8 slaaptips voor als je kind slecht slaapt bij hitte
Warm weer is fijn, maar het heeft ook nadelen. Als de temperatuur stijgt, zorgt dat bij veel jonge kinderen voor een slechte nachtrust. Je kindje kan onrustiger zijn, moeilijk in slaap vallen en sneller wakker worden. In dit artikel vind je acht slaaptips om hiermee om te gaan.
Waarom slaapt je kind slecht bij hitte?
Warm weer verstoort de dagelijkse routine. Normaal is de avond rustig en bereiden jullie je voor op de nacht. Bij hitte koelt het in de avond pas af en wordt je dan juist actiever. Je kindje is ‘s avonds langer buiten en gaat later naar bed. Aan de ene kant slim, want tegen de tijd dat je kleine gaat slapen is het afgekoeld en ligt hij niet zo te woelen van de hitte.
Aan de andere kant kan het dag-nachtritme hierdoor verschuiven en dit kan de nachtrust ontregelen. Laat je kind daarom niet te lang uitslapen en ga ’s ochtends meteen lekker naar buiten. Zo houd je zijn routine vast.
Een andere reden waarom je kind moeilijk in slaap valt, is de warmte van zijn huid. Je valt namelijk makkelijker in slaap als je huid koeler is dan je lichaamstemperatuur. Daardoor koel je sneller af. Bij hitte duurt het wel even voordat de temperatuur van je huid gedaald is tot onder je lichaamstemperatuur.
Slaapt jouw baby slecht?
Met de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys heeft 24Baby dé Slaapwijzer voor je baby geschreven. Een e-book met alle basisinformatie over slapen en slaaproutines van 8 weken oud t/m 4 jaar.
8 slaaptips
Het kan best een uitdaging zijn om het voor je kind comfortabel te maken als het ’s nachts zo heet is. Deze acht slaaptips helpen je op weg.
1. Een koele kamer
Zorg dat het in huis niet te warm is. Maak gebruik van zonwering als je die hebt en laat ramen, gordijnen en deuren overdag gesloten om de hitte buiten te houden. Zet ze juist open als het afkoelt (of gebruik een ventilator). Het helpt ook om flessen met bevroren water neer te zetten: zodra het water ontdooit, koelt de lucht af.
2. Andere slaapplek
Bedenk of de kamer van je kind de beste plek is om te slapen. Veel kinderen slapen op een bovenverdieping, daar kan het erg warm worden. Het kan helpen om het bed van je kleine tijdelijk op een koelere plek in huis te zetten. Of laat hem in de woonkamer in slaap vallen en leg hem later op de avond in zijn eigen bed.
3. Luchtige materialen
Gebruik beddengoed en kleding van katoen. Dat is koel materiaal (in tegenstelling tot bijvoorbeeld polyester, dat juist warmte vasthoudt). En kleed je kind niet te warm aan tijdens warm weer. Een T-shirt of rompertje is vaak al voldoende, zeker als hij ook nog een (mouwloze) slaapzak draagt.
4. Genoeg bewegen
Van veel beweging wordt je kleine moe en daardoor valt hij ’s avonds beter en sneller in slaap. Ga samen naar de speeltuin, of als het echt heet is, naar het zwembad of een andere plek waar hij zich in koelte kan uitleven. Waterspelletjes doen, is ook een goede manier om te bewegen en toch koel te blijven.
5. Veel vocht
Zorg dat je kind genoeg drinkt, zodat hij niet uitdroogt of ‘s nachts wakker wordt van de dorst. Geef je flesvoeding? Dan kan je tussen de voedingen door een flesje water geven. Of voeg aan elke voeding 10 of 20 milliliter extra water toe. Geef je borstvoeding? Dan heeft je kleine in principe geen extra vocht nodig. Hij zal wat vaker komen, voed hem dan gewoon op verzoek. Krijgt je kindje al vast voedsel? Dan kan je vochtrijk fruit en groente geven, zoals watermeloen of tomaat.
6. Verkoelende douche of bad
Heeft je kind het erg warm? Dan kan het helpen om hem koud te laten douchen of badderen voordat hij naar bed gaat. De temperatuur van zijn huid koelt dan sneller af, waardoor in slaap vallen makkelijker gaat. Dep hem na de douche droog met een handdoek en leg hem met zo weinig mogelijk kleren aan in bed.
7. Minder zweten
Het kan helpen om een extra molton of handdoek in de wieg te leggen. Dit neemt veel vocht op, waardoor je kind minder last heeft van zweten. Een beetje transpireren is niet erg, maar als je kind ook een rood hoofd of rode wangetjes heeft, kan dit betekenen dat hij het te warm heeft. Check bij twijfel zijn temperatuur: tot 37,5 graden is normaal, alles daarboven is te warm.
8. Niet te lang laten huilen
Laat je kleine niet te lang huilen in bed, want dat verhoogt zijn lichaamstemperatuur. Blijft hij zich oncomfortabel voelen, laat hem dan extra drinken of veeg met een koel washandje over zijn voorhoofdje. Je kan ook een koele kruik in zijn bedje leggen.
Wil je meer tips over slapen? Bestel het e-book ‘Slaapwijzer Baby’ van 24Baby en de slaapcoaches van Slaaptipsvoorbabys >>