Baby bezit objectpermanentie en speelt kiekeboe

Gaat je baby op zoek naar zijn speeltje dat hij net onder de kast heeft gegooid? Grote kans dat hij objectpermanentie heeft ontwikkeld. Dit betekent dat je kindje een object of persoon in zijn geheugen heeft opgeslagen. Hij begrijpt nu dat iets ook nog bestaat als hij het niet ziet.

Wanneer krijgt je baby objectpermanentie?

Je baby ontwikkelt objectpermanentie als hij tussen de 7 en 9 maanden oud is. Hiervoor is zijn leven nog één grote goochelshow. Loop je de kamer uit, dan ben je in je baby’s hoofdje ook daadwerkelijk van de aardbodem verdwenen. Een makkelijkere truc bestaat niet. Ziet hij iets niet? Dan is het er niet.

Maar langzaamaan slaat je kindje beelden van een object of persoon op in zijn geheugen. Hij krijgt een voorstelling van jouw gezicht, ook als je er niet bent. Dus als je dan de kamer uitloopt, weet je kindje dat je niet compleet bent verdwenen.

Wil je testen of je baby deze nieuwe mijlpaal heeft bereikt? Leg dan een speeltje onder een deken, terwijl hij ziet wat je doet. Zoekt hij ernaar? Dan bezit je kindje objectpermanentie.

Verlatingsangst

Uit het oog, betekent niet langer uit het hart met deze nieuwe skill. Je baby weet dat mama nog ergens is en kan dan ook lichtelijk in paniek raken als je niet in zijn buurt bent. Zodra je kindje objectpermanentie heeft ontwikkeld, is de kans dus groot dat hij last krijgt van verlatingsangst. Hoewel dit misschien een stapje achteruit lijkt, is het eigenlijk een stap vooruit in zijn emotionele ontwikkeling.

Kiekeboe: het ideale spelletje

Om je kindje te helpen bij het ontdekken van zijn objectpermanentie, kan je kiekeboe spelen. Het ideale spelletje voor deze fase in je baby’s ontwikkeling én het is gewoon heel erg grappig. Het imiteert namelijk wat je kindje net begint te begrijpen: dat objecten en mensen nog steeds bestaan, ook al ziet hij ze niet.

Bovendien kan kiekeboe hem helpen bij zijn verlatingsangst. Je laat hem namelijk merken dat je altijd weer terugkomt: “Kiekeboe!”