Stel heeft voor het eerst weer seks na de bevalling

Vlak na de geboorte van je baby moet je misschien nog niet aan seks denken. Je wil genieten van je kleine wonder, je bent uitgeput en je vagina heeft ook weleens beter gevoeld. Maar wanneer begin je weer met seks na de bevalling? En waar moet je dan rekening mee houden?

Wanneer weer seks na de bevalling?

Voor iedereen is het anders wanneer je klaar bent voor seks na de bevalling. Verloskundigen en artsen raden aan minimaal 6 weken te wachten met vrijen. Dat betekent niet dat iedereen dan weer toe is aan seks. Wacht tot je er lichamelijk en psychisch weer helemaal klaar voor bent. Voor behoorlijk wat vrouwen geldt dat zij liever een stuk langer wachten dan de minimale 6 weken.

Lichamelijk is het belangrijk dat je gestopt bent met vloeien. Als je nog bloedt, is de kans op infecties namelijk groter. Meestal stopt het vloeien na ongeveer 3 weken, maar dit kan langer duren. Daarnaast heeft je vagina nogal wat te verduren gehad. Veel vrouwen scheuren uit of krijgen een knip tijdens de geboorte. Deze wonden moeten hersteld zijn en de eventuele hechtingen verwijderd of opgelost.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Dat je lichamelijk weer kan vrijen, betekent niet automatisch dat je er mentaal weer klaar voor bent. Sommige vrouwen kunnen niet wachten. Toch zijn er ook een hoop vrouwen die met seks na de bevalling liever nog even wachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Je bent bang dat penetratie pijnlijk zal zijn.
 • Hormonen in je lichaam zorgen voor een lager libido.
 • Je bent oververmoeid door de gebroken nachten.
 • Door alle stress rondom de baby ben je niet ontspannen genoeg.

Uit Brits onderzoek in 2013 bleek dat 41% van de stellen 6 weken na de bevalling weer seks hadden gehad. Na 6 maanden is dit opgelopen tot 94%. Zie onderstaande grafiek hoe dit oploopt.

Grafiek met percentage vrouwen dat na de bevalling seks heeft gehad
bjog.org

Orgasme na de bevalling

Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen. Omdat je baarmoeder nog gevoelig is na de bevalling, voelt klaarkomen misschien anders dan daarvoor. Het kan pijnlijk zijn of zelfs lijken op een wee. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken; dit is normaal. Na verloop van tijd zal je hier steeds minder last van hebben.

Is de pijn vervelender dan het genot van een orgasme? Dan kan je er voorlopig misschien beter voor kiezen om te stoppen voordat je klaarkomt.

Seks na een keizersnede

Ook als je een keizersnede hebt gehad, is het advies om minimaal 6 weken te wachten met seks. Je vagina heeft minder te verduren gehad, maar je lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen. Je bent vermoeid en je hebt last van je buikwond.

Ook bij een keizersnede geldt dat je in ieder geval moet wachten met vrijen tot je bent gestopt met vloeien.

Tips bij eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de geboorte is spannend. Het is een tijdje geleden, je lichaam is veranderd en je weet niet of het pijn zal doen. Hieronder een paar tips voor jullie ‘eerste keer’:

 • Gebruik anticonceptie. Zodra je niet meer zwanger bent, ben je weer vruchtbaar, ook als je borstvoeding geeft! Het is een fabeltje dat je dan niet zwanger kunt worden. Gebruik dus anticonceptie als je niet zwanger wil worden.
 • Bespreek je angsten. Je partner trappelt misschien al weken van ongeduld, terwijl jij het vooral weer spannend vindt. Bespreek vooraf je angsten en verwachtingen. Zo kunnen jullie rekening houden met elkaars gevoelens en onzekerheden.
 • Bereid jezelf voor. Heb je veel angst dat de penetratie pijn doet? Ga dan eerst eens met je eigen vingers naar binnen. Zo voel je snel of het pijn doet of dat het minder erg is dan je dacht.
 • Kolf of geef eerst voeding. Als je borstvoeding geeft, kunnen je borsten gaan lekken wanneer je opgewonden bent. Om dit te voorkomen, kan je proberen je borsten voor het vrijen te ‘legen’ door te kolven of je kindje te voeden. De kans op lekken is dan een stuk kleiner. Schaam je niet als er toch wat drupt: je lijf is nu eenmaal veranderd.
 • Gebruik glijmiddel. Door de hormonen wordt je vagina minder vochtig en kan het vrijen pijnlijker zijn. Gebruik daarom de eerste tijd na de bevalling glijmiddel. Zo help je de natuur een handje en maak je het vrijen prettiger.
 • Begin rustig en ontspannen. De eerste keren seks na de bevalling weet je nog niet goed wat je kan verwachten. Begin daarom rustig en zo ontspannen mogelijk. Door tijdens het vrijen bovenop te zitten, kan jij het tempo en de diepte van de penetratie bepalen. Je kan dan direct stoppen als het pijn doet.
 • Bedenk een plan B. Merk je dat het vrijen pijn doet? Stop dan en ga niet tegen je zin door. Hierdoor kan je tegen seks op gaan zien, wat de kans op pijn groter maakt. Wees in plaats daarvan creatief. Gelukkig zijn er genoeg manieren om intiem te zijn zonder penetratie.