Baby eet vaste voeding aan de hand van voedingsschema 7 maanden

Wanneer je baby 7 maanden oud is, kan je grovere stukjes voeding toevoegen aan zijn voedingsschema. Ook bouw je langzaam de borst- of flesvoeding af en breid je de vaste voedingen uit. Hoe pak je dit aan?

Voedingsschema baby 7 maanden

Toen je baby 6 maanden was, ben je begonnen met het uitbreiden van vaste voeding in het menu van je baby. Door de toename van vaste voeding krijgt je kleine minder behoefte aan melk. Daardoor heb je misschien een borst– of flesvoeding van zijn menu kunnen schrappen. Het is ook mogelijk dat je baby hier nog niet aan toe is. Dat is niet erg: ieder kind heeft zijn eigen tempo. Deze maand ga je verder met het uitbreiden van de vaste voeding.

Het is goed om te onthouden dat het afbouwen van melkvoeding tijd kost. Wil je een vaste voeding uitbreiden met het doel dat deze een melkvoeding vervangt? Dan zal dit zeker een week duren. Geef je kindje rustig de tijd om te wennen aan de vaste voeding. Het is normaal als hij deze maand nog zo’n 3 tot 5 borst- of flesvoedingen per dag krijgt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

De Rapley-methode: eten uit het vuistje

Wanneer je baby gewend is aan geprakte fruit- en groentehapjes, kan je hem laten wennen aan grovere stukjes voedsel, oftewel finger foods. Dit kan je doen door middel van de Rapley-methode. Hierbij leg je goed gekookte en in stukjes gesneden groente of fruit voor je baby neer, die hij zelf in zijn mond stopt. Zo bepaalt hij zelf wat hij eet en hoeveel hij eet. Je kan hiermee beginnen wanneer je kindje goed zelfstandig kan zitten.

De Rapley-methode heeft verschillende voordelen. Je kleine raakt sneller vertrouwd met smaken en structuren dan wanneer je zijn voedsel pureert. Ook bevordert het zijn oog-handcoördinatie en draagt het bij aan zijn zelfstandigheid.

Toch zijn er ook nadelen. De kans op verslikking is bijvoorbeeld groter. Blijf daarom altijd in de buurt van je baby wanneer je hem finger foods geeft. Spreekt de Rapley-methode je minder aan? Dan kan je je baby ook laten wennen aan grover voedsel door zijn groente- en fruithappen minder fijn te prakken.

Voorbeeld voedingsschema baby 7 maanden

Wanneer je baby 7 maanden oud is, geef je hem 1 à 2 keer per dag vaste voeding. Daarnaast krijgt hij zo’n 4 à 6 keer per dag borst- of flesvoeding. In onderstaand schema zie je hoeveel je baby ongeveer nodig heeft per dag:

Borstvoeding Flesvoeding Vaste voeding
Voed je baby op verzoek. Groeit hij goed, heeft hij ongeveer 6 natte luiers per dag en is hij vrolijk? Dan drinkt hij genoeg. 3 à 5 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een klein bordje (evt. geprakte) groente, fruit, rijst of pasta en eventueel een beetje brood of broodkorst.

Toelichting flesvoeding: Geef je baby 3 tot 5 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk. Drinkt hij vaker dan 4 keer per dag een fles? Doe dan per keer wat minder in de fles.

Wat staat er op het voedingsschema van je baby van 7 maanden?

Je baby van 7 maanden mag bijna alle gezonde voeding die jij ook eet. Zodra hij gewend is aan vaste voeding, hoef je deze steeds minder fijn te prakken. Blijf wel bij je kindje in de buurt wanneer hij eet. Zo kan je snel ingrijpen als hij zich toch verslikt. De volgende voedingsmiddelen zijn geschikt voor je baby:

 • Fruit. Is je baby gewend aan geprakte mango, banaan, avocado, abrikoos en perzik? Dan kan je hem eventueel grotere stukken fruit geven, zoals stukjes appel, peer of meloen. Vergeet niet om eventuele pitjes te verwijderen.
 • Groente. Wanneer je kindje gewend is aan geprakte erwten, wortels, broccoli of bruine bonen kan je hem ook grovere stukken groente geven. Je kan hierbij denken aan stukjes (zoete) aardappel, paprika of stronkjes broccoli. Kook deze groenten goed gaar voor je ze aan je baby geeft.
 • Ongezoete pap. Naast pap van rijstebloem kan je je baby van 7 maanden ook speltpap, haverpap of oerpap geven. Brinta en havermout zijn behoorlijk zwaar voor de maag van je kindje. Wacht hier nog mee tot hij 1 jaar oud is.
 • Brood of een broodkorst. Naast brood zonder korst mag je je baby nu ook broodkorsten geven. Ook als hij nog geen tanden heeft, kan hij hierop sabbelen en bijten. Zo traint hij zijn mond- en kaakspieren, wat goed is voor zijn spraakontwikkeling.
 • Pindakaas en ei. Door je baby wekelijks pindakaas en ei aan te bieden, verklein je de kans dat hij hier een allergie voor ontwikkelt. Je kan een beetje 100% pindakaas zonder nootjes of geroerbakt ei toevoegen aan zijn hapje.
 • Pasta of rijst. Wanneer je kindje gewend is aan witte rijst en witte pasta kan je hem ook volkorenproducten of producten zoals couscous en bulgur geven.

Wat mag je baby niet eten?

Sommige voedingsmiddelen kan je je baby van 7 maanden beter nog niet geven:

 • Zuivel. Borstvoeding en opvolgmelk zijn precies afgestemd op de behoeftes van je kindje. Wacht daarom met het geven van gewone melk tot hij 1 jaar oud is. Gewone melk bevat nog te weinig ijzer en te veel eiwit voor je baby van 7 maanden.
 • Voedsel met verslikkingsgevaar. Je baby kan zich snel verslikken in ronde, gladde voedingsmiddelen zoals cherrytomaatjes en druiven. Snijd deze daarom in vieren. Kijk ook uit met producten zoals mais en noten. Deze kunnen makkelijk in zijn keel schieten.
 • Zoete producten en toegevoegde suikers. In producten zoals diksap en kindertoetjes zit veel suiker. Dit is slecht voor het gewicht en de tanden van je kind. Daarnaast kan je baby gewend raken aan zoet eten. Dit kan het lastig maken voor hem om te wennen aan andere smaken.
 • Zoute producten en verzadigde vetten. In smeerkaas, gewone kaas en leverworst zitten veel zouten en verzadigde vetten. Bovendien zit in leverworst veel vitamine A. Wanneer je baby hier te veel van binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn.
 • Honing. In honing kunnen bacteriën zitten die je baby ernstig ziek kunnen maken. Wacht daarom met het geven van honing tot je kleine 1 jaar oud is.

Voorbeeldmenu baby 7 maanden

Vraag je je af hoe het menu van je baby eruit kan zien? Onderstaand voorbeeldmenu geeft een idee van wat je baby van 7 maanden dagelijks ongeveer eet. Uiteraard is iedere baby anders en eet je kindje de ene dag meer dan de andere. Twijfel je hoeveel hij precies nodig heeft? Of vraag je je af of je baby al toe is aan een bepaald voedingsmiddel? Neem dan contact op met het consultatiebureau.

Eetmoment Voeding
Ontbijt Borstvoeding op verzoek of flesvoeding (hoeveelheid is afhankelijk van het gewicht van je baby, zie bovenstaande tabel) en een beetje water of lauwe thee.
Tussendoortje Borst- of flesvoeding of wat stukjes groente of fruit
Lunch Vaste voeding, bijvoorbeeld een boterham met margarine. Daarbij een beetje water of lauwe thee en eventueel borst- of flesvoeding.
Tussendoortje Borst- of flesvoeding of wat stukjes groente of fruit
Avondeten Vaste voeding, bijvoorbeeld een maaltje van zoete aardappel met bloemkool. Eventueel kan je hier een beetje 100% pindakaas zonder nootjes of geroerbakt ei aan toevoegen. Daarbij een beetje water of lauwe thee.
Voor het slapen gaan Borstvoeding- of flesvoeding

Let op: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is daarom om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Tips bij voedingsschema 7 maanden

Het kan even duren voordat je kindje gewend is aan de grotere maaltijden en grovere prakjes. De volgende tips kunnen helpen om de overgang naar vaste voeding makkelijker te maken.

 • Werk toe naar vaste eet- en drinkmomenten. Door vaste eet- en drinkmoment in te lassen, leert je kleine om niet de hele dag door te eten en te drinken. Dit maakt de overgang van voeden op verzoek naar vaste voeding makkelijker.
 • Bied je baby margarine, vet en olie aan. Kinderen onder de 4 jaar krijgen vaak te weinig goede vetten binnen. Daarom is het goed om margarine op het brood van je kleine te smeren en bakvet of zonnebloemolie aan zijn hapje toe te voegen. Zo krijgt hij genoeg vetten binnen.
 • Geef je kindje twee tot vier tussendoortjes. Wanneer je je baby niet meer dan vier tussendoortjes geeft, beperk je het aantal eetmomenten. Dit verkleint de kans op gaatjes en overgewicht. Heeft je kleine behoefte aan een tussendoortje? Geef hem dan wat groente, fruit, een soepstengel of een mini-rijstwafel.
 • Eet met aandacht. Maak van de maaltijd een gezellig moment, waarop jullie aandacht hebben voor het eten en voor elkaar. Laat de televisie uit en leg je telefoon even weg. Zo raken jij en je kindje niet afgeleid en hebben jullie alle tijd voor elkaar.

Andere voedingsschema’s

Terug naar voedingsschema voor 6 maanden >>
Verder naar voedingsschema voor 8 maanden >>