Duplo

Met DUPLO-blokken gaat er een hele nieuwe wereld open voor je kindje. Van torens bouwen tot brandjes blussen met een stoere brandweerauto: eindeloos speelplezier gegarandeerd! Vanaf welke leeftijd kan je deze blokken introduceren en hoe helpt het bij de ontwikkeling van je kleine?

Wat is DUPLO?

DUPLO-blokken, officieel LEGO DUPLO, zijn grote bouwstenen voor kleine kinderen. DUPLO wordt ook wel ‘LEGO voor peuters’ genoemd: de blokken zijn bijna twee keer zo groot en zijn daarom voor de kleinste bouwers makkelijk én veilig om mee te spelen.

Vanaf welke leeftijd?

DUPLO is gemaakt voor kinderen tussen de 18 maanden en 5 jaar oud. Je kan natuurlijk de blokjes introduceren als je kindje wat jonger is, maar vanaf de peuterfase zal hij meer begrijpen wat hij doet. Dan is het leuk om te zien hoe hij spelenderwijs leert en nieuwe vaardigheden onder de knie krijgt.

LET OP: voor elk speelgoed geldt dat je er altijd bij moet blijven als je kindje ermee speelt. Vooral met kleine voorwerpen zoals bouwstenen moet je goed opletten dat je kleine niet per ongeluk iets in zijn mondje stopt.

Wat is het verschil tussen DUPLO en LEGO?

Zoals eerder genoemd, zijn DUPLO-blokken breder en dikker dan LEGO blokjes. Hierdoor kan je kindje ze makkelijker vastpakken en ermee spelen. Door deze grootte is de kans dat je kindje ze per ongeluk inslikt kleiner. Wel zo fijn in de periode waarin hij alles in zijn mondje stopt!

De bouwsets zijn daarnaast gemaakt om jonge kinderen aan te spreken. Zo kan je samen verschillende vormen bouwen, zoals dieren, vliegtuigen en auto’s. Bij LEGO zijn de bouwsets ingewikkelder en de blokjes kleiner. De bouwsets zijn dan ook voor oudere kinderen gemaakt; zo kan je kindje later dinosaurussen, kastelen en robots bouwen. Sommige bevatten zelfs een aandrijfmotortje waardoor ze bewegen!

Waarom spelen met DUPLO?

Spelen met DUPLO is niet alleen leuk voor je kindje (en voor jou, geef het toe!), maar het draagt ook bij aan zijn ontwikkeling. Het is bijvoorbeeld goed voor het creatieve denkvermogen. Met deze bouwstenen is je kindje – bewust of onbewust – namelijk continu bezig met rollenspellen en verkennend spelen.

Het spelen met bouwsets legt daarnaast een goede basis voor andere mijlpalen in de ontwikkeling van je kleine ontdekker, zoals:

  • Motorische vaardigheden
  • Taalvaardigheid
  • Cognitieve vaardigheden
  • Sociaal emotionele vaardigheden

Motorische vaardigheden

Je kindje gebruikt voortdurend zijn handen om blokjes te pakken, stapelen en bewegen. Dit is onder andere goed voor zijn motoriek en zijn oog-handcoördinatie.

Taalvaardigheid

Met nieuwe figuren spelen prikkelt de nieuwsgierigheid van je kleine en maakt de wereld om hem heen begrijpelijker. Door samen met DUPLO te spelen en te benoemen wat jullie doen, help je zijn taalvaardigheid een handje. Kijk, dat is een geel blokje, stapel het maar op de rode. Voordat je het weet kan je kleine bouwer kleuren, vormen en figuren herkennen en benoemen.

Cognitieve vaardigheden

Je kindje heeft het misschien zelf niet door, maar met blokjes spelen betekent dat hij continu beslissingen aan het maken is. Met welk blokje ga ik spelen en welk blokje ga ik toevoegen aan mijn hoge toren? Door eerst iets voor te doen en hem daarna de kans te geven om het zelf te proberen, leert je kindje observeren en samen te spelen.

Daarnaast hij over oorzaak en gevolg en probleemoplossing. Door iets een paar keer te oefenen, begrijpt hij sneller waarom één blokje wel past en de ander niet. Hij leert geduldiger te zijn, vooral als het even niet lukt. Dat is niet erg lieverd, gewoon opnieuw proberen. Kijk, zo!

Sociaal emotionele vaardigheden

Samen spelen is onwijs goed om de sociaal emotionele vaardigheden van je kleine te ontwikkelen. Het versterkt jullie band, omdat jullie tijd samen doorbrengen. Je kan samen successen vieren (wat goed van jou zeg, je hebt je eigen vliegtuig gebouwd!) en je kan hem aanwijzingen geven als iets minder goed lukt.

Je kindje leert bovendien dat hij op zijn beurt moet wachten en dat hij speelgoed kan (en moet) delen. Door het spelen met figuren, zoals dieren en personen, ontwikkelt je kindje meer empathie en zelfbewustzijn.

Basispakket DUPLO blokken

Wil je DUPLO-blokken voor je kindje aanschaffen, maar heb je geen idee wat je moet kopen? Een goede eerste stap, is een basispakket. Deze set bestaat vaak uit ongeveer 80 bouwstenen in verschillende vormen en kleuren. Het pakket bevat een aantal voorbeeldkaartjes om je wat inspiratie te geven.

Ook handig: een grote bouwplaat waarmee je kleine een basis heeft om de DUPLO-blokken op te bouwen. Het biedt gelijk een goede plek om de steentjes te verzamelen als jullie eenmaal uitgebouwd zijn. Stapel de blokjes op de bouwplaat en leg het daarna in de speelgoedkist. Zo heb je alles weer binnen een mum van tijd opgeruimd!

Duplo trein

DUPLO schoonmaken

Alles wat kinderen aanraken wordt vroeg of laat vies, speelgoed dus ook. Het is daarom belangrijk dat je het speelgoed van je kindje schoonhoudt, helemaal als hij nog in een fase zit waarin hij alles in zijn mondje stopt. Maar hoe pak je dit aan? Er zijn verschillende opties:

  • In de wasmachine. Gooi de bouwstenen in een kussensloop en knoop die dicht (eventueel met nog een kussensloop eromheen). Een waszak is eventueel een goed alternatief. Leg de zak in de wasmachine, en was het met een beetje wasmiddel op 30 graden zonder te centrifugeren. Was een paar handdoeken mee om het geluid van de steentjes te dempen. Leg de blokken na afloop op een handdoek (of hydrofiele luier) en laat ze minstens een dag drogen aan de lucht.
  • Afwassen. Dit is vooral aan te raden als de DUPLO-blokken versierd zijn met stickers. Zo houd je ze namelijk het beste mooi. Leg de blokjes in de gootsteen of in een emmer en doe er wat zeep of afwasmiddel bij. Maak ze schoon met een sponsje of borstel en spoel ze daarna af met lauw water. Laat de DUPLO-blokken daarna nog minstens een dag drogen aan de lucht.
  • In de vaatwasser. Leg de steentjes in de vaatwasser en was ze op een programma van maximaal 40 graden. Laat ze daarna op een (thee)doek drogen aan de lucht. Pas hier wel mee op; de kleuren van de steentjes kunnen in de vaatwasser valer worden.
  • Met een vochtig doekje. Handig voor tussendoor of als je haast hebt: neem de blokjes af met een vochtig doekje (schone vaatdoek of billendoekjes).

LET OP: DUPLO-blokken kunnen niet goed tegen hitte. Droog ze daarom niet in de droger, in de magnetron, met een föhn of in de volle zon.

DUPLO in de aanbieding

Een basispakket met zo’n 80 blokjes kost ongeveer €20 en voor een uitbreidingsset ben je al gauw tussen de €10 en €30 kwijt. Als je een hele DUPLO-collectie voor je kleine wilt aanschaffen, wordt je portemonnee dus flink lichter.

Een goed alternatief is om te kijken wanneer DUPLO in de aanbieding is. Zo hebben winkels regelmatig speelgoed afgeprijsd, bijvoorbeeld rondom feestdagen of aan het begin van de schoolvakantie.

Tweedehands DUPLO

Een andere optie is om DUPLO tweedehands te kopen. Je vindt bijvoorbeeld op Marktplaats veel advertenties die bakken vol met goede kwaliteit DUPLO voor maar een paar tientjes verkopen. Die komen van ouders met kinderen die te oud zijn om er nog mee te spelen. Ideaal!

Veel bouwplezier!