Baby gaat leren lopen en zet eerste stapjes

In de eerste jaren leert je baby heel veel. De meest bijzondere ontwikkeling is voor veel ouders het leren lopen van hun baby. Als je baby kan lopen, wordt hij ineens een stuk 'zelfstandiger'.

De meeste baby’s leren eerst zitten, rollen en kruipen voor ze beginnen te lopen. Er zijn ook baby’s die het kruipen overslaan en uit het niets beginnen met lopen. Als je baby eenmaal kan lopen is hij steeds minder een baby en meer een peuter.

Wanneer lopen baby’s

Tussen 10 en 18 maanden beginnen de meeste baby’s met zelfstandig lopen. Vanaf ongeveer 9 maanden beginnen de meest baby’s zich voorzichtig op te trekken. Tussen de 12 en 15 maanden staan ze en beginnen ze te cruisen langs je meubels: ze maken voorzichtig de eerste stapjes terwijl ze zich vasthouden. Gemiddeld lopen baby’s zelfstandig rond hun 18e maand.

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, het is dan ook niet erg als je baby een paar maanden eerder of later loopt. Loopt je baby na 2 jaar nog steeds niet, bespreek dit dan op het consultatiebureau.


Shoesme logo2
In samenwerking met Shoesme

De beste en leukste schoenen voor de eerste stapjes

Met de eerste loopschoentjes van Shoesme is jouw baby klaar om op avontuur te gaan. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en krijg 10% korting op de babycollectie!

Ontdek de collectie

Leren lopen

Gedurende het eerste jaar ontwikkelen de coördinatie en spieren van je baby zich snel. Dit heeft hij nodig bij het lopen. Je baby zal eerst leren zichzelf op te trekken en te staan terwijl hij zich vasthoudt. Daarna zal hij proberen zich te verplaatsen tussen meubelen die dicht bij elkaar staan. Hierbij laat hij één arm los en pakt hij met zijn tweede arm het andere meubelstuk vast. Langzaam zal hij steeds grotere afstanden overbruggen. Ook kan hij steeds beter lopen terwijl hij achter bijvoorbeeld een duwkar staat.

Als zijn zelfvertrouwen en balans groeien zal hij opeens zelfstandig de eerste stapjes maken. Leren lopen gaat met vallen en opstaan. Dit hoort erbij, zorg wel dat de omgeving veilig is.

Blote voeten of baby schoenen?

Binnen zijn baby schoenen niet nodig. Op blote voeten lopen stimuleert de ontwikkeling van de balans van je baby. Zorg dan wel voor een ondergrond die zacht is en niet te koud. Let ook op dat blote voetjes kwetsbaarder zijn voor scherpe en zware dingen.

Je kan je baby ook sokjes met antislip-stukjes of zachte leren slofjes aandoen. Zeker bij een gladde of koude ondergrond is dit fijn. Pas als hij buiten gaat lopen zijn baby schoenen nodig.

Tips voor het lopen

Het is belangrijk dat je baby op zijn eigen tempo leert lopen. Met de volgende punten kan je wel rekening houden:

  • Een gladde ondergrond is niet fijn om te leren lopen.
  • Geef je kind de tijd en ruimte om regelmatig te oefenen. Zware meubelen zijn ideaal om zich aan op te trekken.
  • Vallen en opstaan hoort bij het leren lopen. Zorg wel voor een omgeving waarbij hij relatief veilig kan vallen. Blijf ook altijd in de buurt als je baby net leert lopen.
  • Complimenteer je baby zoveel mogelijk. Door te klappen en hem bemoedigend toe te spreken groeit zijn zelfvertrouwen.
  • Door op je knieën voor je baby te gaan zitten en je handen uit te steken wordt je baby gestimuleerd naar je toe te lopen. Forceer dit niet en doe dit als je baby er klaar voor is. In het begin kan je zijn beide handen vasthouden als hij naar je toe loopt. Later één hand en daarna zonder handen.
  • Wanneer je kindje zich goed kan optrekken en zijn eerste stapjes langs meubels gaat zetten, kan je hulpmiddelen gebruiken om zijn loopvaardigheden te stimuleren. Goede opties zijn een loopfiets, loopauto of loopwagen/loopkar.
  • Gebruik liever geen loopstoeltje. Onder andere veiligheid.nl raadt het gebruik van loopstoeltjes af. Er gebeuren namelijk veel ongelukken met loopstoeltjes. Ook kan het gebruik van loopstoeltjes een vertraging veroorzaken in de loopontwikkeling.
  • Zodra je kind kan lopen wil hij dit zoveel mogelijk doen en gebruiken. Zo zal hij dingen willen duwen of achter zich aan slepen. Zorg daarom voor een omgeving waar hij lekker kan spelen. Let wel op dat het veilig is voor je baby.