en je hebt al een kindje rondlopen wat krentenbaard heeft, maak je je misschien zorgen om je zwangerschap. Voor je ongeboren baby is krentenbaard gelukkig niet gevaarlijk. Meestal wordt krentenbaard veroorzaakt door de huidbacterie staphylococcus aureus en deze is ook voor jou niet gevaarlijk.

Krentenbaard en kraamtijd

Als de krentenbaard veroorzaakt wordt door de de huidbacterie streptokok groep A kan dit wel problemen opleveren als je pas bevallen bent. Met name bij een ruptuur, episiotomie of na een keizersnede is er dan een verhoogde kans op kraamvrouwenkoorts. Kraambezoek ontvangen met een kindje met krentenbaard of zelf op kraambezoek gaan als je baby krentenbaard heeft, kan je dus beter even uitstellen.

Tips voor als je baby krentenbaard heeft

Om verergering van de klachten en besmetting te voorkomen, kan je op een aantal dingen letten:

  • Voorkom krabben. Door je baby wantjes aan te doen en zijn lijfje zoveel mogelijk met kleding te bedekken, kan je proberen om krabben te voorkomen.
  • Korte nagels. Houd de nageltjes van je kindje schoon en kort. Als hij dan krabt, geeft het minder schade aan zijn huidje.
  • Hygiëne. Was regelmatig de handjes van je kindje met zeep en droog ze goed af. Dit kan helpen verspreiding te voorkomen. Je kindje in geheel één keer per dag wassen met zeep is ook goed.
  • Schone handdoek. Gebruik elke dag een schone washand en handdoek voor het wassen en afdrogen van je baby. Zo voorkom je verspreiding over zijn lijfje.
  • Geen ontsmettingsmiddelen. Het gebruik van ontsmettingsmiddelen is niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat deze middelen niet beter werken dan gewone zeep.
  • Geen pleisters. Het plakken van pleisters op de plekken is niet verstandig. De wondjes kunnen niet ademen en de plekken kunnen dan groter worden.
  • Badderen. Heb je meerder kinderen? Laat ze dan niet samen in bad gaan en ga zelf ook niet samen met je kindje in bad als hij krentenbaard heeft.

Kans op herhaling?

Als je kindje krentenbaard heeft doorgemaakt, biedt dat helaas geen bescherming tegen een volgende infectie met deze bacterie. Hij kan het dus opnieuw krijgen. Vooral bij een verminderde weerstand of als je kindje atopisch eczeem heeft, kan hij makkelijker opnieuw krentenbaard krijgen.