Koppel heeft weer voor het eerst seks na de bevalling

Vlak na de geboorte van je baby moet je nog niet aan seks denken. Je wilt genieten van je kleine wondertje, je bent uitgeput en daarbeneden heeft het ook weleens beter gevoeld. Maar wanneer begin je weer met seks na de bevalling? En waar moet je dan rekening mee houden?

Wanneer weer seks na de bevalling?

Voor iedereen is het anders wanneer je klaar bent voor seks na de bevalling. Verloskundigen en artsen raden aan minimaal 6 weken te wachten met vrijen. Dat betekent niet dat iedereen dan weer toe is aan seks. Wacht tot je er lichamelijk en psychisch weer helemaal klaar voor bent. Voor behoorlijk wat vrouwen geldt dat zij liever een stuk langer wachten dan de minimale 6 weken!

Lichamelijk is het belangrijk dat je gestopt bent met vloeien. Als je nog bloedt is de kans op infecties namelijk groter. Meestal stopt het vloeien na ongeveer 3 weken, maar dit kan langer duren. Daarnaast heeft je vagina nogal wat te verduren gehad. Veel vrouwen scheuren uit of krijgen een knip tijdens de geboorte, deze wonden moeten hersteld zijn en de eventuele hechtingen verwijderd of opgelost.

Dat je lichamelijk weer kan vrijen, betekent niet automatisch dat je er mentaal weer klaar voor bent. Er zijn vrouwen die niet kunnen wachten, maar er zijn ook een hoop vrouwen die de eerste maanden na de bevalling niet moeten denken aan seks. Dit kan een hoop oorzaken hebben, een aantal hiervan zijn:

 • De angst dat penetratie pijnlijk zal zijn
 • Hormonen in je lichaam die je libido verminderen
 • Je bent oververmoeid door de gebroken nachten
 • Door alle stress rond de baby ben je niet ontspannen genoeg

Uit Brits onderzoek in 2013 bleek dat 41% van de stellen 6 weken na de bevalling weer seks hadden gehad. Na 6 maanden is dit opgelopen tot 94%. Zie onderstaande grafiek hoe dit oploopt.

Grafiek met percentage vrouwen dat na de bevalling seks heeft gehad
bjog.org

Eerste keer seks na de bevalling

De eerste keer seks na de geboorte is spannend. Het is een tijdje geleden, je lichaam is veranderd en je weet niet of het pijn zal doen. Hieronder een paar tips voor jullie ‘eerste keer’:

 • Gebruik anticonceptie!

  Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden tenminste. Zodra je niet meer zwanger bent, ben je namelijk gewoon weer vruchtbaar. Ook als je borstvoeding geeft! Het is een fabeltje dat je dan niet zwanger kunt worden.

 • Bespreek je angsten

  Je partner trappelt wellicht al weken van ongeduld, terwijl jij het vooral weer spannend vindt. Bespreek vooraf je angsten en verwachtingen. Heb je veel angst dat de penetratie pijn doet, ga dan eerst met je eigen vingers naar binnen. Zo voel je snel of het pijn doet of dat het minder erg is dan je dacht.

 • Kolf of geeft eerst voeding

  Als je borstvoeding geeft, kunnen je borsten gaan lekken als je opgewonden bent. HAls je dit wil voorkomen, kan je proberen je borsten voor het vrijen te ‘legen’ door te kolven of je kindje te voeden. De kans op lekken is dan een stuk kleiner. Geneer je niet als er toch wat drupt: je lijf is nu eenmaal veranderd!

 • Glijmiddel

  Door de hormonen wordt je vagina minder vochtig en kan het vrijen pijnlijker zijn. Gebruik daarom de eerste tijd na de bevalling glijmiddel.

 • Rustig en ontspannen

  Ga niet gelijk te keer als beesten. Begin rustig en zo ontspannen mogelijk. Als je tijdens het vrijen bovenop gaat zitten kan jij het tempo en de diepte van de penetratie bepalen. Je kan dan direct stoppen als het pijn doet.

 • Plan B

  Als jullie begonnen zijn, maar je ervaart pijn tijdens het vrijen, stop dan! Als je doorgaat tegen je zin in, kan je er de volgende keer zo tegenop zien, dat het gedoemd is weer te mislukken. Wees in plaats daarvan creatief. Er zijn genoeg manieren om intiem te zijn zonder penetratie!

Orgasme na bevalling

Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen. Aangezien je baarmoeder nog gevoelig is na de bevalling, kan klaarkomen anders voelen dan daarvoor. Het kan pijnlijk zijn of zelfs lijken op een wee. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, dit is normaal. Na verloop van tijd zal je hier steeds minder last van hebben.

Als de pijn vervelender is dan het genot dat gepaard gaat met een orgasme, kan je er voorlopig beter voor kiezen om te stoppen voor je klaarkomt.

Seks na keizersnede

Ook als je een keizersnede hebt gehad, wordt geadviseerd minimaal 6 weken te wachten met seks. Ondanks dat je vagina minder te verduren heeft gehad, heeft je lichaam de tijd nodig om te herstellen. Je bent vermoeid en je hebt last van je buikwond.

Ook bij een keizersnede geldt dat je in ieder geval moet wachten met vrijen tot je bent gestopt met vloeien.