Baby stopt speelgoed in mond

Vanaf 4 tot 6 maanden wordt de wereld wat duidelijker en tastbaarder voor je kleintje, want in deze periode gaat hij objecten herkennen. Ook gaat hij bekende gezichten herkennen. Papa en mama kende hij al, maar nu begroet hij ook opa en oma met een big smile van herkenning.

De wereld als een grote waas

Als je baby net geboren is, is de wereld nog een grote waas voor hem. Hij kan jou nog niet zien zoals jij hem ziet. Hij kan bijvoorbeeld nog geen kleuren onderscheiden, en alles wat verder dan 30 centimeter van je kleintje vandaan is, is onscherp voor hem.

In de eerste maanden maakt zijn gezichtsvermogen al een behoorlijke ontwikkeling door. Zo worden kleuren en details beter zichtbaar, en gaan zijn ogen beter samenwerken.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Grote sprong in het gezichtsvermogen

Om voorwerpen of speeltjes te kunnen herkennen, moet je baby ze allereerst goed kunnen zien. Vanaf 4 maanden breiden zijn eye skills zich nog verder uit, waardoor herkennen mogelijk wordt. Wat gebeurt er allemaal?

  • Je baby gaat scherper zien: hij kan nu details van voorwerpen onderscheiden.
  • Hij kan bewegende objecten volgen met zijn ogen. Probeer het maar eens uit door tegen hem te praten terwijl je door het huis loopt. Je kindje zal je waarschijnlijk goed in de gaten houden.
  • Je kleintje wordt beter in het onderscheiden van bekende en onbekende gezichten. Hij zal een sterkere voorkeur krijgen voor bepaalde personen, zoals jij!
  • Hij gaat diepte zien: zijn wereld wordt driedimensionaal! Nu hij de afstand tot voorwerpen kan inschatten, zal je kindje er naar gaan grijpen.

Grijpen en pakken

Dat grijpen gaat nog niet helemaal soepel, omdat de oog-handcoördinatie van je baby nog niet perfect is. Dit wordt steeds beter naarmate hij ouder wordt. Je kan het grijpen stimuleren door speelgoed vlak bij hem te leggen of het aan hem te geven.

Vanaf 6 maanden kan je kindje sneller bewegende objecten volgen. Zijn oog-handcoördinatie verbetert, waardoor hij van alles kan oppakken. De spulletjes die hij te pakken krijgt, stopt hij maar al te graag in zijn mond. Houd hier rekening mee en zorg dat risicovolle spullen (zoals kleine voorwerpen die hij door kan slikken) buiten bereik van zijn grijpgrage handjes liggen.

Grote sprong in het geheugen

Dat je kleine vanaf 4 maanden objecten gaat herkennen, komt niet alleen door zijn verbeterde gezichtsvermogen. Naast het goed kunnen waarnemen van speeltjes en voorwerpen moet hij ze namelijk ook kunnen onthouden. Daar zorgen de hersenen voor en laten die nu net ook een belangrijke ontwikkeling doormaken in deze periode.

Door de ontwikkeling van verschillende hersengebieden is je baby vanaf nu in staat om dingen op te slaan in zijn geheugen. Hierdoor gaat hij objecten herkennen, zoals zijn lievelingsknuffel. Je baby weet nog niet wat voor naam er bij het object hoort, maar wel dat hij het eerder heeft gezien. Behalve spullen herkent je baby nu ook andere bekende gezichten dan zijn ouders, zoals opa en oma.

Je kleine ontdekker wordt zich door deze nieuwe vaardigheid veel meer bewust van zijn omgeving. Je merkt al gauw dat hij meer belangstelling gaat tonen voor de wereld om hem heen. Wat een interessante wereld!

Terughalen uit het geheugen is een volgende stap

Het herkennen van objecten is echt een eerste stap in de ontwikkeling van je baby’s geheugen. Hij kan dingen herkennen, maar ze in gedachten houden, ofwel inbeelden wanneer ze niet zichtbaar zijn, is nog wat lastiger. Hij kan voorwerpen nog niet terughalen uit zijn geheugen.

Zo zijn mensen en spullen voor hem nog steeds verdwenen als hij ze niet meer ziet. Pas als je kleintje tussen de 7 en 9 maanden oud is, ontwikkelt hij objectpermanentie. Dat houdt in dat hij objecten en personen op zo’n manier in zijn geheugen opslaat, dat hij weet dat jij nog steeds bestaat als je even de kamer uitloopt.