Bijna kale baby, die nesthaartjes verliest

Was je net zo verliefd op die wilde manen van je baby, beginnen ze uit te vallen. De eerste haren op het hoofdje van je baby zijn nesthaartjes. Ergens in de eerste 6 maanden vallen deze uit, om plaats te maken voor de echte haardos van je kleine.

Het allereerste haar: lanugo

Het allereerste haar van je baby wordt lanugo genoemd. Deze donshaartjes beginnen al te groeien rond de 14e week van je zwangerschap, over het hele lichaam van je baby. Deze haartjes houden je kleine lekker warm. Vanaf 30 weken zwangerschap gaat hij echter vetkussentjes kweken. Dit neemt de functie van het warm houden over, waardoor de haartjes niet meer nodig zijn.

Het lanugo valt daarom weer uit en wordt op de hoofdhuid vervangen door vellushaar, ofwel nesthaar. Het is slapper en pluiziger dan het uiteindelijke haar van je kindje. Ook dit type haar is geen blijvertje. Het valt het eerste half jaar na de geboorte uit om plaats te maken voor de echte haartjes van je baby.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Kale plek achterhoofd

Het is je misschien opgevallen dat je baby achterop zijn hoofdje een kale plek heeft. Maak je hier geen zorgen over, dat hebben de meeste baby’s en is heel normaal. Op die plek ligt hij meestal, waardoor er meer wrijving is en het haar daar meer ‘slijt’.

Als de echte haartjes van je baby gaan groeien, zal dit plekje ook netjes begroeid raken, want tegen die tijd ligt je baby niet meer de hele dag op zijn ruggetje.

Nesthaartjes vallen uit

Als je baby zo’n 6 maanden oud is, zal hij niet alleen een kale plek op zijn achterhoofd hebben, maar zal de rest van zijn hoofdje ook vrij haarloos worden. Hij verliest namelijk al zijn nesthaar. Gelukkig gebeurt dit niet in één keer en begint ook langzaam het echte haar van je kindje te groeien.

Waarom vallen de nesthaartjes van je baby uit?

Tijdens de zwangerschap heeft je baby flink meegenoten van de enorme hoeveelheid hormonen die in jouw bloed rondzwemt. Na de geboorte stroomt er dus nog heel wat hormoongeweld door zijn bloedvaten. Dat is trouwens ook de reden dat hij baby-acné kan krijgen.

In de periode na de geboorte verdwijnen jouw hormonen echter uit zijn bloed. Deze abrupte daling in hormonen veroorzaakt haaruitval bij je kindje. Bij jou gaat dit trouwens net zo. Niet gemerkt dat je ineens veel meer haren uit het doucheputje moet vissen?

Nieuwe haren

Gelukkig gaat het echte haar van je baby groeien vanaf ongeveer 9 maanden. Dit kan ook eerder al gebeuren, het wisselt namelijk erg per persoon. Haar groeit in verschillende stadia, die samen de haarcyclus vormen. Elke haar heeft een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Na de rustfase valt de haar uit en begint een nieuwe groeifase.

Door de grote daling in hormonen stopt een groot aantal haren in één keer met groeien, om vervolgens uit te vallen wanneer de nieuwe groeifase begint. Omdat niet elke haar op hetzelfde moment in dezelfde fase zit, is de kans klein dat je baby helemaal kaal wordt. Gelukkig maar, anders krijgt hij zo’n koud koppie.